Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Kiakadt Theresa May: szétszakítaná az EU a briteket?

2018. február 28., 17:38

A brit miniszterelnök szerint az Észak-Írországra vonatkozó bizottsági javaslat az Egyesült Királyság egységét fenyegeti.

Az Európai Bizottság által ismertetett, a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló jogi tervezet fenyegetné az Egyesült Királyság alkotmányos integritását, mivel külön szabályozási rendszer alá venné Észak-Írországot – mondta a Theresa May brit miniszterelnök. A tervezet szerint – ha egyéb megállapodás nem születik – az Ír-szigeten közös szabályozási térséget kellene kialakítani, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítani lehessen a határellenőrzés nélküli forgalmat.

Figyelmeztetnek: katasztrófa lesz a Brexit vége?

Hirdetés

Ha vízumokhoz és engedélyekhez kötik az uniós munkaerő bevándorlását, úgy búcsút mondhatunk Nagy-Britannia gazdaságának. Részletek >>>

Theresa May kijelentette: ha a bizottsági javaslatot jelenlegi formájában érvénybe léptetnék, az aláásná az Egyesült Királyság saját belső piacát, és veszélybe sodorná az ország alkotmányos egységét, mivel az Ír-tengerre - vagyis Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé - helyezné át a vámhatárt. Hozzátette: nincs olyan brit miniszterelnök, aki ilyesmibe valaha is beleegyezne.

A brit kormányfő elmondta, kristálytisztán tudomására hozza majd Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és másoknak is, hogy a brit kormány soha nem lesz hajlandó ilyen megoldás elfogadására. David Lidington, a kabinetirodát vezető miniszter hozzátette: a brit kormány abba sem hajlandó beleegyezni, hogy Észak-Írország és Írország között ismét fizikai határellenőrzési rendszer jöjjön létre.

Micahel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója azonban korábban kijelentette: a kilépési szerződés tartalmazza majd, hogy az egységes EU-piac szabályozási elemeinek továbbra is teljes mértékben vonatkozniuk kell Észak-Írországra - másképp ugyanis nem lehet elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását. London ettől már az elején elzárkózott, mivel ebben az esetben Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé emelkedhetne vámhatár.

Elkezdődött a Brexodus: foghatják a fejüket a britek

Eddig is lehetett tudni, hogy a brit gazdaság gerincét jelentő pénzügyi szektor szereplői tömegesen készülnek elhagyni Londont, a Brexit közeledtével azonban megjött az első nyilvános bejelentés is az egyik mamutbanktól - már az ügyfelekkel egyeztetnek a költözés részleteiről. Tovább >>>

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Januártól jöhetnek a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások

Januártól jöhetnek a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások

E címet azok a konstrukciók nyerhetik el, amelyek egy kötelező alapcsomagot tartalmaznak, amely mellé az ügyfelek további kiegészítő fedezeteket választhatnak. Fontos változás, hogy az ilyen otthonbiztosításokat már negyedévente is fel lehetne mondani, nemcsak az éves szerződési fordulón.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?