4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Balesetvédelmi szempontból továbbra is az építőipar a legveszélyesebb, és bár az utóbbi időben megnőtt az idős szakemberek száma az ágazatban, nem ők rontják a statisztikát. A külföldi, gyakran fekete alkalmazásban lévő munkavállalók nem kapnak megfelelő képzést - az építőiparban fellelhető tényezők azonban orvosolhatóak lennének szigorúbb ellenőrzéssel és a két oldal szemléletváltásával.

A munkabalesetek teljes költségének több mint háromnegyede a munkavállalót terheli, míg a munkaadóra csupán 5 százalék hárul, a fennmaradó költség a társadalmi költség – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének konzorcium elemző tanulmányából. A balesetek a költségvetés számára is jelentős kiadással járnak. Németországban 2016-ban 1,23 milliárd eurót, míg Magyarországon 17,2 milliárd forintot tettek ki a munkabalesetekhez köthető táppénz kiadások. A balesetmegelőzés megtérülő befektetés a vállalkozások számára.

Az egyik legveszélyesebb ágazat az építőipar, és bár a szabályozás megfelelő, probléma azok betartásával van, úgy a munkáltatói, mint a munkavállalói oldalon. Az építőiparban fellelhető tényezők, amelyek a munkabalesetek magas számát magyarázhatják, részben orvosolhatóak lennének szigorúbb ellenőrzéssel és a két oldal szemléletváltásával – írják a közleményben.

Nem az idősekkel van a gond

A megnövekedett feladatok elvégzése és a munkaerőhiány miatt egyre több idősebb korú munkatársat hívnak vissza az építési vállalkozók a megnövekedett feladatok elvégzéséhez, az idősebb kor azonban – a közvélekedéssel szemben - nem játszik jelentős szerepet a teljesítményben és a munkabalesetekben. Az idősebb munkavállalók tapasztalatukkal és precízebb munkavégzéssel ellensúlyozhatják a lassabb munkavégzésüket. Egyes kutatások szerint az életkorból adódó fiziológiai változások (csökkenő izomerő, ízületi hajlékonyság, hallás, látás) közül több - különböző intézkedésekkel - ellensúlyozható, míg a szellemi képességekben a visszaesés csak 70 éves kor felett válik jelentőssé.

1000 forintos órabér: kinek nő most a legjobban a fizetése Magyarországon?

A fizikai munkát végzők körében lassul a bérek növekedése, de még mindig kétszámjegyű a tempó - a középvezetőknek viszont új állást kell keresni, ha sokkal nagyobb fizetést akarnak. Tovább >>>

A problémát az jelentheti, hogy bár tapasztalatukból kifolyólag fiatalabb munkatársaiknál kevesebb munkabalesetben érintettek, a felépülési idejük hosszabb. A külföldi tapasztalatok alapján Magyarországon is megvan a veszélye, hogy a külföldi munkavállalók nagyobb valószínűséggel szenvednek munkabalesetet. Ennek oka a nyelvi és kulturális eltérések, valamint a feketefoglalkoztatás, de hasonlóan az idősödő munkavállalókhoz a külföldi munkavállalók esetén is jelentős szerepet játszik a munkabalesetekben a megfelelési kényszer, az állásvesztéstől való félelem.

Pár javaslat

Az ÉVOSZ által vezetett konzorcium elemző tanulmány az építőipari balesetek helyzetértékelésére, az ágazati kockázatok elemzésére, a megelőzés és a munkaegészségügy javítása érdekében készült, ez alapján a következő főbb pontokat fogalmazták meg:

  • Szükséges a feketefoglalkoztatás visszaszorítása, mivel ennek következtében elmarad a szükséges munkavédelmi oktatás, valamint a munkavállalókat védő intézkedések, így jelentősen nő a balesetveszély, emellett a kisebb sérüléseket sem jelentik a munkáltatók, amelynek következtében a sérültek elesnek a szociális támogatásoktól és a megfelelő orvosi ellátástól.
  • Az idősödő munkavállalók részére előnyös átképzési programok szervezése, így jelentősen csökkenthető ily módon a korai nyugdíjba vonulás.
  • Építőipari biztonsági partnerség program létrehozása. A programban résztvevő cégek vállalnák, hogy a törvényi szabályozáson felül is tesznek a munkavédelem érdekében, ez jelentsen versenyelőnyt számukra az építési-beruházási célú és a magánmegrendeléseknél egyaránt.
  • Szükséges munkavédelmi felügyelők és a munkaellenőrzések számának növelése, mivel a munkavállalókra jutó ellenőrök száma hazánkban jelentősen elmarad a németországi adatoktól.
  • Jelenleg a középfokú oktatásban a diákok egy jelentős hányada nem részesül munkavédelmi oktatásban, még alapismeretek szintjén sem, fontos lenne már gyerekkorban kiemelni az egészséges és biztonságos munkavégzés fontosságát.

Nem akarsz minimálbéren tengődni? Mutatjuk, hova ne menj dolgozni

A GKI Zrt. elemzése szerint nincsenek jó helyzetben azok, akik egészen kis magyar cégeknél dolgoznak, ezeknél ugyanis arányaiban magasabb a minimálbéren tartottak száma, mint más, nagyobb cégeknél. Továbbra is a kereskedelemben a legesélytelenebb fizetésemeléshez jutni, de hasonló a helyzet az építőiparban is. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
    Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
    Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
    Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
    Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
    Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
    Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
    Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
    Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
    Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
    Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
    Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
    Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
    Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
    Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
    Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
    Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
    A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
    Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
    Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
    Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
    Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
    Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
    Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
    Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
    Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
    A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
    Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
    Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
    Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG