Hirdetés
Hirdetés

Véletlenül találták meg Putyin Stasi-igazolványát

Wéber Balázs, 2018. december 11., 17:40

Előkerült az orosz elnök Stasi-igazolványa Németországban. Vlagyimir Putyinnak ezzel szabad bejárása volt az NDK állambiztonsági szolgálatának intézményeibe 1985 és 1989 között. A Kreml szerint nincs itt semmi látnivaló: a KGB és a Stasi partnerszolgálatok voltak, ezért kaphatott ilyen igazolványt Putyin. A dokumentumra véletlenül bukkantak rá - állítólag.

Forrás: Spiegel/Dresdner Archiv
Forrás: Spiegel/Dresdner Archiv

A keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) drezdai archívumában egy Vlagyimir  Putyin nevére kiállított igazolványt találtak, adta hírül a német Bild.

A B217590 sorszámú dokumentumot 1985. december 31-én állították ki, azon Putyin fényképe és aláírása mellett szerepelnek legfontosabb személyes adatai is. A drezdai archívum által közzétett képen az is látszik, hogy az érvényességét 1989 végéig negyedévenként meghosszabbították.

Hirdetés

Szabad bejárása volt

Putyin 1985 és 1990 között szolgált az NDK-ban a szovjet külföldi hírszerzés kötelékében, az igazolvány kiállításának időpontjában őrnagyi rangban volt. Konrad Felber, a drezdai Stasi-arcívum feldolgozásának vezetője szerint az okmánnyal szabadon járhatott be az NDK állambiztonsági szolgálatának intézményeibe, és nem kellett felfednie, hogy a szovjet hírszerzésnek dolgozik.

Ilyen igazolvánnyal könnyebben lehetett ügynököket beszervezni. Ugyanakkor a dokumentum megléte  még nem jelenti automatikusan azt, hogy Putyin a Stasinak dolgozott, tette hozzá a szakértő.

Nem szerepelt az aktákban

Német sajtóhírek szerint az igazolvány évekig észrevétlenül feküdt a drezdai archívumban. Nemrég azonban egy sajtómegkeresésre átkutatták a „Káderek és kiképzés” besorolású aktákat, és ennek során, véletlenül bukkantak rá.

„Ez egy kisebb szenzáció. Putyin neve ugyanis nem szerepelt azokban az aktákban, amelyek a szovjet hadsereghez tartozó személyek részére történt igazolvány-kiállításokat tartalmazzák” – mondta a szakértő.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) és a Stasi partnerszolgálatok voltak, amelyek kiadhattak igazolványt egymás munkatársai, így a jelenlegi orosz elnök számára is. Egyúttal azt javasolta az érdeklődőknek, hogy forduljanak az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálathoz felvilágosításért.

Szembenézett a tüntetőkkel

Putyin Drezdában szolgált, és 1989 decemberében, egy hónappal a berlini fal leomlása után egy csoport tüntetővel találta szembe magát a KGB helyi főhadiszállása előtt.

A demonstrálók a KGB-akták kiadását követelték, és előtte már megrohamozták a Stasi szemközt lévő központját. Bár az oroszok nem teljesítették a kérésüket, az összecsapás végül elmaradt.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?