7p

New York az örök szerelem, amely idén ősszel is a legszebb arcát mutatta a turisták felé. A Világjáró ismét visszatért az Egyesült Államokba. 

Egy tengerentúli járaton ülve, a kifutópályán várakozva van néhány olyan mondat, amit senki sem hall szívesen: a „furcsa szagot éreztünk a gép elejében, többen rosszul lettek, a cseregépre legalább három órát kell várni” is például ilyen. Örök optimistaként azonban a helyzet kellemetlenségén való merengés helyett inkább megörülünk, hogy a hiba nem az Atlanti-óceán felett derült ki, és gond nélkül átvészeljük, míg előáll az újabb A330-as, amellyel végül öt óra késéssel, de sikerül eljutni New Yorkba.

A fogatlanul vigyorgó taxis a Queensben található címet hallva csak sokatmondóan bólint, ekkor még nem tudjuk, hogy miközben New Yorkban éjfélt üt az óra, szállodánkhoz is szép nagy kerülőúton jutunk el, a reális ár közel másfélszereséért, de sebaj, megérkeztünk. Végre.

Az a bizonyos metró…

Amerikában minden nagyobb, és ez alatt most nem csak arra gondolok, hogy reggel a Queens Plaza felhőkarcolóiban gyönyörködve reggelizünk az 5. emeleten, hanem hogy az első kihívást rögtön maga a metróhálózat jelenti. A barátok közt is közel 400 kilométeres pálya mögött Budapest elbújhat nemcsak hosszban, hanem utazási kultúrában is; ráadásul a New York-i metró megdöbbentően könnyen, egy mobilappal magabiztosan navigálható.

Utcakép Queensből - háttérben az Empire State Building. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra
Utcakép Queensből - háttérben az Empire State Building. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra

A MetroCard már-már szimbóluma lehetne ennek a városnak, a mindenhol feltölthető sárga fecni megvásárlásával elönt az igazi „tényleg New Yorkban vagyunk”-érzés, ennek örömére pedig első utunkat a helyiek által csak nemzetközi expressznek becézett 7-es metróval tesszük meg. Az egyébként minden napszakban teljesen kulturált és biztonságosnak érződő vonal beceneve lényegre törő, hiszen a Queens Flushing városrészéig közlekedő járat csupa olyan környéken halad át, ahol a lakosság döntő többsége néhány generációs bevándorló. Hazaérve bevallhatom: a ’34 St Yards – Flushing Main St’-feliratos metrók igazából a szívemhez nőttek ez alatt az egy hét alatt. Erről ennyit.

Óriásmúzeumok

A Met, avagy teljes nevén a The Metropolitan Museum of Art minden túlzás nélkül a világ egyik legjelentősebb múzeuma, és nem csak azért, mert alapterületét tekintve is hatalmas, hanem mert kollekciója is elképesztő: ottjártunkkor éppen egy Degas és Manet különleges barátságáról és párhuzamos karrierjéről szóló kiállítás várta a nagyközönséget, egészen kiemelkedő képekből összeállítva.

Turisták várakoznak a Met épülete előtt. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra
Turisták várakoznak a Met épülete előtt. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra

Mindez azonban csupán kis szeglet, az impresszionisták mellett minden különösebb erőfeszítés nélkül találhatunk Picasso, Matisse, Renoir, Gaugain festményeket is, csak hogy néhány nagyobb nevet említsünk – ez a múzeum nem egy néhány órás program, valószínűleg napokat lehetne eltölteni minden egyes szegletének felfedezésével.

Hasonlóan gigászi a természettudományi múzeum is, amelyben egyrészt megcsodálhattuk a hírhedt, felfüggesztett kék bálnát, valamint a minden kontinens kihalt, védett és leggyakrabban megtalálható állatait bemutató diorámákat is – itt például pumák lebzselnek szinte megfogható közelségben:

Pumák a diorámán. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra
Pumák a diorámán. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra

Ez a múzeum egyébként nemcsak természettudományi feladatot lát el, hanem néprajzit is, így az állandó kiállítótérben jelentős hangsúlyt fektetnek az Észak-Amerikában őshonos kisebbségi népcsoportok kultúrájának és kihívásainak bemutatására is. Megjelenítve azt, a New Yorkban egyébként viszonylag általánosnak tűnő igényt, hogy az amerikai társadalom ismerje el és nyíltan nézzen szembe múltjának olyan kevésbé dicsőséges részeivel is, mint például a kisebbségek elnyomása és a velük szembeni, sokszor katasztrofálisan rossz bánásmód. 

