Hirdetés
Hirdetés

Hatszázezer napszámos országa lettünk

2017. október 17., 07:27

Idén már 130 ezer vállalkozás vett fel legális munkaerőt alkalmi feladatokra - volt, aki filmhez keresett statisztát, mások mezőgazdasági munkákra kerestek embert.

Fél év alatt majdnem hatszázezer alkalmi és idénymunkást jelentettek be idén az adóhivatalhoz, miközben tavaly a féléves adat 520 ezer körül mozgott, két éve pedig 490 ezernél állt meg - írja a Magyar Idők. Ennek köszönhetően az államhoz is nagyobb bevétel érkezett; hat hónap alatt majdnem hétmilliárd forint, ez negyedmilliárddal több, mint a múlt év első felében.

Idén már 130 ezer vállalkozás vett fel legális keretek között munkaerőt átmeneti feladatokra, a munkások hat hónap alatt tízmillió munkanapot töltöttek el pár napos felkérésekkel - írja a lap. A tavalyi féléves adat a hétmillió napot sem érte el.

Hirdetés

A filmstúdióktól a földekig

A mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedő időszaki alkalmazottak után naponta ötszáz, az egyéb alkalmi tevékenységet végzőknél naponta ezer, a filmes statiszták esetében pedig napi háromezer forint közterhet kell befizetni.

A filmeknél hatezer személy segédkezett ilyen keretek között, a turizmusban tízezren találtak rövidebb időre szóló munkát, az agráriumban 98 ezer ember helyezkedett el az első fél évben átmenetileg, más jellegű alkalmi feladatra pedig nagyjából 480 ezren szegődtek el.

Könnyű bejelenteni - könnyű elhasalni

A munkaadók telefonon és az interneten is bejelenthetik a néhány napos munkára jelentkező személyeket. Az adóhatóság rendszeresen ellenőrzi az alkalmi munkavégzést, idén az első hat hónapban majdnem ezer alkalommal vizsgálódott ez ügyben a NAV. A különféle eljárásokban együttesen hárommilliárd forint adókülönbözetet tártak fel, miközben kiszabtak nagyjából 170 millió forint mulasztási bírságot.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38643.99-0.84%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?