Hirdetés
Hirdetés

Véletlenül találták meg Putyin Stasi-igazolványát

Wéber Balázs, 2018. december 11., 17:40

Előkerült az orosz elnök Stasi-igazolványa Németországban. Vlagyimir Putyinnak ezzel szabad bejárása volt az NDK állambiztonsági szolgálatának intézményeibe 1985 és 1989 között. A Kreml szerint nincs itt semmi látnivaló: a KGB és a Stasi partnerszolgálatok voltak, ezért kaphatott ilyen igazolványt Putyin. A dokumentumra véletlenül bukkantak rá - állítólag.

Forrás: Spiegel/Dresdner Archiv
Forrás: Spiegel/Dresdner Archiv

A keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) drezdai archívumában egy Vlagyimir  Putyin nevére kiállított igazolványt találtak, adta hírül a német Bild.

A B217590 sorszámú dokumentumot 1985. december 31-én állították ki, azon Putyin fényképe és aláírása mellett szerepelnek legfontosabb személyes adatai is. A drezdai archívum által közzétett képen az is látszik, hogy az érvényességét 1989 végéig negyedévenként meghosszabbították.

Hirdetés

Szabad bejárása volt

Putyin 1985 és 1990 között szolgált az NDK-ban a szovjet külföldi hírszerzés kötelékében, az igazolvány kiállításának időpontjában őrnagyi rangban volt. Konrad Felber, a drezdai Stasi-arcívum feldolgozásának vezetője szerint az okmánnyal szabadon járhatott be az NDK állambiztonsági szolgálatának intézményeibe, és nem kellett felfednie, hogy a szovjet hírszerzésnek dolgozik.

Ilyen igazolvánnyal könnyebben lehetett ügynököket beszervezni. Ugyanakkor a dokumentum megléte  még nem jelenti automatikusan azt, hogy Putyin a Stasinak dolgozott, tette hozzá a szakértő.

Nem szerepelt az aktákban

Német sajtóhírek szerint az igazolvány évekig észrevétlenül feküdt a drezdai archívumban. Nemrég azonban egy sajtómegkeresésre átkutatták a „Káderek és kiképzés” besorolású aktákat, és ennek során, véletlenül bukkantak rá.

„Ez egy kisebb szenzáció. Putyin neve ugyanis nem szerepelt azokban az aktákban, amelyek a szovjet hadsereghez tartozó személyek részére történt igazolvány-kiállításokat tartalmazzák” – mondta a szakértő.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) és a Stasi partnerszolgálatok voltak, amelyek kiadhattak igazolványt egymás munkatársai, így a jelenlegi orosz elnök számára is. Egyúttal azt javasolta az érdeklődőknek, hogy forduljanak az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálathoz felvilágosításért.

Szembenézett a tüntetőkkel

Putyin Drezdában szolgált, és 1989 decemberében, egy hónappal a berlini fal leomlása után egy csoport tüntetővel találta szembe magát a KGB helyi főhadiszállása előtt.

A demonstrálók a KGB-akták kiadását követelték, és előtte már megrohamozták a Stasi szemközt lévő központját. Bár az oroszok nem teljesítették a kérésüket, az összecsapás végül elmaradt.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?