Hirdetés
Hirdetés

Véletlenül találták meg Putyin Stasi-igazolványát

Wéber Balázs, 2018. december 11., 17:40

Előkerült az orosz elnök Stasi-igazolványa Németországban. Vlagyimir Putyinnak ezzel szabad bejárása volt az NDK állambiztonsági szolgálatának intézményeibe 1985 és 1989 között. A Kreml szerint nincs itt semmi látnivaló: a KGB és a Stasi partnerszolgálatok voltak, ezért kaphatott ilyen igazolványt Putyin. A dokumentumra véletlenül bukkantak rá - állítólag.

Forrás: Spiegel/Dresdner Archiv
Forrás: Spiegel/Dresdner Archiv

A keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) drezdai archívumában egy Vlagyimir  Putyin nevére kiállított igazolványt találtak, adta hírül a német Bild.

A B217590 sorszámú dokumentumot 1985. december 31-én állították ki, azon Putyin fényképe és aláírása mellett szerepelnek legfontosabb személyes adatai is. A drezdai archívum által közzétett képen az is látszik, hogy az érvényességét 1989 végéig negyedévenként meghosszabbították.

Hirdetés

Szabad bejárása volt

Putyin 1985 és 1990 között szolgált az NDK-ban a szovjet külföldi hírszerzés kötelékében, az igazolvány kiállításának időpontjában őrnagyi rangban volt. Konrad Felber, a drezdai Stasi-arcívum feldolgozásának vezetője szerint az okmánnyal szabadon járhatott be az NDK állambiztonsági szolgálatának intézményeibe, és nem kellett felfednie, hogy a szovjet hírszerzésnek dolgozik.

Ilyen igazolvánnyal könnyebben lehetett ügynököket beszervezni. Ugyanakkor a dokumentum megléte  még nem jelenti automatikusan azt, hogy Putyin a Stasinak dolgozott, tette hozzá a szakértő.

Nem szerepelt az aktákban

Német sajtóhírek szerint az igazolvány évekig észrevétlenül feküdt a drezdai archívumban. Nemrég azonban egy sajtómegkeresésre átkutatták a „Káderek és kiképzés” besorolású aktákat, és ennek során, véletlenül bukkantak rá.

„Ez egy kisebb szenzáció. Putyin neve ugyanis nem szerepelt azokban az aktákban, amelyek a szovjet hadsereghez tartozó személyek részére történt igazolvány-kiállításokat tartalmazzák” – mondta a szakértő.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) és a Stasi partnerszolgálatok voltak, amelyek kiadhattak igazolványt egymás munkatársai, így a jelenlegi orosz elnök számára is. Egyúttal azt javasolta az érdeklődőknek, hogy forduljanak az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálathoz felvilágosításért.

Szembenézett a tüntetőkkel

Putyin Drezdában szolgált, és 1989 decemberében, egy hónappal a berlini fal leomlása után egy csoport tüntetővel találta szembe magát a KGB helyi főhadiszállása előtt.

A demonstrálók a KGB-akták kiadását követelték, és előtte már megrohamozták a Stasi szemközt lévő központját. Bár az oroszok nem teljesítették a kérésüket, az összecsapás végül elmaradt.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?