1p
Ezen a héten „egy polccal lejjebb” tették a forintot a befektetők. Míg néhány hete még kétségtelennek tűnt az IMF-megállapodás sikere, addig erre a hétre egyértelművé vált, hogy a piaci szereplőknek elegük van a kormányközeli nyilatkozatokból és már kizárólag a konkrétumokra kíváncsiak. A forint gyengült, a kormány pedig elismerte, hogy nem is ismeri a nemzetközi szervezetek feltételeit. Közben nő a feszültség a nemzetközi piacokon.

Egyre keményebben osztottuk magunknak a sallert és a tockost

Tavasz elején hetekig alig mozdult a forint az euróval szembeni 290-es szint környékéről. Akkor az elemzők inkább további erősödést vártak, bár a legtöbben akkor is arra figyelmeztettek, hogy az IMF/EU-megállapodás alapvető feltétele a Magyarországgal kapcsolatos bizalomnak. Mindez hónapokig meg is volt. Az év végi leminősítések után gyökeresen megváltozott ugyanis a kormány kommunikációja és kétségtelennek mutatta, hogy elkerülhetetlen a megállapodás és nem is akarja elkerülni. Már ekkor is voltak olyan piaci hangok – elsősorban a pozícióból, érdekből beszélő londoni közösségből – amelyek a tárgyalások elhúzódását jósolták, többen pedig a „török kártyát” emlegették, amellyel arra utaltak, hogy Törökország a tárgyalások lebegtetésével 2008-2010 között gyakorlatilag elsumákolta a megállapodást, azonban annak folyamatos lebegtetésével valamennyire fenntartotta a piaci bizalmat, nem engedte elszállni a líra árfolyamát. A török utat a kormány mindvégig tagadta, ahogy azt is, hogy komoly fennakadások lennének a tárgyalásokban. A nemzetközi piacokon azonban látszólag eddig a hétig lehetett fenntartani a látszatot.

Az elmúlt hetekben egyre több hír jött Fellegi Tamás tárcanélküli miniszter (IMF-főtárgyaló) „nem hivatalos” washingtoni tárgyalásairól, anélkül, hogy a hivatalos időpontról hír érkezett volna. Közben piaci körökben terjedni kezdett az az azóta sem megerősített hír, hogy a magyar tárgyalók súlyos – elsősorban politikai jellegű – követelésekkel szembesültek, amelyek teljesítése a kormány számára vállalhatatlan lenne, illetve egyenlő lenne a politikai öngyilkossággal. A jegybankelnök fizetése, a bírák kinevezési rendje valóban nem kapcsolódnak a szigorúan vett fiskális kiigazításhoz, az ország makrohelyzetére hozott intézkedésekhez. Ebből a szempontból valóban jogosnak tűnnek azok a kifogások, amelyek szerint az EU és az IMF „belekötött” Magyarországba. Csakhogy ehhez azt is látni kell, amit ezek a nemzetközi szervezetek egyértelművé tettek hónapokkal ezelőtt, hogy az országgal szembeni bizalomvesztést elsősorban az európai értelemben vett demokráciaminimum hiánya okozta.

Akármi is a valós indok a háttérben, ezen a héten biztos lett, hogy elfogyott a piacok türelme. Főleg miután olyan kommunikációs hibát követett el a kormány, hogy egy napon belül jelent meg két egymásnak nagyon ellentmondó nyilatkozat a tárgyalásokról. Andor László EU-biztos kedden délelőtt azt nyilatkozta, hogy hónapok óta tisztázta a feltételeket a magyar kormány és az EU, aztán este Martonyi János külügyminiszter egy tévéinterjúban meglehetősen drámai hangon azt jelentette, hogy még nem tudjuk a feltételeket. Ezután már nem lehetett menteni az ügyet, csütörtökön Fellegi Tamás sajtóirodája megerősítette, hogy nincsenek tisztázva a hivatalos tárgyalások elkezdéséhez szükséges feltételek. Közben kipakolt az EU is, Olivier Bailly szóvivő egyenes azt mondta, hogy a tárgyalások feltétele a bizalom helyreállása Magyarországgal kapcsolatban, ez azonban nincsen meg. A zavaros bejelentésekre és a nemzetközi hangulat romlására a forint éles negatív korrekcióval reagált, a befektetők a 296-300 forintos euróra „árazták át” Magyarországot.

