Hirdetés
Hirdetés

Lelép a szomszéd belügyminiszter – megússza a miniszterelnök?

2018. március 13., 06:07

A szlovák kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy tegyen valamit, miután nemrég megöltek egy újságírót, aki korrupciós ügyekkel, valamint a szlovák kormány és az olasz maffia közti kapcsolatokkal foglalkozott. Fico miniszterelnök meneszti belügyminiszterét, hogy ez elég-e, a szlovák-magyar Most-Híd párton múlik.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Robert Kalinák nem csak belügyminiszter, hanem miniszterelnök-helyettes is volt, Fico szövetségese. Ő maga úgy indokolta távozását, hogy az ország stabilitása érdekében kell ezt meglépnie. Kalinák a második miniszter, akinek a botrány kirobbanása óta le kell mondania: korábban Marek Madarics kulturális miniszter távozott. Ez azonban nem volt elég: szombaton 40 ezres tömeg tiltakozott Pozsonyban Fico kormánya ellen, ami a független Szlovákia legnagyobb tüntetése volt.

Brutális gyilkosság

A szlovák kormányválság akkor alakult ki, amikor Ján Kuciak újságírót, aki mindössze 27 éves volt, és menyasszonyát, Martina Kusnírovát holtan találták lakásukban, a fiatal párt agyonlőtték. Kusniak korrupciós ügyekre és csalásokra specializálódott, oknyomozó újságíró volt. Cikkei olyan személyekről is említést tettek, akik üzleti kapcsolatban voltak a most távozó belügyminiszterrel. A koalícióban részt vevő Most-Híd párt szerint a nyomozás ideje alatt belügyminisztersége összeférhetetlenséget jelent, így tegnapig adtak neki ultimátumot a távozásra, mondván, ha ez nem történik meg, kilépnek a koalícióból és akkor összeomlik a kormány.

Hirdetés

Maffia

A rendőrség bejelentette, hogy az újságíró halála vélhetően összefüggésben volt egy folyamatban lévő nyomozással, amely magasrangú szlovák politikusok és egy olasz bűnözői szervezet közötti kapcsolatokat próbálta felgöngyölíteni. A hónap elején a rendőrség letartóztatott hét olaszt, akiket az újságíró nevezett meg, de 48 órán belül mindegyiküket szabadon engedték. Fico egyik közeli munkatársa, Márai Trosková a The Guardian szerint közeli kapcsolatban volt az egyik letartóztatott, majd szabadon engedett olasszal.

Az általános felháborodás alapját az adja, hogy egy oknyomozó újságírót, aki a kormány és a maffia ügyeiben kutakodik, nyilván nem véletlenül és nem akárki gyilkol meg brutálisan, ráadásul élettársával együtt. Az nem valószínű, hogy a kormány lenne a dolog mögött, ellenben a maffia minden további nélkül szóba jöhet, hisz hasonló módszereket alkalmaznak évtizedek óta. A kormány persze annyiban vétkes lehet a tiltakozók szemében, hogy ilyen gyilkos szervezettel tartott kapcsolatot.

Maradhat-e Fico?

Hogy végül elég-e a belügyminiszteri lemondás, vagy a kormányfőnek is mennie kell, az lényegében a Most-Híd párton múlik. Ők döntenek, hogy ezek után maradhat-e a koalíció, vagy így sem támogatják tovább, netán további követeléseket támasztanak. Fico még múlt héten azt ígérte, hogy olyan megoldásokat fog javasolni a koalíciós partnerének, ami megfelel nekik, és hajlandó velük tovább tárgyalni. A miniszterelnök vélhetően bármire kész, hogy megtartsa hatalmát, a kérdés még az, hogy a tiltakozók is megelégszenek ennyivel, vagy addig fog tartani az elégedetlenség, amíg a köztársasági elnök mégiscsak kiírja az előrehozott választásokat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?