Hirdetés
Hirdetés

Kitört a világbéke, csak mi gyengélkedünk

Fellegi Tamás, 2018. június 13., 10:48

Talán a Donald Trump és Kim Dzsongun között lezajlott, a vártnál békésebb találkozó hatására olyan mértékben megnyugodtak a világ befektetői, hogy el is hagyták a piacokat. Csak a kriptodevizák esnek szakadatlanul, nálunk pedig a Mol gyengül, meg egy kicsit a Telekom, a forint pedig a mélyben maradt.

Ritka békés nap virradt a világ tőkepiacaira: az árfolyamok alig mozdulnak, legalábbis a hagyományos piacokon. Az amerikai tőzsdeindexek maradtak több hónapos csúcson, Európában az olasz rézvények emelkednek még egy kicsit, ott is teljes a megnyugvás.

A hazai börze kissé gyengélkedik, talán mert tavaly olyan nagyot emelkedett, hogy most eljött a méretes profit begyűjtésének ideje. A Mol közel egy százalékkal van lejjebb 2686 forinton, a Telekom fél százalékot gyengül 421 forintig, az OTP és a Richter érdemben nem mozdulnak.

Hirdetés

A forint 320 körül van az euróhoz képest, tartós gyengélkedésre rendezkedett be. Az olajár is egyensúlyba került, a WTI 65-66 dollár között, a Brent 75 körül.

Euró/forint
Euró/forint. Friss árfolyamok >>>

Egyetlen eszközosztály van, amiben érdemi események zajlanak: a kriptodevizák. Ezek árfolyama esik, és most úgy tűnik, közülük a legnagyobb, a bitcoin kritikus támasz szintre ért, kérdés, hogy ez megtartja-e, vagy jön a letörés. Az ár 6500 dollár, ezt a szintet harmadszor teszteli azóta, hogy a tavalyi őrületben 20 ezer dollárig szaladt fel az ár, majd onnan visszaesett.

Bitcoin. Komoly támasz szinthez érkezett
Bitcoin. Komoly támasz szinthez érkezett. Forrás: coinmarketcap.com

Immár több mint 1600 kriptodevizát jegyeznek, az újdonság ereje pedig múlik: aki akart, már bevásárolt. Szemben a részvényekkel, kötvényekkel, árukkal, vagy akár a hivatalos fizetőeszközökkel, a kriptodevizák mögött semmilyen fundamentális érték nincs, kizárólag a befektetői lelkesedés tartja fenn árukat, fundamentum nélkül pedig hosszú távon semminek nem volt magas értéke.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Sokan aránytalanul sok pénzt fektetnek ingatlanba, pedig az ingatlanpiac is ciklikus, jöhet visszaesés. Mások lakásra spórolnának, de nem tudják, hogyan. Mindkét típusú befektetőknek érdemes lehet részvényeket vásárolnia, részben ingatlan-befektetési társaságokban is. Interjú Török Lajossal, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjével.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?