A Central Park valahogy mindig ott van

Nehezen felfogható, hogy egy olyan betondzsungelben, mint Manhattan, hogyan rejtőzhet mégis egy zöld oázis – a Central Park azonban nevéhez illően minden turista barangolásának állandó eleme. Akár két múzeum között sétálva, akár az Ötödik Sugárúton lefelé tartva, a felhőkarcolók bámulása között kacsint ránk a legendás park, mindig megéri betérni; ha másért nem, hát azért, hogy a kacsaúsztatóként is funkcionáló víztározó mellett üldögélve együk meg a hotdogunkat.  

Felhőkarcolók és zöldterület - ez a Central Park. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra
Felhőkarcolók és zöldterület - ez a Central Park. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra

Összetéveszthetetlen fehér spirál

A Met is a része a Museum Mile néven emlegetett New York-i környéknek: az Upper East Side Ötödik Sugárút mentén meghúzódó szegletében összesen hat múzeum várja a látogatókat, ezek közül az egyik legismertebb a Guggenheim. Ha névről ez a múzeum nem ismerős, képről már bizonyosan beugrik majd: a jellemzően modern művészeket felvonultató kiállítótér ikonikus, fehér spirálja semmi mással nem téveszthető össze.

A Guggenheim fehér spiráljai filmekből is ismerősek lehetnek. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra
A Guggenheim fehér spiráljai filmekből is ismerősek lehetnek. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra

Ez a látogatás nagy álmom, amelyben minden percben újból és újból szerelembe esek. A múzeumcsoda előtt üldögélve és a közelben álló, mosolygós egyiptomi lány által üzemeltetett foodtruck menüjét majszolgatva pedig csak még inkább minden rendben van a világban.

Manhattan madártávlatból

A Hudson-folyó meglepően széles, így a Duna budapesti szakaszánál széltében valószínűleg kétszer nagyobb vízfelület felett tomboló jeges szél páratlanul hideg, ám a fagyoskodás minden kincset megér, a felhőkarcolók sorát ebből a szögből is látni kell. A lista egyáltalán nem áll meg itt a Szabadság-szobornál vagy az Alsó-Manhattan aljából látványosan hiányzó egykori World Trade Centernél, hiszen a New Yorkot jelentő kerületek mindegyikére vethetünk egy pillantást a hajóból.

Lower Manhattan a Hudson vízéről fényképezve. A kiugróan magas épület a One World Trade Center. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra
Lower Manhattan a Hudson vízéről fényképezve. A kiugróan magas épület a One World Trade Center. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra

Ami biztos, hogy megadjuk a módját, hiszen egy sokdolláros miniborral koccintunk, ahogy áthaladunk a Brooklyn-híd alatt – ráadásul itt még azt sem halljuk, hogy a híd gyalogos részén várakozó mutatványosok unásig játsszák Alicia Keys Empire State of Mind című számát.

A tragédia, amit nem lehet elfelejteni

Kevesen vannak, akik nem emlékeznek arra, hogy mit csináltak 2001. szeptember 11-én, amikor nagyjából negyed óra különbséggel a világ egyik kereskedelmi központjának számító World Trade Center két tornyát támadás érte: terroristák eltérített repülőgépekkel pusztították el New York egyik legismertebb épületegyüttesét.

Ma a két torony egykori helyszínén nem áll új épület; a tragédia valamikori színterére kilátogató turisták a Ground Zero rendkívül megrázó emlékművével találkoznak: a felhőkarcolók egykori alapzatába végtelen szökőkút bukik le, az eltűnő víz szimbolizálja a rengeteg elvesztett életet.

A föld alatt, a tornyok egykori aljzatánál létrehozott múzeum végtelenül megrázó és megterhelő, meglátogatása magával hordozza a tragédia súlyának legalábbis ideiglenes átérzését, kíméletlenül szembesítve annak minden részletével: a túlélők, az elhunytak és a mentésben résztvevők személyes tárgyait is látjuk.

A New York-i mindennapok mennek tovább. A One World Trade Center emelkedik ki a képen. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra
A New York-i mindennapok mennek tovább. A One World Trade Center emelkedik ki a képen. Fotó: Privátbankár/Kollár Dóra

Túlélni a tragédiát

A Ground Zero örökkön tragikus volta mellett egyszersmind azonban a New York-i néplélek jelképe is: az elpusztítani kívánt terület mostanra parkká vált a szökőkút körül, amelyet a környéken dolgozók teljes természeteséggel osztanak meg a turistákkal. Ezt a „csakazértis”-hozzáállást jelképezi maga a One World Trade Center is; hiszen a 2013-ban átadott, nyilat formázó, testvéreinél magasabb felhőkarcoló dacosan mutatja a világ számára, hogy New York túlélte a tragédiát, és a lerombolt tornyok mellett az élet nem áll meg. New York megy tovább.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Nagyon durva, lehet, hogy átverték a Katalint - egész Bicske a kegyelmi botrányt találgatja
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 24. 10:04
A pedofil bicskei igazgatót fedező igazgatóhelyettes kegyelmi ügyéből hatalmas botrány lett. Mit szólnak ehhez a bicskeiek? Kiderül a videóból.
Szubjektív A szomszédban már épül a jövő városa
Elek Lenke | 2024. február 24. 05:44
Schönbrunn, a Mariahilfer, a Kunsthistorisches, meg a Práter – ez Bécs, amely azonban régi látványosságai mellett friss meglepetésekkel is szolgál. Az osztrák főváros legújabb szlogenje ugyanis a Smart City, melynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg. A még épülő Aspern testközelből olyan futurisztikus és irracionális, mintha nem is két és fél órányira lenne Budapesttől. Ezúttal itt nézett körbe a Világjáró.
Szubjektív A nap képe: edzőgatyában köszönt be Szijjártó Péter Indiában
Wéber Balázs | 2024. február 21. 12:59
Magyarország külgazdasági és külügyminisztere nem öltözte túl indiai látogatása megkezdését.
Szubjektív „Valaki odatolta, és valamiért aláírta” – a járókelők véleménye Novák Katalin ügyéről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 17. 10:26
A pedofil intézetigazgatót fedező helyettesnek adott államfői kegyelem akkora vihart kavart, hogy az Novák Katalinnak a pozíciójába került. Az utca emberét arról kérdeztük, mit szól a köztársasági elnök távozásához, és kit látna szívesen a Sándor-palota új lakójaként. Videó.
Szubjektív Bajorország: út a mennybe vagy a pokolba
Kormos Olga | 2024. február 17. 05:47
Lassan hozzászokik az ember, hogy siralmas hóhelyzetben indul neki síelni az Alpokban bízva. Most még a hegycsúcsok is okoztak némi csalódást, ezért ma már nem árt, ha olyan helyre utazunk, ahol a síelésen kívül mást is lehet csinálni vészhelyzet esetén. Ilyen a németországi Garmisch-Partenkirchen és a tőle egyórás autóútra lévő München, ahol a Világjáró kis betekintést nyerhetett Bajorországba.
Szubjektív Én büszke lennék a milliárdjaimra - tanácsolták az emberek a politikusoknak
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 10. 18:25
Nyilvánosak a képviselők vagyonnyilatkozatai, Orbán Viktor kormányfő például szegényebb lett. Hisznek a politikusoknak az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Ahol elbódít a mimóza édes illata – télbúcsúztató a francia Riviérán
Elek Lenke | 2024. február 10. 05:44
Ahogy megérkeztünk a szállodához, és kiszálltunk az autóból, megcsapott az a rafinált, gyöngéd, nem tolakodó, édeskés illat, amely a sárga árnyalatokban pompázó mimózabokrok sajátja. Ami aztán elkísért végig, amíg rácsodálkoztunk a kora tavaszi életörömet sugárzó parádé sokszínűségére. A Világjáró e heti állomása a Nizzai Karnevál.  
Szubjektív Majd ha bocsánatot kérnek a svédek, csatlakozhatnak a NATO-hoz! – az utca embere az északi ország belépéséről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 3. 17:49
Bár a kormányzat azt ígérte, nem Magyarország fogja utolsóként jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozását, mégis az történt, hogy már csak hazánk nem ratifikálta a skandináv állam belépését a katonai szövetségbe. Az utca emberét arról kérdeztük, helyeslik-e az ellenállást, és szerintük jár-e valami haszonnal Magyarországnak a késleltetés. Videó.
Szubjektív Az ország, ahol többet nyomják a dudát, mint a kuplungot
Rácz Gergő | 2024. február 3. 05:42
Kairó könnyen elérhető úti cél, ami sok szépséget tud adni, de sok buktatóval is járhat, ami drága mulatsággá válhat a végére. A Világjáró ezúttal Egyiptom fővárosában járt az ottani turisztikai főszezonban.
Szubjektív Aki egymilliót keres, annak nem emelnék semmit - bérkövetelésektől hangos az utca
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. január 27. 10:32
Sok hírt lehet hallani arról, hogy melyik ágazatban mennyivel emelkednek idén a bérek. De tényleg így van? Mindenki örülhet? Kiderül a videóból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG