<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Klubrendezvényünk következő vendége Balázs Péter közgazdász, diplomata, volt külügyminiszter, az első, Magyarország által delegált uniós biztos. A téma pedig természetesen nem más, mint az uniós pénzek: megkapja-e végre Magyarország a befagyasztott pénzeket, vagy épp ellenkezőleg, újabb forrásokat vesznek el tőlünk? A tét óriási – politikai és gazdasági szempontból egyaránt.  

Mint arról beszámoltunk, szeptember közepén jelentős forrásbefagyasztást javasolt az Európai Bizottság Magyarországgal szemben korrupciós problémák miatt az úgynevezett jogállamisági (vagy más néven kondicionalitási) mechanizmus keretében.   

Sokmilliárd euró forog kockán

A brüsszeli testület a kötelezettségvállalások 65 százalékának felfüggesztését indítványozta három, a kohéziós politika keretébe tartozó operatív program esetében.

Ez bizottsági közlések szerint mintegy 7,5 milliárd euró – a Magyarországnak járó kohéziós pénzek több mint harmada. Szakértők szerint az elvonás – ha életbe lép – az agrárkifizetéseken kívül szinte mindent érinthet.

A Bizottság alapvetően korrupciós kockázatot lát Magyarországon, főleg a közbeszerzésekben. Bár elismeri, hogy "Magyarország széles körű korrekciós intézkedésekre tett javaslatot" az aggályok eloszlatása érdekében, konkrét tetteket vár.

A döntés most már a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács kezében van, amely minősített többséggel határoz majd a bizottsági ajánlásról. Erre – szeptember közepétől számítva – egy hónapja van, ezt a határidőt kivételes esetben is csak két hónappal lehet kitolni.  

Békülne a kormány   

A magyar kormány mindenesetre igyekszik teljesíteni a bizottsági kéréseket, hogy elkerülje a szankciókat, és így hozzájuthasson minden uniós pénzhez, amire gazdaságilag nagyon szüksége lenne.  

 Ennek jegyében a Parlament a héten módosította a büntetőeljárási törvényt, valamint többek között döntött az Integritás Hatóság létrehozásáról is.

Mint arról laptársunk, az mfor.hu beszámolt, a büntetőeljárási törvény módosításával a Parlament lehetővé tette az úgynevezett vádkikényszerítést: ha az ügyészség egy – például korrupciógyanús – ügyben nem emelne vádat, akkor azt bárki megteheti a bíróság előtt.

Az Integritás Hatóság autonóm államigazgatási szervként jön létre, feladata az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása lesz.  

A hatóságnál bárki tehet panaszt, de az intézmény hivatalból is indíthat eljárást olyan esetekben, amikor azt látja, hogy az illetékes hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket a korrupció visszaszorítása érdekében.  A hatóság mellett létrejön az úgynevezett korrupcióellenes munkacsoport is.

Az Országgyűlés emellett az alapítványok összeférhetetlenségi szabályain is változtatott, továbbá a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt jelölte ki, hogy segítse az Európai Csalásellenes Hivatalt a magyarországi helyszíni ellenőrzések során.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az uniós Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó pénzeket Brüsszel már tavaly nyár óta visszatartja. Rossz esetben tehát ehhez jöhet még hozzá a már említett 7,5 milliárd eurós forrásbefagyasztás.    

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter a héten az Indexnek azt mondta: jelenleg több szálon is zajlanak az egyeztetések az EU-val. Egyrészt tárgyalnak a partnerségi megállapodás megkötéséről, amely a 2021–2027-es operatív programok terén a finanszírozáshoz való hozzáférést teszi majd lehetővé. Itt 21,7 milliárd euró kohéziós támogatás a tét.

Emellett folynak tárgyalások a már említett Helyreállítási Alap forrásairól is. Ennél eredetileg 7,2 milliárd euró lett volna a támogatás, ez azonban Magyarország kiugróan magas tavalyi gazdasági növekedése és a bizottság újraszámolási mechanizmusa miatt 5,9 milliárdra csökkent, amelyhez 9,6 milliárd euró visszatérítendő forrás, azaz kedvezményes hitel társulhat, mondta a miniszter.

De mi lesz most?

Itt tart tehát egyelőre az uniós pénzek ügye.

De mekkora esély van arra, hogy sikerül megegyezni Brüsszellel, és megnyílik az összes pénzcsap? Elegendőek-e az eddig tett korrupcióellenes lépések? Mi alapján dönt a Bizottság, és érdeke-e a megállapodás? Hogyan működik a brüsszeli döntéshozatal a kulisszák mögött?

És egyáltalán: milyen most az EU és Magyarország viszonya? Milyen utat jártunk be a 2004-es csatlakozás óta? Magyarország változott meg jobban, vagy az EU? És mennyire lesz tartós ez a házasság?

Többek között erről kérdezzük a Klasszis Klubban Balázs Péter közgazdászt, diplomatát, egyetemi tanárt, a Közép-európai Egyetem emeritus professzorát.

Balázs Péter a vendégünk a következő Klasszis Klubban. Fotó: Bánkuti András
Balázs Péter a vendégünk a következő Klasszis Klubban. Fotó: Bánkuti András

Balázs Péter 2003-tól 2004-ig Magyarország Európai Unióhoz kiküldött állandó képviselője, 2004-ben az Európai Bizottság regionális politikával foglalkozó biztosa volt, 2009-től 2010-ig pedig külügyminiszteri posztot töltött be a Bajnai-kormányban.

A Klasszis Klub időpontja október 19., 15:30. A mintegy egyórásra tervezett, online rendezvényen olvasóink is feltehetik kérdéseiket. Ingyenes a részvétel, ugyanakkor regisztráció szükséges.

Itt regisztrálhat a klubtalálkozóra >>

A korábbi Klasszis Klub események itt érhetők el:

Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Félnek a csehek, hogy belekeverednek a háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 14:14
A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
Makro / Külgazdaság Teljesen kitiltaná az EP az orosz gázt és kőolajat az EU-ból
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 13:44
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG