<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A rossz hír jó hír lett, a csökkenő amerikai GDP a kamatvárakozásokon keresztül javította a tőzsdei hangulatot, és ez ma is érezhető. Az OTP megmoccant, újra 8000 fölé ugrott, a forint viszont tovább szenved. Óriási nyereséget értek el az olajcégek, kérdés, elveszik-e ezt tőlük. Jelentett az Apple, az Amazon, száguld az ether.

A tegnapi szép amerikai zárás után ma Európában is emelkednek a tőzsdeindexek, a német 0,7, a francia 1,4, a brit pedig 0,6 százalékkal. Az USA főbb határidős indexei is további pluszt jeleznek előre, főleg a technológiai részvényeknél, ami az Apple és az Amazon jó gyorsjelentéseinek is következménye. Plusz a várnál jobb GDP-adat érkezett Franciaországból, és a német infláció is visszaesett picit az előző hónaphoz képest.

Tegnap kijött egy rossz amerikai GDP-adat, a gazdaság a várt növekedéssel szemben a második negyedévben is zsugorodott, ami már recessziót jelent. Ez nem jó ugyan a vállalati nyereségeknek, de alacsonyabb kamatszintet eredményezhet, ami viszont a tőzsdéknek kedvező. A két ellentétes hatásból a befektetők az utóbbit érezték fontosabbnak, a rossz hír jó hírré vált.

A magyar BUX index mintegy fél százalékos pluszban van, az OTP azonban jól szerepel, 1,9 százalékkal 8056 forintra ugrott. A Telekom is két százalék feletti emelkedést mutat, a Masterplast is 1,6 százalékkal javít. A vesztes oldalon a Mol van 0,4 és a Richter 0,7 százalékos eséssel.

Árfolyamok és grafikonok

Makacsul 400 felett áll az euró

Az eheti két kamatemelés ellenére sem tudott magához térni a forint, ma is gyengül vagy stagnál a tegnapi állapothoz képest. Az euró most 403,30, de volt reggel 406 is.

Az MNB alelnöke, Virág Barnabás interjút adott az MTI-nek, amelyben a hiteles monetáris politika felépítéséről beszélt. Ez sem látszik befolyásolni az árfolyamot.

Az euró/forint és az euró/dollár. Bőven van hasonlóság. Forrás: Tradingview.comAz euró/forint és az euró/dollár. Bőven van hasonlóság. Forrás: Tradingview.com

A dollár mentette meg a forintot?

A rossz amerikai GDP-adat sietett a forint segítségére az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Tegnap ugyanis ismét intenzív forintgyengülés indult, az euró a 409 forintos szintet közelítette, amikor megjelent a második negyedéves GDP-adat az Egyesült Államokban, amely technikai recessziót jelzett.

Ez növeli annak az esélyét, hogy a Fed már a következő ülésen jelentősen lassít a kamatemelési cikluson, így gyengülni kezdett a dollár, a feltörekvő piaci devizák pedig fellélegeztek.

Az indikátorok ugyanakkor továbbra is felfelé mutatnak, önmagában a dollár gyengülése nem biztos, hogy elég lesz az érdemi korrekcióhoz – teszik hozzá.

“A Fed 75 pontos kamatemelése többet erősített a forinton, mint az MNB 100 pontos emelése” – írja Zsiday Viktor alapkezelő blogja is.

Megmozdult valami az arany– és ezüstpiacon

Az olaj ára ma is két százalékkal megy fel, a WTI 98, a Brent 104 dollár felett áll. Az európai gáz is 3-4 százalékos pluszban van. Jövő héten ismét ülésezik az OPEC, ami újabb izgalmakat hozhat az olajpiacon.

Az arany tegnap szépen emelkedett, kis mértékben ma is folytatja, 1757 dollárnál jár. Igazi nyertes az ezüst, tegnap nyolc, ma újabb fél százalékkal megy fel. Volt nemrég húsz dolláron is, amire három hete nem volt példa.

Kaszálnak az energiacégek, de majd elveszik tőlük?

A brit Shell, a spanyol Repsol, a francia TotalEnergies, sőt még a német RWE is profitált az energiaválságból, a piaci árak emelkedéséből a német N-TV.de szerint. A jelentéseik alapján meredeken megugrottak a bevételek és még jobban a nyereségük, “miközben a fogyasztóknak egyre mélyebbre kell a zsebükbe nyúlniuk”.

A TotalEnergies-t idézik, amely szerint a csoport azáltal, hogy többet is termelt, hozzájárult az energiabiztonsághoz. A Repsol pedig azt hangsúlyozta, hogy az első félévben elért jó eredmények segítettek ellensúlyozni a koronavírus-válság miatt elszenvedett veszteségeket. Németországban az RWE erőteljesen felfelé módosította az idei pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését.

