Hirdetés
Hirdetés

Minden gyengült, ami hazai

Fellegi Tamás, 2018. június 08., 18:56

Kiadósat zuhant ma a Mol és az OTP, de igazán nagyot a Mészáros-cégek által 50 százalékban felvásárolt 4iG esett, miután sokkal magasabban forgott, mint a rá tett vételi ajánlat ára. Esett az olasz tőzsde is, roppant gyenge a forint, és emelkedett a hazai 10 éves kötvényhozam. Most épp nem vagyunk a befektetők kedvencei.

Miután az elmúlt 1-2 évben özönlött a pénz a magyar részvényekbe és kötvényekbe, most úgy tűnik, inkább távozik. Hogy az argentin, olasz és török válságok miatt, vagy csak egyszerűen elég volt a drága eszközökből (a részvények már nem olcsók, és 2 százalékos hozam mellett a 10 éves kötvényünk is minden volt, csak vonzó befektetés nem), azt nem tudni, de hát hossz után úgyis mindig bessz jön, vagy legalábbis egy korrekció.

A nagyok

Hirdetés

A tőzsdén ez ma a BUX 1,77 százalékos esésében nyilvánult meg, 36 738 pont lett az index. Az OTP 2,4 százalékkal csökkent 10 180 forintig, igaz, még mindig jóval feljebb van, mint a múlt héten, amikor 9600 alatt is járt. A Mol 2 százalékkal került lejjebb 2716 forintig, a Richter csak 0,7 százalékkal gyengült, záróára 5510 forint lett. Közel két százalékot esett viszont a Telekom, 421,5 forinton zárt.

4(ezer)iG

Ami nagyot esett, az a 4iG volt, az a részvény, amiről a legtöbben nem is hallottak tegnapelőttig, amikor az Opus és a Konzum két alapja bejelentette, hogy többségi részesedést szereztek a cégben, és ennek alapján ma vételi ajánlatot is tettek az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagárán, 2942 forinton. Ez jóval alacsonyabb, mint az elmúlt napok 4000 forint körüli ára, ma viszont 8 százalékkal esett a papír 3660 forintig.

Ez egyáltalán nem meglepő, miután 4000-ig (ami a cég tréfás nevéből is következik), egyrészt a Mészáros-birodalom felvásárlása, másrészt az ehhez esetlegesen kapcsolódó spekuláció húzhatta fel. Most pedig jött az ezer forinttal alacsonyabb vételi ajánlat, minek venne itt bárki is? Izgalmas akkor lenne a helyzet, ha a papír napok alatt leesne a vételi ajánlat szintjére, és ott a befektetők odaadnák az ajánlattevőknek.

Állampapír és forint

3,27 százalékra emelkedett a magyar 10 éves államkötvény hozama, ami lényegében a májusban egyszer már elért szintnek felel meg. Úgy tűnik, nem vonzó mostanában a papír, és a ma kijött 2,8 százalékos inflációs adat sem segített neki, a befektetők nyilván arra gondolnak, hogy az extrém laza monetáris politika és a meredek béremelkedés együtt akkora inflációt hozhatnak, amire a jegybankot belevéve senki sem számít, akkor pedig jöhet a kamat-, és hozamemelkedés.

Mindeközben a forint is rendkívül gyenge, eurónként 320 forint, ami ugyancsak a befektetők távozására utal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?