7p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A régóta várt, jelentős amerikai segítség vajon mire elegendő? És mire nem?

Az amerikai Kongresszus várhatóan jóváhagyja az Ukrajnának nyújtandó 61 milliárd dolláros segélyt, miután a republikánus többségű Képviselőház szombaton megszavazta a csomag jóváhagyását, és a demokrata többségű Szenátus kedden várhatóan hasonlóan tesz majd. Ezután majd csak az elnök, Joe Biden aláírása hiányzik majd a törvényről.

Az amerikai Kongresszus felett most vidámabban lobog az ukrán zászló
Az amerikai Kongresszus felett most vidámabban lobog az ukrán zászló
Fotó: Nathan Howard / Getty Images

Az Ukrajna megsegítésére elkülönített összeg egy 2025 márciusáig felhasználandó 95 milliárd dolláros kombinált segélycsomag része. Ahogy a The Guardian is ismerteti, a teljes finanszírozás az Ukrajnának szánt 60,7 milliárd dolláron felül 26 milliárd dollárt Izraelnek, 8 milliárd dollárt az indiai-csendes-óceáni térségben működő amerikai szövetségeseknek, köztük Tajvannak szán. Továbbá 9 milliárd dollárt ad humanitárius segítségnyújtásra a háborús övezetekben - például Haitin, Szudánban és Gázában - élő civileknek, bár fenntartja az Egyesült Nemzetek Palesztinai Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynöksége (Unrwa) közvetlen amerikai finanszírozásának tilalmát is.

Az ukrajnai csomagon belül a legnagyobb részt, összesen 23 milliárd dollárt a lecsökkent amerikai katonai készletek újrafeltöltésére fogják elkölteni, 11 milliárd dollár az amerikai katonai akciókat fogja finanszírozni Ukrajna térségében, illetve az amerikai-ukrán hírszerzés közötti együttműködést fogja erősíteni. Ezen felül 8 milliárd dollárt az ukrán állam működésének finanszírozására használnak majd fel, amely magában foglalja az állami alkalmazottak fizetésének, valamint nyugdíjak folyósításának biztosítását is. Az Egyesült Államok 14 milliárd dollárért fog katonai felszereléseket vásárolni Ukrajna számára.

Innen nézve a 61 milliárd dolláros jelentős csomag már kisebbnek látszik: a teljes ukrán csomag kevesebb mint negyedét költik közvetlen ukrajnai fegyverszállításokra.

Az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekben az USA szerepe kimagasló
Az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekben az USA szerepe kimagasló
Fotó: The Telegraph

Kijön-e a matek? – kérdezi az amerikai szenátor

Kérdés, hogy a friss segély mire lesz elegendő a fronton? Az amerikai kétkedők álláspontját jól foglalja össze James David Vance ohiói republikánus szenátor, aki markáns véleményt jelentetett meg a The New York Times lapjain, még a segélycsomagról való szavazás előtt. A matek Ukrajna esetében nem jön ki című cikkében többek között azzal érvel, hogy „Biden elnök azt akarja, hogy a világ elhiggye, hogy az Ukrajna előtt álló legnagyobb akadály a republikánusok és a globális közösség iránti elkötelezettségünk hiánya. Ez nem így van.

Ukrajna gondja nem a Republikánus Párt, hanem a matematika. Ukrajnának több katonára van szüksége, mint amennyit ki tud állítani, bár drákói behívási szabályok léptek érvénybe. És több hadianyagra van szüksége, mint amennyit az Egyesült Államok biztosítani tud.

Erre a valóságra kell támaszkodnia minden jövőbeli ukrajnai politikának, a további kongresszusi segélyektől az elnök által meghatározott diplomáciai irányvonalig” - javasolja a republikánus szenátor.

A 155 milliméteres lőszerek hiányára vonatkozóan Vance felidézi, hogy tavaly márciusban az akkori ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov havi 250 ezer lőszer szállítását kérte. Ez évi 3 millió lövésre elég, bár legalább évente 4 millió lenne kívánatos, és miniszter szerint a meglévő tüzérségi eszközökkel akár évi 7 millió lőszert is ki tudtak volna lőni. Ezzel szemben az idén februári amerikai tervek szerint, havi 100 ezer lövedék gyártását tervezik elérni 2025-re. Jelenleg az USA havi 30 ezer ilyen lőszert gyárt, ami több mint duplája a konfliktus előtti havi 14 ezer darabnak. Christopher Cavoli tábornok, az amerikai hadsereg Európai Parancsnokságának vezetője április elején azt mondta a képviselőház hadügyi bizottságának, hogy Oroszország jelenleg ötször több tüzérségi lövedéket lő ki, mint az ukrán erők, és az arány az elkövetkező hetekben 10-re nőhet.

James David Vance mellett Donald Trump is kiállt 2022-es szenátori választási kampányában
James David Vance mellett Donald Trump is kiállt 2022-es szenátori választási kampányában
Fotó: Joe Maiorana/AP

„A történet hasonló, ha más lőszereket nézünk. Vegyük a legfőbb légvédelmi fegyverünket a Patriot rakétarendszert, ami annyira fontos ebben a háborúban, hogy Ukrajna külügyminisztere kifejezetten követelte őket. Ennek az az oka, hogy Oroszország csak márciusban több mint 3 ezer irányított légibombát, 600 drónt és 400 rakétát lőtt ki Ukrajnára. A támadások kivédésére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és mások is jelezték, hogy évente több ezer Patriot elfogórakétára van szükségük. A probléma a következő: az Egyesült Államokban évente csak 550 darabot gyártanak belőle. Ha elfogadjuk a Kongresszusban jelenleg tárgyalt kiegészítő segélycsomagot, potenciálisan 650-re növelhetjük az éves termelést, de ez még mindig kevesebb, mint egyharmada annak, amit Ukrajna igényel” - érvelt a szenátor.

„Ha ez rosszul hangzik, Ukrajna újonc-helyzete még rosszabb. Az alapadatok szerint Oroszország lakossága közel négyszer nagyobb. Ukrajnának több mint félmillió újoncra van szüksége, de a harcoló korú férfiak százezrei menekültek el az országból.”

„Washingtonban sokan úgy gondolják, hogy ukrán fiatalok százezrei indultak jókedvvel a háborúba, és szívesen bélyegeznek meg minden ezzel ellentétes gondolatot orosz propagandának. De az Atlanti-óceán mindkét partján a vezető újságok immár arról számolnak be, hogy Ukrajnában komor a helyzet.” – teszi hozzá Vance.

Mire elég?

A brit BBC hírügynökség szerint valószínűleg légvédelmi rendszereket, közép- és nagy hatótávolságú rakétákat és tüzérségi lövedékeket szállítanak majd a segély részeként, mivel ezek hiánya Ukrajnában a közelmúltban oda vezetett, hogy az orosz erők több száz négyzetkilométernyi területet foglaltak el. Amikor a segély megérkezik, Ukrajna potenciálisan megszüntetheti Oroszország légi fölényét, rombolhatja utánpótlási vonalait és lelassíthatja az előre nyomuló orosz csapatokat.

A segély nem ad Ukrajnának azonnali eszközt arra, hogy megkezdje elfoglalt területeinek felszabadítását és Oroszország visszaszorítását, de lehetőséget ad arra, hogy ez megtörténjen a jövőben – véli a BBC.

A brit The Telegraph szerint a csomag vészesen későn érkezik.Ukrajna már eddig is emberéleteket és területet vesztett, és a segély bár segíthet tompítani Oroszország várható nyári offenzíváját, önmagában nem lesz elég a háború megnyeréséhez. A csomag megduplázza az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyt Oroszország 2022. februári inváziója óta, és lehetővé teszi a fegyverszállításhoz szükséges támogatási és logisztikai mechanizmusok további működését.

John Foreman, Nagy-Britannia egykori moszkvai és kijevi katonai attaséja szerint a segélycsomag „időt ad Ukrajnának a novemberi amerikai választásokig, vagy talán egy évig is. Lehetővé teszi számukra, hogy védekezzenek, de a fő probléma nem szűnt meg. A fegyvereket tekintve Ukrajnának a legnagyobb beosztással kell élnie.

