Hirdetés

Le vagyunk maradva – mikor lesznek egyenjogúak a nők Magyarországon?

2017. október 01., 08:01

Ugyan szép lassan stabilizálódik a nők helyzete a cégvilágban, hiszen a női cégvezetők tartják a pozíciójukat a piacon, ám a jelenleg működő hazai vállalkozásokban a női cégjegyzésre jogosultak egyharmados aránya gyakorlatilag alig változott 2013 óta. Sőt, tavaly kismértékű korrekció zajlott a megelőző két év felfutása után. Kicsiben inkább otthon vannak a szebb nem képviselői, mint egy nagyvállalat vezetésében, de ezzel együtt mindenhol fel-felbukkanhatnak a női főnökök, állítja az Opten.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

Gyakorlatilag állandósult a női cégjegyzésre jogosultak számának aránya a cégjegyzők összlétszámához mérten a hazai cégstruktúrában. Ez az érték 2013 és 2015 között kis mértékben még növekedett is és minimális csökkenés csak a tavalyi évben volt kimutatható, ezt közölte az Opten a Privátbankár.hu-val.

Forrás: Opten
Forrás: Opten

Kicsiben inkább otthon érzik magukat?

A női aláírók aránya érdekes eloszlást mutat, ha azokat a cégek árbevételével hasonlítjuk össze. Azokban a kis cégekben, melyek árbevétele nem haladja mg a 100 millió forintot, a nők aránya enyhén meghaladta az átlagot (31,91 százalék).

Hirdetés
Forrás: Opten
Forrás: Opten

A középső szegmensben, 100 és 1000 millió forint közötti árbevétellel rendelkező vállalkozásoknál viszont már jóval alacsonyabb, csak 24,37 százalékot mutat ez az érték.

Forrás: Opten
Forrás: Opten

Érdekes ugyanakkor, hogy az 1000 millió forintnál nagyobb árbevételű cégeknél megint látványosan magasabb, 34,85 százalékos volt a női cégjegyzők aránya 2016-ban. Ennek az egyik lehetséges oka, hogy azokon a szakterületeken, ahol a nők aránya felülreprezentált (pl. a pénzügy vagy a számvitel), csak a nagyvállalati szektorban kapcsolódik cégjegyzési jogkör.

Forrás: Opten
Forrás: Opten

Kell a nő a cégbe!

Összességében elmondható, hogy az évek folyamán stabilan 31 százalék körül maradt a nők aránya a cégjegyzésben, amit nem befolyásolt sem a működő cégek, sem az aláírok teljes számának csökkenése. Ráadásul egyre több cég ismeri fel, hogy az olyan, általában női vezetőkre jellemző tulajdonságok, mint a mérsékelt kockázatvállalás, a hosszabb távú tervezés és a nagyobb megbízhatóság kedvezően befolyásolja a vállalkozások működését.

Ez abban is megnyilvánul, a tisztán férfi menedzsmenttel, illetve tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozások jellemzően 10 százalékkal rosszabb kockázati besorolást érnek el, mint azok, amelyek vezetésében egy vagy több nő is található. Ennek ellenére a női cégvezetők arányának növekedése egyelőre még biztosan várat magára a következő években.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szeretnél egy saját nyaralót? Megmondjuk, mennyibe kerül

Szeretnél egy saját nyaralót? Megmondjuk, mennyibe kerül

A nyaralóárak emelkedése az elmúlt egy évben évben lelassult - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb elemzéséből. Habár az árak valamelyest mérséklődtek, hatalmas eltérések mutatkoznak régiónként: akár 37 millió forint is lehet a különbség, attól függően, hogy az ország melyik felében található.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX0.000%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?