A vállalatok adatai valószínűleg újraélesztik a háborúból származó magas profit megadóztatásáról szóló vitát teszik hozzá, emlékeztetve az SPD nemrég született kezdeményezésére.

Nem hisznek a recesszióban, a kamatszigorban

A tényleges recesszióban nem hisz a piac, s ennek adott hangot Janet Yellen pénzügyminiszter is – írja az Erste Befektetési Zrt. Ugyanis szerinte nincsen jele a gazdaság szeléskörű meggyengülésének. (Hiányoznak fontos jelenségek, mint a munkanélküliség megugrása, a hitelek bedőlése vagy a vállalati csődök.)

Bill Ackman befektető a Twitteren megkérdőjelezte Jerome Powell Fed-elnök kijelentését, amely szerint az alapkamat jelenleg semleges szinten van. Szerinte ez a kilenc százalékos infláció közepette merész kijelentés, az alapkamat sokkal inkább támogatónak mondható még a nyári, összesen 150 bázispontos kamatemelés után is.

Apple okostelefon. Pixabay.comApple okostelefon. Pixabay.com

Az USA Képviselőháza elfogadta a korábban benyújtott 52 milliárd dolláros versenyképesség-támogató tervezetet, amely most már csak Biden elnök aláírására vár.

Száguldott a bitcoin, még inkább az ether

A utóbbi napokban, sőt pár hétben egyébként is jól teljesítő kriptodevizák tegnap este újabb rajtot vettek az említett amerikai GDP-adat, és az amerikai tech-papírok emelkedése hatására. Ma a bitcoin öt százalékkal emelkedik és a 24 ezer dolláros határral küzd, az ether pedig hét százalékkal 1700 fölé drágult.

Egy hét alatt nagyjából ugyanennyit drágultak, ám az idei mélypontokhoz képest igencsak nagy már a plusz. A bitcoin 19 ezer dollár körüli mélypontjáról 26 százalékot jött fel, az ether pedig több mint 70 százalékot javított a kevéssel 1000 dollár alatti gödörből.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A gyorsjelentés-dömping nyertesei, vesztesei

Ezt a hetet az év legnehezebb hetének nevezik a Fed-döntés és a hatalmas mennyiségű gyorsjelentés miatt, amit még makroadatok is tarkítottak. A főbb jelentések a KBC Equitas szerint:

  • Meglepetést hozott az Amazon, így a zárás után több mint 13 százalékos emelkedést produkált a részvény. A következő negyedévre is optimista előrejelzések érkeztek a vezetőség részéről.
  • Szép teljesítményt produkált az Apple, bár nem tudott minden eszköznél erős értékesítési számokat elérni. A fő profilját továbbra is az iPhone-ok adják, de a Mac számítógépeknél jelentős visszaesés látható.
  • Az Intel nagy csalódást hozott, a piaczárást követően nyolc százalékot zuhant az árfolyam. Az elemzők 70 centes EPS-t prognosztizáltak, de 29 cent lett csak. Ráadásul a várakozásokon aluli előrejelzéseket tett közzé a társaság.
  • Várakozásokon felüli eredményeket tett közzé a Hermes francia luxusipari cég, 7,6 százalékkal száguld Párizsban. Középtávon további gyors bővülést vár a menedzsment.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9212 8920 9212 +2,63% 0 0 3 218 515 768 Ft 2022-08-16 17:13:09
MOL 2916 2854 2924 +1,04% 0 0 1 485 561 030 Ft 2022-08-16 17:09:32
MTELEKOM 320 317 321 +0,31% 0 0 56 914 053 Ft 2022-08-16 17:05:09
RICHTER 8055 8000 8125 -0,06% 0 0 1 512 656 160 Ft 2022-08-16 17:08:28
OPUS 151 148 152 -1,31% 0 0 22 901 690 Ft 2022-08-16 17:14:44
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyenge szinteken ragadt a forint, hasított viszont az OTP
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,92 pontos, 1,15 százalékos emelkedéssel, 43 528,08 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nagy a gáz, 404 felett az euró
Eidenpenz József | 2022. augusztus 16. 12:34
Az euró/forint megint az egekben, 404-405 között jár, amiben az adósságminősítésünk, az erős dollár és a gázellátás bizonytalansága is szerepet játszhat. Hat és fél hónapos mélyponton áll viszont az olaj, és feléledtek a mém-részvények. “Nagy Pénzrablás” történt a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Reggel már súrolta a 400-as szintet a forint 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:08
Folytatódott a gyengülés.
Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG