4p

A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden délután az 50 bázispontos kamatcsökkentés hátterét ismertetve a monetáris politika új szakaszáról beszélt, melynek alapja az általános dezinfláció – számolt be a háttérbeszélgetésről a szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk, az Mfor. Ugyanakkor – tette hozzá Virág – a Monetáris Tanács megállapította, hogy a szolgáltatások inflációjának csökkenése a vártnál kisebb. Megjegyezte,

a mostani, visszatekintő árazás az infláció csökkenését fékezi,

ezt a folyamatot a plénum figyelemmel kíséri.

Az alelnök kiemelte, magas a devizatartalék szintje, és tartósan javul a fizetési mérleg, de a romló nemzetközi hangulat miatt nőtt a magyar papírok felára. A fejlett piaci hosszú hozamok emelkedtek, főleg Amerikában. A hazai hozamfelárak pedig a német, a cseh és a lengyel hozamokhoz képest is emelkedtek – tette hozzá Virág Barnabás.

Virág Barnabás a nemzetközi hangulat romlására is figyelmeztetett
Virág Barnabás a nemzetközi hangulat romlására is figyelmeztetett
Fotó: YouTube / Magyar Nemzeti Bank

A jegybank második embere felidézte, az elmúlt hónapban 3,6 százalék volt az általános infláció, a maginfláció pedig 4,4 százalék volt márciusban. Azonban a már említett visszatekintő árazás miatt a pénzromlás üteme várhatóan ismét emelkedni fog – vélte, hozzátéve: január óta éves szinten ennek a szektornak az inflációja 10,7 százalék volt.

Virág egy jó hírrel is szolgált: a munkaerőpiacon a két számjegyű bérnövekedés az alacsony inflációval találkozva reálbér-növekedést hoz, ami akár 5-6 százalék is lehet.

A nemzetközi tényezőkről szólva Virág azt mondta, ott is erős a dezinfláció, de magas a szolgáltatások inflációja. A romló nemzetközi hangulatot a geopolitikai feszültségek fokozzák, illetve a Fed felfelé tolt kamatpályája is negatívan hat.

A hazai tényezők közül az inflációs adatok azonos hatással voltak a monetáris politikára, mint a nemzetközi tényezők, azaz alacsony a pénzromlás általános üteme, de magas a szolgáltatások esetében. A kockázati tényezők felára negatív, a devizatartalék magas szintje viszont pozitív hatást gyakorol a jegybanki vezető szerint.

Virág Barnabás egy nagyon egyértelmű üzenetet is küldött a kormánynak, így a fiskális politikát irányító Varga Mihály pénzügyminiszternek. Figyelmeztetett,

fontos lenne a kitűzött költségvetési hiánycélok teljesülése és az elsődleges egyenleg egyensúly közelébe hozása.

Varga Mihálynak vigyáznia kellene a hiánycél betartására
Varga Mihálynak vigyáznia kellene a hiánycél betartására
Fotó: Privátbankár / Dala Gábor

A jegybank alelnöke leszögezte, a korábbinál lassabb mértékű alapkamat-csökkentés, óvatos és – mint kiemelte: kétszer aláhúzandó – türelmes monetáris politika indokolt, ez az oka a korábbi 100, majd 75 bázispontos csökkentéshez képest alacsonyabb, most 50 bázispontos csökkentésnek.

Kérdésekre válaszolva az MNB helyettes vezetője megismételte: reális cél, hogy június végére 6,5-7 százalékra csökkenjen az alapkamat, az év végi kamatszintre vonatkozó kérdésre azonban csak annyit felelt, a makropálya és a pénzpiaci közeg információi alapján hoznak döntést. Azt is közölte, a korábbi kamatdöntésekkel ellentétben most csak egyetlen, az 50 bázispontos csökkentési opciót tárgyalta a Monetáris Tanács. Az üzemanyagárakra vonatkozó kérdésre felelve Virág emlékeztetett, a jegybank másfél éve elsőként hívta fel a figyelmet a korábbinál magasabb árrésre. Úgy vélte, olyan döntéseket kell hoznia a kormánynak, ami ezeket az árréseket csökkenti. Mint arról az Mfor beszámolt, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden délelőtt közölte, a kormány beavatkozását fogja kérni az üzemanyagárak megfékezése érdekében.

Virág Barnabás tájékoztatója teljes egészében itt tekinthető meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG