5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatása csábító. Nem árt azonban tisztában lenned azzal, hogy mi az elvárás gyermekkérdésben az állam részéről.

Ki után kaphatod meg a kedvezményt?

A támogatás célja, hogy a családosokat segítse, ezért a fő elvárás a gyermek vagy gyermekvállalás. Egy háztartásban kell élnetek, és a szabályok szerint nemcsak a vér szerinti, hanem az örökbefogadott és a legalább egy éve gyámság alatt álló gyermek részére is kérhető támogatás.

Külön megengedi a szabályozás, hogy a fiatal házaspárok esetében a vállalt gyermek után is járjon a támogatás. A fiatal házaspár fogalomba azt értik, ha legalább az egyik fél az igényléskor nem tölti be a 40. életévét.

Fontos azt is tudni, hogy a CSOK szempontjából gyermeknek minősül a magzat is, a terhesség betöltött 12. hetét követően. Az se felejtsd el, hogy gyermeknek a 25 év alatti utód számít, 25 év felett a megváltozott munkaképességű felnőttre jár a kedvezmény.

Vállalt gyermek(ek) esetében mi a szabályozás?

Az előző pont alapján világos, hogy meglévő gyermek esetében mi az eljárás. A vállalat gyermek vagy gyermekeknél azért kacifántosabb a helyzet. A gyermekvállalásnak van előírt határideje is, amit, ha nem sikerül teljesíteni, akkor pénzügyileg komoly baj lesz.

Lakásvásárlás esetében a támogatási szerződés megkötésétől számítva:

  • 1 gyermek vállalásakor 4 évetek,
  • 2 gyermek vállalásakor 8 évetek,
  • 3 gyermek vállalásakor 10 évetek van.

Annyiban rugalmasak, hogy ha fiatal házaspárként örökbefogadással akarnátok a vállalást teljesíteni, és erre vonatkozóan meg is van az alkalmasságot megállapító határozat, akkor az említett határidő 2 évvel meghosszabbodik.

Sőt, ha a terhességet igazolni tudjuk orvosi bizonyítvánnyal, akkor a terhesség időszakára kitolódik a határidő. Vagyis, ha 1 gyermeket vállaltatok, de csak épp az időszak végén fogant meg a gyermek, akkor sem kell visszafizetni a támogatást, ha a 4 év lejáratakor a magzat már betölti a 12. hetet.

Az alábbi kalkulátorral számszerűsítheted, hogy te mennyi CSOK felvételére vagy jogosult:

Mikor számít teljesítettnek a vállalás?

Nyilvánvaló, hogy a gyermek születése már ezt jelenti, viszont azt ne feledd, hogy csak akkor nem kell tenned semmit, ha családtámogatást igényeltek. Ekkor ugyanis a kincstár értesíteni fogja automatikusan a bankot, hogy megszületett a gyermek.

De a korábbiak fényében elfogadottnak tekintik a vállalást, ha bizonyos korú (legalább 12. hetét betöltött) magzatról van szó, vagy esetlegesen örökbefogadás történt. Akkor is elfogadottnak kell tekinteni a gyermekvállalást, ha sajnálatosan a gyermek halva születik. Ettől függetlenül persze egészséges gyermeknek még adhatnak életet a szülők, de a feltételeknek való megfeleléskor az elhunyt magzatot is elismerik.

Mi történik, ha nincs meg a kellő számú gyermek?

A fiatal házaspárok esetén az állami kedvezmény a megelőlegezett bizalom miatt már azonnal kifizetésre kerül, a megfelelést csak később vizsgálják. Ha nem sikerül az időkorlátig a kellő számú gyermeknek meglennie, akkor annak súlyos következménye van.

Egyrészt vissza kell fizetned a kedvezményt, amiből levonható az az összeg, ami a már megszületett gyermekekre járna. Magyarul, ha 3 gyermekeket vállaltál, de csak kettő született meg, akkor a 10 millióból le kell vonni a két gyermekre járó 2,6 millió forintot, vagyis 7,4 millió forintot kérhetnek rajtad számon.

Másrészt, ehhez hozzácsapnak késedelmi kamatot is, aminek mértéke a Ptk.-ban szereplő késedelmi kamat (jegybanki alapkamat) mértékének ötszöröse. A jegybanki alapkamat most 0,9%, vagyis jelenleg 4,5%-os „hitelkamattal” kell számolnotok. Idővel ez véleményünk szerint emelkedni fog, ugyanis az alapkamat is emelkedő pályára állhat idővel.

A határidő pedig elég szoros, a kedvezményt a kamattal együtt 60 napon belül kell visszafizetni.

Lehet részletfizetést kérni vagy esetleg mentesülni a visszafizetés alól?

Van remény, mert a szabályok szerint, ha nem sikerül elérni a vállalt gyermekszámot, akkor a járási hivatalhoz fordulhatunk. Kérhetünk halasztott visszafizetést, hiszen milliós tételek előteremtése két hónap alatt a többség számára lehetetlen. De ezen kívül a tartozásunk részleges vagy teljes elengedése is szóba jöhet.

A legfeljebb ötéves fizetési halasztás a különös méltánylást érdemlő helyzetekben fordulhat elő:

  • a házastárs egyike elhunyt,
  • a házastársak egyike megváltozott munkaképességű lesz, és ezért nem vállalnak gyermeket,
  • a gyermek a várandósság 24. betöltött hetét megelőzően halva születik,
  • a vállalt 2 vagy 3 gyermek közül az egyik fogyatékossággal születik,
  • a meddőség miatti reprodukciós eljárás nem hozott eredményt,
  • a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavalt.

Számolj velünk!

Segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt és lakástakarékot gyorsan és egyszerűen!
A bankok legjobb ajánlatait itt találhatod >>

Alapesetben csak a késedelmi kamat megfizetését halaszthatod el, viszont a törvény kimondja azt is, hogy ha a visszafizetés a család megélhetését ellehetetleníti, akkor azt is különösen méltánylandó helyzetnek kell tekinteni.

A járási hivatal maximum 5 évre a tartozás visszafizetését elhalaszthatja, majd utána, ha kérjük, akkor a tartozást részben vagy egészben elengedheti. Ezt is csak akkor, ha jól láthatóan nem tudod kifizetni a tartozást.

Ebből is kitűnik, hogy érdemes többször is megfontolni a megelőlegezett CSOK igénybevételét, mert ha a vállalásokat nem tudod teljesíteni, akkor akár milliós tételeket kell visszafizetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Ha valamit, akkor ezt tényleg forintban mérhetően is tudja hasznosítani az ember - A hét videója
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:13
A budakeszi gimnazisták legalábbis így látják - érdemes rászánni az időt és az energiát a pénzügyi ismeretek elsajátítására. Véget ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!, a Privátbankár által szervezett pénzügyi tudatossági verseny 2024 tavaszi fordulója, amelyen ezúttal gimnazisták mérhették össze tudásukat. A hét videójában a győztes Veni, Vidi, Vici csapat tagjait és felkészítő tanárukat kérdeztük, és a verseny szakmai partnerei is üzentek a diákoknak.
Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG