4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az ingatlanpiac szárnyal, főleg a fővárosban, de vidéken is egyértelmű pozitív jelek vannak, minden mutató javul. Az eladók csökkenő értékesítési időkkel, javuló alkupozíciókkal és emelkedő árakkal számolhatnak. Az Otthon Centrum 2014 második félévére vonatkozó felmérése alapján az ingatlanközvetítői torta nem nőtt a piac fellendülésével.

Továbbra is a lakóingatlan tranzakciók 40%-a történik irodákon keresztül. Az éleződő versenyben a kisebb közvetítők vesztettek teret, míg a néhány nagy hálózat, köztük az Otthon Centrum erősödött.

Közvetítői piac: könnyű beszállni, nehéz bent maradni.

Az elmúlt évtized elején a KSH valamivel több, mint 1.700 működő gazdasági vállalkozást tartott nyilván, ahol a TEÁOR besorolás szerint ingatlanügynöki tevékenység is szerepel a nyilvántartásban.

Az elmúlt évtizedben ez a szám minden évben nőtt, a válság évei alatt is folyamatosan bővült e cégek köre. Az Otthon Centrum becslése nagyjából 3.600-ra teszi az ilyen, működő cégek számát. A piacra lépési korlátok alacsonyak voltak, és bár most már regisztrációhoz kötött a tevékenység, nem a piacra lépés jelenti a nehézséget, inkább a bent maradás.

 

 

A válság évei alatt folyamatosan nőtt a közvetítők részaránya az eladásokból, de 2013-ban némi visszaesés volt látható, 2014-ben pedig stagnálás

Egyre többen fordulnak ingatlanközvetítőhöz

Az Otthon Centrum felmérése alapján a fővárosban a közvetítők részaránya azon eladások esetében, ahol a tulajdonos először maga próbálta meg értékesíteni az ingatlant, 40 százalék körül alakult 2014-ben, megismételve ezzel a 2013-as teljesítményt. Az agglomerációban viszont 2013-ról 2014-re javult a közvetítők piaci pozíciója, 30 százalékról 35 százalékra. A teljes közvetítői részarány ennél valamivel magasabb, hiszen sokan vannak azok is, akik azonnal közvetítőhöz fordulnak, meg sem próbálják önállóan piacra dobni az ingatlant.

A javuló piaci körülmények mellett átrendeződés látható a közvetítői piacon. A torta nem nőtt, de a néhány nagy hálózat nagyobb részesedést tudott kiszakítani magának.

Az átrendeződés főleg a kisebb közvetítők rovására történt, az Otthon Centrum például ki tudta használni a kedvező piac nyújtotta lehetőségeket, és növelni tudta piacrészesedését – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. – A verseny azonban élesebb lett, a nagyobb hálózatok tudtak profitálni a fellendülésből, a kisebb közvetítők azonban visszaestek, a 2014 második félévét vizsgáló felmérésünk szerint.

Közép-Magyarország – telített a piac?

Az ingatlanpiaci fellendülés nagyon kétsebességű lett, Budapesten a belső kerületekben nagy ugrás látható az árakban, de a külső területek panelpiacán is komoly, a keresletbővüléssel együtt járó emelkedés tapasztalható, míg a vidéki területeken egy jóval lassabb ütemű növekedés látható mind a kereslet, mind az árak tekintetében. A fővárosban a befektetői kereslet nagyon felpörgette a piacot, de a hosszú távú növekedési pálya ennél valószínűleg visszafogottabb lesz, hiszen az várhatóan főleg az elmúlt években elhalasztott, nem pedig elsősorban a befektetői vásárlásokra épül majd – mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. – Vidéken mérsékeltebb a befektetői kereslet, így ott a felfutás sem robbanásszerű.

 

Az ingatlanközvetítői tevékenységgel is foglalkozó cégek és a lakóingatlan eladások területi megoszlásával összevetve még jobban látható, hogy mennyire éles a verseny a fővárosban és Pest megyében.

2012, 2013-as adatok alapján

A közép-magyarországi régióban, Budapesten és Pest megyében található az ingatlanközvetítéssel foglalkozó vállalkozások több mint fele, míg a lakóingatlan eladások csupán 38 százaléka bonyolódik ezen a területen. Az eladásokhoz viszonyítva a leginkább – az ingatlanpiaci szempontból prosperáló – nyugat-dunántúli, valamint a dél-alföldi régióban alulreprezentáltak a közvetítők. Főleg a fővárosban torzítja valamennyire a képet, hogy a cégek egy része nem csak lakóingatlan közvetítéssel foglalkozik, azonban még ezt figyelembe véve is jóval több közvetítő jut egy eladásra a közép-magyarországi régióban.

Hamis magabiztosság

A piaci mutatók valóban javulnak, hiszen jelentősen nőtt a kereslet. A nagyszámú vevő miatt lehet, hogy most néhány eladó feleslegesnek érzi, hogy megbízást adjon ingatlana eladására, de a piaci számok nem őket igazolják. – tette hozzá Kühne Kata – Felmérésünk szerint 2014 második felében a tulajdonosok 2 hónap alatt csak a piacképes ingatlanok 20 százalékát tudták eladni, a többi ingatlan értékesítése ennél több időt vett igénybe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG