Hirdetés
Hirdetés

Nyakunkon a legnagyobb és legdrágább zenei fesztivál - jegy megvan?

2017. május 12., 17:01

Még hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi: nagyjából száz éve rendezik meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat, ami a világ felső százezrének biztosít kellemes kikapcsolódást úgy, hogy a színvonalat nem a fizetőközönséghez, hanem egy nagyon magas szakmai mércéhez igazítják. Ha a világelit tagjai találkozni akarnak egymással, akkor operát hallgatnak.

Július 21. és augusztus 30. között rendezik meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat. Az 1920 óta évente megrendezett fesztivál mára a legrangosabb opera és komolyzenei valamint színházi fesztivállá nőtte ki magát.

Előbb a tyúk, aztán a tojás

Tulajdonképpen 1877-ben rendezték meg az első nyári fesztivált Mozart szülővárosában, de ez akkor még csupán egy egyszeri próbálkozás volt. 1910-ben megismételték, majd '14-ben bejegyeztek egy, a fesztiválsorozat létrehozására törekvő társaságot, majd Max Reinhardt világhírű rendező és Hugo von Hofmannsthal költő, drámaíró ötletével 1920-ban útnak indult az azóta már szárnyaló fesztivál.

Hirdetés
Poldi Wojtek grafikus az 1928-as fesztiválhoz tervezte ezt a plakátot - azóta is ezt használják.
Poldi Wojtek grafikus
az 1928-as fesztiválhoz tervezte
ezt a plakátot - azóta is ezt
használják.

Tulajdonképpen 1927-ben a Fesztiválpalota (ma Mozart-ház) megépítésével kezdte a közönség felfedezni a fesztivált, hiszen ez az épület volt méltó a művészeti munka minőségéhez - magyarán a fesztivál már évek óta megvolt, mire kialakították a megfelelő helyszínt. Miután lett végre egy jó akusztikájú, jól tervezett épület, hirtelen megugrott a fesztivál látogatottsága.

1960-ban felhúzták a Nagy Fesztiválpalotát, ami a maga 2200 fős nézőterével és kiváló akusztikájával az egyik legfontosabb operaszínpad lett. A fesztivál pedig a talán az egyetlen olyan nyári operafesztivál, ami nem ment el a fizetőképes, de kevésbé tájékozott nézők kegyeit keresve a könnyű nyári produkciók irányába.

Félreértés ne essék: nincsen semmi baj például az Arena di Verona műsorával sem, de azért jó, hogy a Salzburg Festival olyan komoly civil és állami támogatásokat kap, szponzorálni olyan presztízst jelent, hogy ténylegesen csak a művészeti vezetőn múlik a műsor, nem az elsődleges szempont, hogy miért adnának szívesen pénzt a nézők. Ezzel együtt szinte lehetetlen bejutni, akkora az érdeklődés az előadások iránt.

A fesztivál mára elérte azt, hogy az összes előadásán a legnagyobb művészek lépjenek színpadra. Példának okáért Anna Netrebko egymás után 5 alkalommal lép színpadra idén a fesztiválon, gázsija mellesleg már önmagában meghaladja egy átlagos magyar kultúrfesztivál költségvetését. A legjobb zenészek, karmesterek, operaénekesek és operarendezők találkozója ez, ahonnan olyan nagyszerű előadások indultak útnak, mint például a legendás 2005-ös Traviata.

A fesztivál eddigi legnagyobb vállalkozása 2006-ban volt, amikor Mozart születésének 205. évfordulójára a zeneszerző mind a 22 operáját (a befejezetlent is) színpadra állították, majd még abban az évben DVD-n is kiadták.

A 2017-es program is szemet gyönyörködtető

A fesztivál meghatározó igazgatója volt közel harminc éven keresztül a karizmatikus, zsarnoki természetéről és egyben a tökéletes hangzásról ismert Herbert von Karajan. Karajan harminc év alatt lefektette és megszilárdította a zenei minőség alapkövetelményét, habár az előadások talán túl konzervatívok voltak. Mindenesetre Karajannak köszönhetően mai napig tökéletes a hangzás s az új igazgatók színesebbé formálták a műsort is.

Jelenleg Sven-Eric Bechtolf rendező a fesztivál igazgatója, aki kiáll a fesztivál prózai előadásai mellett is, ami művészi szempontból nagyon fontos az operisták számára, mert a két műfajból egymást beoltva nagyon izgalmas dolgok tudnak kijönni. A Salzburgi Ünnepi Játékok tehát a legfontosabb operafesztivál és egyben a legfontosabb színházfesztivál a német nyelvterületen belül, amihez 1971 óta Karajannak köszönhetően hozzátartozik a Salzburgi Pünkösdi Játékok is - ami szintén nem valami kis gittegyleti gyűlés, hanem a legrangosabb barokk- és klasszicista-zenei fesztivál, melynek jelenleg Ricardo Mutti az igazgatója.

A fesztivált 1964 óta mindig egy fontos személyiség előadása nyitja meg. Magyarországról Hanák Péter, Göncz Árpád és Szabó István tartottak eddig nyitóelőadásokat. Idén Ferdinand von Schirach van soron - a korábbi évek keynote speakereit az alábbi cikkben listázzák.

Az idei program a hagyományokhoz hűen hozza a kötelező darabokat, a kortárs műveket, a konzervatív és a provokatív rendezéseket egyaránt. A Titus kegyelme című Mozart-operától Reimann Learjén keresztül az Il due Foscariig több mint 10 operabemutatóval és ezen felül gyerek-operaelőadásokkal, interaktív operákkal, 13 prózai bemutatóval, többek között Ödön von Horváth Kasimir és Karoline-jával és Hofmannsthal hagyományos Jedermannjával és 17 koncerttel, többek között a Bécsi Filharmonikusok koncertjével várja Salzburg a Cote d’Azur forró zsivajában megfáradt közönségét.

Bejutni nem könnyű, a legolcsóbb program 30 eurónál indul és ez bizony felmegy 430 eurós jegyárig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

Visszafojtott lélegzettel megyünk neki ennek a hétvégének

A német választások előtt a DAX index nem ment sehová, a többi európai tőzsdeindex kissé emelkedett. Rosszabb a helyzet Amerikában, sok minden esik. A BUX kissé javult, az euró/forint hiába próbálja áttörni a 310-es szintet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?