Ráadásul közben recsegnek-ropognak a nemzetközi piacok

Pár héttel ezelőttig klasszikus szófordulat volt a gazdasági sajtóban, hogy „a forintot a nemzetközi hangulat mozgatja”. Ezt ezen a héten már nem lehetett elmondani. A nemzetközi hangulat ugyan valóban beborult, de a hazai deviza gyengülésében nagy szerepet játszott az a spekuláció, hogy az egyre ritkuló levegőben valóban vákuumba kerülhet a forint, ami miatt a jegybanknak esetleg kamatot kell emelnie, vagy akár az ország csődjére is el lehet kezdeni spekulálni. Ennek a háttere nagyon egyszerű. Magyarország ugyanis egy ilyen fezsült piaci környezetben csak rendkívül drágán (magas állampapír-piaci hozamokkal) tudja magát finanszírozni a piacról. Ez az ország egyre durvább hosszú távú eladósodását, végső soron a fizetésképtelenségét okozná. Az IMF/EU mentőcsomagra éppen emiatt lenne szükség, hiszen ennek kamatai lényegesen alacsonyabbak a piaci kamatoknál, így ennek segítségével egy időre meg lehetne oldani a lejáró követelések visszafizetését.

Mariano Rajoy

Az egyik legnagyobb gondot ugyanakkor az éppen a héten kiújult aggodalom okozta az európai adósságválsággal kapcsolatban. Görögország után a célkeresztbe Spanyolország került, amelynek halmozott makroproblémái vannak. Spanyolország gyakorlatilag a 2008-ban kirobban világgazdasági válság „állatorvosi lova”, egyben hordozva a magas államadósságot, a rendkívül durva szinten álló munkanélküliséget, az amerikaihoz hasonló ingatlanpiaci összeomlást és az önkormányzatok eladósodottságát. Ez utóbbi lehet a veszte a viszonylag frissnek számító Rajoy-kormánynak. Spanyolországban ugyanis erősen decentralizált a közigazgatás, így önkormányzati – tartományi fennhatóság alatt vannak olyan kulcsterületek, mint az oktatás és az egészségügy. A kormány szándéka a megszorításokra így nem is a polgári tiltakozáson, hanem az önkormányzati rendszeren is elbukat. Az ezzel kapcsolatos félelem ismét felverte az állampapírok hozamait, nemcsak Spanyolországban, hanem a másik két kritikus helyzetű perifériás eurózónás országban is, Olaszországban és Portugáliában is.

A héten egyre sűrűsödtek az Európán kívüli rossz hírek is. Megint borzolta az idegeket Kína, ahonnan két rossz hír is jött a héten. Egyrészt kiderült, hogy a külkereskedelmi mérleg többlet növekedésének oka nem az export növekedése, hanem a belföldi fogyasztás miatt csökkenő import. Ráadásul péntek hajnalban napvilágot látott az első negyedévi GDP adat, amely ugyan a 8,1 százalékos éves bővüléssel még mindig robusztus, mégis elmarad a 8,3 százalékos várakozástól és növeli az aggodalmat a kínai gazdaság lassulásának sebességével és mértékével kapcsolatban. Az amerikai makroadatok vegyesek lettek, a hét eleji nagy esést gyakorlatilag az állította meg, hogy elindult a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban és a vállalati számok egyelőre elfedik az igazi gondokat. A hangulat ugyanakkor nagyon borulékony, az erős volatilitás egyértelműen az idegesség jele. Erős kapaszkodó továbbra sincs a piacokon és egyre többen jeleznek előre egy drasztikusabb piaci kiigazítást. Ebben a helyzetben pedig a forintot nem óvja meg a puszta kommunikáció, hacsak végre nem társulnak hozzá komoly és hiteles kiigazító tervek. Még akkor is, ha azok „fájnak” a lakosságnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG