TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A tőkepiaci viharok elleni védekezés egyik módja, ha sokféle országban, többféle eszközbe – részvénybe, kötvénybe, ingatlanba –, különböző ágazatokba, devizákba fektetünk. Ennek egyik módja a „multi asset” típusú befektetési alapokba való fektetés, amelyek külföldön sok száz vagy több ezer féle befektetést tartanak.

Aki kicsit is figyeli a tőkepiacokat, az azt látja, hogy azok ciklikusak: hullámvölgyek és fellendülések, sőt néha összeomlások és buborékok, mániák váltakoznak egymással, eléggé kiszámíthatatlan hosszúságú időszakokban, sorrendben. Az is megfigyelhető, hogy ezek a különböző periódusok nem egyszerre következnek be, például előfordul, hogy a részvénypiac lefelé, a kötvénypiac felfelé tart. Vagy mindkettő lefelé, de az árupiacok, vagy egy részük, mint az arany, meg éppen fordítva. Esetleg a Nyugat-Európai részvénypiac gyengélkedik, eközben a japán és a dél-amerikai felfelé megy, az amerikai pedig stagnál.

Ahol több dimenzió van, mint három

Következésképpen ha valaki csak egy adott piacon, például a magyar vagy az angol részvénypiacon, esetleg kelet-európai ingatlanokba, vagy aranybánya-részvényekbe fektet be, és ott éppen rossz a hangulat, akkor lehet, hogy évekig tartó esés, stagnálás vár rá. Ezért találták ki már régen a diverzifikációt, azaz a tőkénk, portfóliónk megosztását többfelé.

Ennek kiterjedt, bonyolult elmélete van, hogy mégis hányfelé és milyen eszközökbe érdemes ezt megtenni. A lényeg, hogy többféle dimenzió mentén érdemes diverzifikálni: különböző eszközökbe, mint részvény, kötvény, ingatlan; területileg is, azaz különböző régiókban, kontinenseken, országokban, azaz lehetőleg globálisan, az egész földgolyón elosztva. A részvényeken és vállalati kötvényeken belül pedig különböző gazdasági ágazatokba, sőt különböző fejlődési stádiumban levő vagy eltérő nagyságú vállalatokba. De sok esetben devizák és további más paraméterek alapján is variálnak.

Állandóan reagálni kell

Ennek a megosztásnak az egyik modern tudománya az úgynevezett „multi-asset”, azaz többféle eszközbe történő befektetés. Az egyik neves külföldi alapkezelő ezt úgy fogalmazza meg, hogy sok dimenzió mentén kell a portfóliót megosztani, mint a hozamok forrása (osztalék, kamat, árfolyamnyereség, ingatlanok bérleti díja), a kockázati kitettség (állampapírtól például kockázatos részvényekig), a befektetési stílus és a befektetési horizont (rövidebb és hosszabb távú befektetések). Ezen kívül rugalmasnak kell lenni, és állandóan reagálni a változó világ kihívásaira.

Jövedelem is kell, növekedés is fontos

Egy ilyen konkrét globális multi-asset stílusú befektetési alap a Fidelity Global Multi Asset Income Fund, amely három nagyobb eszközcsoportot jelöl meg a befektetések célpontjaként:

– Jövedelemtermelő eszközöket, amelyek közé befektetésre javasolt vállalati és államkötvények, feltörekvő piaci vállalati és államkötvények tartoznak.

– Hibrid (egyszerre jövedelem és növekedési) eszközöket, mint magas hozamú kötvények, befektetések értékpapírosított hitelportfóliókba.

– A növekedési eszközök közé magas osztalékú részvények, ingatlanbefektetések (REIT) és infrastruktúra-befektetések tartoznak.

Az alap kezelője szerint globálisan fektet be, ami azt jelenti, hogy földrajzilag magas szintű diverzifikációt ér el az eszközosztályokon belül és között is. Hangsúlyozzák is, hogy a befektetőknek rendszeres jövedelmet kívánnak biztosítani, erre utal egyébként az alap nevében az „income” kifejezés is.

A cél legalább öt százalék

A Morningstar neves befektetésialap-minősítő szervezet az alapot a „moderate allocation” kategóriába sorolta be. (A magyar terminológia szerint ezt leginkább mérsékelt kockázatú vegyes alapnak lehetne nevezni.) Ebben a kategóiában egy év alatt dollárban 9,7 százalék volt az alapok átlaghozama, három év alatt 12,82, öt év alatt pedig 10,05 százalék (éves szinten, szeptember 26-ig). A főbb nyugati tőkepiacokon az utóbbi évek nagyon jól alakultak, a részvények és a kötvények is sok éves csúcson vagy annak közelében tartózkodnak most, szeptember végén.

(Fotó: 123rf.com)

A Fidelity Global Multi Asset Income Fund-ot, amely Magyarországon több devizában is kapható és forintra hedge-elt sorozata is van, információink szerint kezelője inkább „rugalmas allokációs alapnak” tartja. Havi hírlevele szerint az alap indulása óta augusztus végéig a havi kifizető sorozat dollárban átlagosan évesítve 5,35 százalékos  kifizetést  (v. kifizetett hozamot) ért el, és emellett még az eszközérték is szépen emelkedett.

Kamatjövedelmek plusz árfolyamnyereségek

Előszeretettel különböztetik meg ugyanis a kamatból, osztalékból származő, jövedelem-jellegű bevételeket, amelyeket egyes befektetésijegy-sorozatoik ki is fizetnek rendszeresen a befektetőknek, más sorozatok tőkésítenek. (Total return= price return + income return, azaz az alap teljes hozama egyenlő rendszeres jövedelmek plusz árfolyamnyereségek.)

A kifizető sorozatoknál az alap befektetési célja jelenleg egyébként legalább évi öt százalékos hozam kifizetése, de ez persze nem garantált, és az alap bevételeiből történik, nem a tőke kárára. Az alap tőkésítő osztálya 2013. március végi indulása óta pedig dollárban 10,1 százalékos hozamot ért el, az utóbbi 1 év teljesítménye pedig 12,2% volt. Itt a portfólió jövedelme folyamatosan újrabefektetésre kerül, nincs kifizetés. http://privatbankar.hu/befalap/a-fidelity-szerint-lesz-itt-meg-fellendules-interju-272801

1732 értékpapírra oszlik a kockázat

A részvények súlya az alapban az utóbbi hónapokban 30 százalék körül mozgott, a kötvényeké hatvan-hetven százalékos volt. Augusztus végén 1732 féle befektetése volt, több tucat országban, ebből 1465 különböző kötvényjellegű befektetés, 263 pedig részvény. A részvények számos ágazat és több tucat ország között oszlanak meg, az élen Nagy-Britanniával és az USA-val (16,5, illetve 13,7 százalék április végén), Írországgal, Németországgal. Magyarország súlya csak 0,15 százalék, több, mint Csehországé (0,02 százalék), de kevesebb, mint Lengyelországé (0,62 százalék).

Hogyan lehet ennyiféle befektetést áttekinteni? Az alapkezelő leírása szerint a két tapasztalt portfólió-kezelőt 19 befektetési szakember segíti, az alap kezelése lényegében csapatmunkában történik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél