Hirdetés
Hirdetés

Görög balsors: elbukott az évtized forradalma

Wéber Balázs, 2019. július 09., 06:10

A régi politikai elit kerülhet vissza a hatalomba Görögországban azáltal, hogy a jobbközép Új Demokrácia legyőzte a kormányzó Szirizát a vasárnapi választásokon. Az egykor radikálisan baloldali párt ugyanabba bukott bele, ami ellen ellenzékben még hangosan tiltakozott: a nemzetközi hitelezők által elvárt megszorító politikába. Kormányzásának ugyanakkor pozitívumai is voltak.

SYRIZA leader and outgoing Prime Minister Alexis Tsipras (C) arrives at Zappeio Hall to make statements to the press, after the announcement of the exit polls of the general elections, in Athens, Greece, 07 July 2019. The result (100 pct of sample) of the first exit polls for the 2019 general elections in Greece were released after the closing of the polls at 19:00 on Sunday. They indicate a victory by a substantial margin for New Democracy, which is seen getting an absolute majority in parliament. EPA/KOSTAS TSIRONIS
Alekszisz Ciprasz érkezik sajtótájékoztatóra a választás éjszakáján Athénban. EPA/KOSTAS TSIRONIS

Görögország maga mögött hagyja a katasztrofális megszorításokat, maga mögött hagyja a félelmet és az autoriter politikát, maga mögött hagyja öt év megalázását és gyötrelmét

- mondta Alekszisz Ciprasz, a radikális baloldali Sziriza vezetője 2015 januárjában, miután pártja fölényesen megnyerte a választásokat a jobbközép Új Demokrácia előtt.

Hirdetés

Forradalmat ígért...

Az akkor mindössze 40 éves politikus – aki a kilenc hónappal későbbi előrehozott választásokon is győzelemre vezette pártját – azt ígérte, hogy véget vet az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap által a hitelekért cserében elvárt megszorításoknak, valamint a korrupt politikai elit hatalmának, enyhíti a takarékossági intézkedések brutális társadalmi hatását – mélyülő szegénység, az oktatás és az egészségügy lepusztulása –, és ezzel visszaadja a hatalmat a nép kezébe.

Ma Európában Görögország és a görög emberek az ellenállás és a büszkeség szinonimái

- jelentette ki újabb győzelme után, 2015 szeptemberében.

... de most csomagolhat

Bár Ciprasz a legbaloldalibbnak tűnő kormányt hozta létre a II. világháború utáni demokratikus Európában, pártja pedig sokáig az évtized egyik legsikeresebb mozgalma volt, végül még egy ciklust sem tudott kitölteni, miután egyértelmű vereséget szenvedett a hétvégi előrehozott választásokon. Ráadásul az a párt győzte le, amelyet 2015-ben kiütött a hatalomból.

Az Új Demokrácia a szavazatok csaknem 40 százalékát szerezte meg, ami 12 százalékos plusz 2015-höz képest – ezzel az eredménnyel valószínűleg abszolút többsége lesz a parlamentben. A Sziriza 31,5 százalékot kapott, négy százalékkal kevesebbet, mint legutóbb.

A harmadik helyen a balközép Pasokból kinőtt Mozgalom a Változásért végzett 8,1 százalékkal, de bejutott a parlamentbe a Kommunista Párt, a jobboldali-nacionalista  Görög megoldás és a Szirizából kilépett bőrkabátos ex-pénzügyminiszter, Janisz Varoufakisz újbaloldali mozgalma, a MeRA 25 is.

Ő is megszorított

Elemzők egybehangzó véleménye szerint a Sziriza  abba bukott bele, ami ellen ellenzékben még hangosan tiltakozott: a nemzetközi hitelekért cserébe (és a pénzügyi stabilitás érdekében) elvárt kemény megszorításokba.

2015 nyarán már azért kellett előrehozott választásokat kiírni, mert a párt radikálisabb képviselői ellenezték a sorrendben harmadik, 86 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagot. Emiatt Ciprasz elvesztette parlamenti többségét, pénzügyminisztere, Varoufakisz pedig lemondott.

Bár az ezt követő választást még simán megnyerte, a hitelmegállapodás miatt ő is számos megszorítást vezetett be a következő években, amit sokan elvei feladásaként értékeltek.

Az a tény, hogy Ciprasz az ígéretei megszegése ellenére is négy évig hatalmon tudott maradni, politikai tehetségét bizonyítja

- mondta George Pagoulatos, az Athéni Közgazdaságtudományi Egyetem professzora a BBC-nek.

Kötött pálya

Ciprasz mentségére szól ugyanakkor – tesszük hozzá –, hogy eleve szűk mozgástérrel rendelkezett: az ország eurózónában tartása és az államcsőd elkerülése (a hitelezőkkel szembeni tartozások kifizetése) érdekében kénytelen volt elfogadni az új hitelcsomagot és azzal együtt az újabb takarékossági intézkedéseket. Ezek pedig nagyrészt a középréteghez tartozókat (tehát nem a legszegényebbeket) sújtották – nem csoda, hogy ők most az Új Demokráciát támogatták.

Ciprasz sikereket is elért, és stabilizálta az országot. A munkanélküliség 28-ról 19 százalékra csökkent, a turisták és a korábban elvándorolt fiatalok elkezdtek visszatérni, a gazdaság lassú növekedésnek indult, a hitelprogram pedig véget ért – igaz, az ország még így is a hitelezők szoros felügyelete alatt áll.

Csalódott szavazók

Ezzel együtt a Szirizától, amely 15 éve radikális baloldali pártok szövetségeként jött létre, számos baloldali szavazó (köztük sok nyugdíjas) pártolt el – és ment át feltehetően a disszidens Varoufakisz új mozgalmához.

Száz százalékig megértem, amiért az emberek csalódtak a pártban. Magas elvárásaik voltak. Magasra tettük a lécet, és végül nem tudtuk átugrani

- véli Dimitrisz Rapidesz, a párt egyik brüsszeli képviselője. Összeomlásról ugyanakkor szó sincs: a Sziriza mindössze négy-öt százalékot gyengült a kormányon töltött négy és fél év alatt, és messze a legerősebb ellenzéki párt lesz.

Ráadásul Ciprasz, aki 2009 óta vezeti a pártot, még csak a negyvenes évei közepén jár, azaz hosszútávon lehet vele számolni.  

Vissza a mainstreambe

Helyét Görögország élén az Új Demokrácia vezetője, Kyriakosz Mitsotakisz vette át. Mitsotakisz az ország egyik legismertebb politikus-dinasztiájából származik – apja, Konsztantinosz Mitsotakisz 1990 és 1993 között vezette az országot –, és ezért azt a politikai elitet tűnik jelképezni, amely 2015-ben megbukott.

Leader of the center-right New Democracy, Kyriakos Mitsotakis (C) accompanied by his wife Mareva Grabowski (R) arrives at the presidential palace for the swearing-in ceremony, in Athens, Greece, 08 July 2019. New Democracy won general elections in Greece on 07 July and will form a majority government. A total of six parties will enter parliament based on the results. Voter participation reached 57.92 percent. EPA/KOSTAS TSIRONIS
Kyriakosz Mitsotakisz érkezik a beiktatási ceremóniára az elnöki palotába Athénban. EPA/KOSTAS TSIRONIS

Ugyanakkor ő még relatív új arc a politikában, nem „használódott el”, adócsökkentési terveivel pedig maga mögé állította a szavazókat. Privatizációkat, gyors reformokat, befektetés-ösztönzést, munkahelyteremtést, valamint magasabb béreket és nyugdíjakat ígér – kérdés, hogy mindebből mennyit tud majd megvalósítani.

Kyriakosz, aki már hétfőn letette az esküt, abból is profitálhat, hogy pártja a legnagyobb, néppárti frakció tagja lesz az új Európai Parlamentben. Az EU most már úgy tekint Görögországra, mint egy olyan tagállamra, amely néhány év kísérletezés után visszatért a politikai mainstreambe.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

A Tesla bejelentése a berlini “gigagyár” felépítéséről még a németeket is megosztja. Ami pedig rossz a német autógyáraknak, az nem lehet túl jó a magyaroknak sem. Más szempontból viszont csökkenni látszik a kereslet a cég járműveire, miközben a részvény árfolyama egyre közelebb kerül a mindenkori csúcshoz.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?