Két katonai elemző, egy volt ukrán védelmi miniszter és egy európai biztonsági tisztviselő szerint a fegyverek szállítása javítja Kijev esélyeit egy jelentős orosz áttörés elkerülésére a keleti országrészen – húzza alá a Reuters.

Mire nem?

Kijev azonban továbbra is katonahiánnyal néz szembe a csatatéren, miközben kérdések merülnek fel erődítményeinek erejével kapcsolatban is egy igen hosszú, ezer kilométeres arcvonalban, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint is egy nyári orosz offenzíva várható.

„Az ukrán erőtlenség legfontosabb forrása a katonahiány" – állapította meg Konrad Muzyka, a lengyelországi Rochan katonai tanácsadó cég igazgatója.

Több hónapig tartó vita után májusban életbe lép a Zelenszkij által április 16-án aláírt sorozási törvény, azonban az újonnan behívottaknak hónapokig tartó kiképzésre lesz szükségük, mielőtt bevethetik őket. Ez az átmeneti időszak „megteremti a lehetőséget" Oroszország számára, hogy kiaknázhassa ezt a gyengeséget – tette hozzá Muzyka.

„A helyzet valószínűleg tovább romlik a következő három hónapban, de ha a mozgósítás a tervek szerint zajlik… akkor ősztől javulni fog a helyzet" – mondta a lengyel katonai szakértő.

Összefoglalásképp megállapíthatjuk, hogy a friss amerikai segély elég lehet ahhoz, hogy Ukrajna ellenállása a frontvonalon ne omoljon össze, és az ország kitartson a novemberi amerikai elnökválasztásokig. Ez után azonban, hosszabb távon, a katonák utánpótlásának nehézségei - külső direkt katonai segítség hiányában – növekedhetnek. Ez Ukrajna háborús kilátásait igencsak beárnyékolja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Mi történt? Kivonulhat Romániából az E.ON
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 15:56
Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató - jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.
Nemzetközi Továbbra sem lehet Pozsonyba szállítani Robert Fico-t
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 15:21
Robert Kalinák védelmi miniszter újságírói kérdésekre válaszolva adott hírt a miniszterelnök, Robert Fico egészségi állapotáról.
Nemzetközi Kútba eshet a Benjamin Netanjahu elleni ellfogatóparancs
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 14:45
Az izraeli kormány jogtanácsosa és az ügyész elutasította a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter ellen elfogatóparancs kiadására.
Nemzetközi Váratlan javaslatot tett a brit védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 14:04
Véleménye szerint a NATO-n kívüli európai országoknak is csatlakozniuk kellene a szövetséghez  
Nemzetközi Meglepő, de végre előkerült a Covid legelső kínai tudósítója
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 13:34
Szabadon engedték Kínában azt a sanghaji vloggert, akit 2020-ban négy év börtönbüntetésre ítéltek azzal a váddal, hogy a koronavírus-járványról tudósított és "hamis információkat" terjesztett.
Nemzetközi Kemény diplomáciai lépésre szánta el magát Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 11:19
Világos üzenetet küldenek három nyugat-európai országnak.
Nemzetközi Több százezer kivándorolt magyar örülhet ennek az adatnak
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:10
A Bank of England 2 százalékos célszintjének közelébe lassult a brit infláció éves üteme áprilisban. A csökkenés mértéke ugyanakkor kisebb volt a vártnál.
Nemzetközi Iráni elnökválasztás: tömegek fogják bojkottálni
Káncz Csaba | 2024. május 22. 09:31
Raiszi elnök halála egy feszült bel- regionális- és nemzetközi politikai helyzetben történt, öt héttel Irán Izraellel történt konfrontációja után. A június 28-i elnökválasztást az irániak tömegei újra bojkottálni fogják. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Közelít a félmillióhoz az orosz áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 08:09
Eltaláltak egy Ciklon típusú orosz rakétahordozó hadihajót. Háborús hírek.
Nemzetközi Két nyugat-európai ország is elismerheti a palesztin államot
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:32
1988 óta az ENSZ 193 tagállamából 139 ismerte el a palesztin államiságot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG