<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az új brit külügyminiszter szerint „az EU valójában Franciaország”, mivel Merkel távozása óta a német befolyás lecsökkent és már Macron diktálja az Unió politikáit. London a magyar választások előtt rendezné meg a Visegrádi Négyekkel az EU-t megosztó csúcstalálkozóját, hogy egyben Orbán Viktor kampányát is támogassa. Káncz Csaba jegyzete.

 

hirdetés

Az Európai Unió komoly kihívások elé néz. Németországban először fordult elő 1949 óta, hogy egyetlen párt sem ért el 30 százalékos támogatottságot a szeptemberi általános választáson. A várhatóan felálló, töredezett hárompárti koalíció világképe és szakpolitikái több ponton mérföldekre esnek egymástól, így az elkövetkező négy évben az EU első számú hatalmánál nem garantált már a kormányzati stabilitás.

Nagyon is elképzelhető, hogy az új koalíció befelé fordul majd, mert a hazai ügyek, illetve a koalíció belső súrlódásai elvonják a figyelmét Európáról.

A V4-eken keresztül gyöngítenék az Európai UniótA V4-eken keresztül gyöngítenék az Európai Uniót

Franciaország komoly politikai kihívás elé néz 2022 első félévében, hiszen az Európa sorsát is nagyban befolyásoló elnökválasztást tartják meg áprilisban, ahol egyáltalán nem garantált az, hogy az európai integrációt támogató jelölt fut be győztesen. Marcon elnököt tehát az elkövetkező hónapokban leköti a saját újjáválasztása, azaz pont akkor nem áll majd erős kezű vezető a földrész élén, amikor arra nagy-nagy szükség volna.

Felbomló protokoll

Az EU nyugati frontján eközben nő a feszültség. A brit kormány állásfoglalása szerint az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll jelentős és mélyreható módosításával lehet rendezni az Európai Unióval kialakult vitát. London szerint meg kell szüntetni az EU bíróságának (ECJ) észak-írországi felügyeleti és jogérvényesítő fennhatóságát az uniós jogszabályokat érintő ügyekben.

A brit kormány szerint ugyanis a protokoll jelenlegi formája alapján az uniós jogszabályok – az EU-bíróság jogérvényesítő fennhatósága mellett – a demokratikus eljárásrend teljes mellőzésével érvényesülnek Észak-Írországban. London kilátásba helyezte a protokoll alkalmazásának egyoldalú felfüggesztését is a megállapodás elmaradása esetére.

Az uniós álláspont szerint ez a nemzetközi jog megsértésével érne fel. Összességében pedig Brüsszel láthatóan türelmének a végéhez érkezett a több, mint 5 éve húzódó angol önsorsrontó drámában és nem hajlandó további kompromisszumokra. Ez a hangulat tükröződik a francia „Le Monde” szerkesztőségi állásfoglalásában, amely frusztráltan kiemeli, hogy az aláírt szerződések ellenére folytatódik a „Brexit rémálma”.

Ráadásul a Varsó és Brüsszel közötti válság az ECJ joghatóságáról még inkább valószínűtlenné teszi, hogy az EU engedményeket tenne Észak-Írország ügyében.

Ármányos Albion

Mindennek tetejébe a brit sajtó értesülése szerint London további olajat öntene a tűzre azzal, hogy jövő év elején Boris Johnson miniszterelnök a tervek szerint találkozna a Visegrádi Négyek vezetőivel. Ez természetesen tovább eszkalálná a feszültséget az EU és London között.

Brit külügyi források elmondták, hogy a London és Párizs közötti egyre komolyabb politikai feszültség miatt a brit kormány szorosabb szövetséget akar kiépíteni a vele szimpatizáló tagállamokkal. London kívülről támogatná Budapest, Pozsony és Prága erősebb szuverenitást követelő álláspontját, Varsó esetében pedig a kiválást, a „Polexitet”. Liz Truss brit külügyminiszter egy magasrangú, meg nem nevezett tanácsadója azzal viccelődött a sajtónak, hogy „talán föl kellene állítanunk az EU elhagyását támogató osztályt”.

A kétoldalú feszültséget mutatja, hogy Truss szeptemberi miniszteri kinevezése óta még nem konzultált francia kollégájával. A külügyi forrás szerint Truss úgy gondolja, hogy „az EU valójában Franciaország”, mivel Merkel távozása óta a német befolyás lecsökkent és Macron diktálja az Unió politikáit. Macron a választási kampányában a Brexit kapcsán várhatóan erőteljesen fel akarja korbácsolni a brit-ellenes érzelmeket.

Orbán támogatása

A források elmondták a sajtónak, hogy London még a jövő áprilisban esedékes magyar általános választás előtt rendezné meg a Visegrádi Négyekkel a csúcstalálkozóját, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kampányát támogassa. Orbán esetében – teszi hozzá a brit lap – az első EU vezetőről beszélünk, aki a Brexit népszavazás eredményének tiszteletben tartására szólított fel.

A lap szerint a Varsó és Brüsszel között elmérgesedett vitát követően a Visegrádi Négyeknél és más EU tagállamok esetében is a határok agresszívabb tesztelésére kerülhet sor. Többen arra spekulálnak, hogy Varsó végül az EU elhagyására kényszerülhet, míg más tagállamok meg akarják szüntetni az EU törvénykezés felsőbbrendűségét a belföldi törvényeik felett.

Egy brit diplomáciai forrás szerint London „már várja Ausztria döntését egy hasonló ügyben és ez rendkívül jelentős lehet”.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy London évek óta erősíti az észak-európai biztonságpolitikai tengelyt, amely a brit szigetektől Lengyelországon át a Baltikumig húzódik és amely tengely államai egészen másképp állnak az orosz kihívástól elkezdve szabadkereskedelmi kérdésekig, mint a gazdaságilag hazavágott déli államok. Ez egyben gyengíti Berlin és Párizs terveit egy szuverénebb európai szövetség kialakítására.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: baráti országba indult Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:01
Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt Ferihegyről posztolt egyet Facebookon.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György berúgta a forintot
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:41
A hazai fizetőeszköz erősödött arra, hogy a jegybankelnök Országgyűlésben elmondott beszédében megerősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) addig folytatja a monetáris kondíciók szigorítását – köztük is a kamatemelést –, amíg az infláció nem tér vissza a 3 százalékos célja közelébe.
Makro / Külgazdaság Közeledik a nap, amikor kötelező lesz az Európai Unióban a koronavírus elleni oltás?
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:09
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy fogalmazott Brüsszelben, meg kellene fontolni, hogy kötelezővé tegyék az oltást az összes uniós tagállamban.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Makro / Külgazdaság Vészjósló adatok jöttek a hazai iparról
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:47
A nyersanyagok és az üzemanyagok áremelkedése is növeli a termelői árakat.
Makro / Külgazdaság Gigantikus áron indul a Csontváry-kép árverése
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:26
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban, ahol két külföldről hazatért műre, Schönberger Armand és Rippl-Rónai József egy-egy kiemelkedő festményére is lehet licitálni.
Makro / Külgazdaság Kifulladóban az oltási hét, majdnem 200 halott megint
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:20
Messze még a negyedik hullám teteje.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló