Hirdetés
Hirdetés

Lelép a szomszéd belügyminiszter – megússza a miniszterelnök?

2018. március 13., 06:07

A szlovák kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy tegyen valamit, miután nemrég megöltek egy újságírót, aki korrupciós ügyekkel, valamint a szlovák kormány és az olasz maffia közti kapcsolatokkal foglalkozott. Fico miniszterelnök meneszti belügyminiszterét, hogy ez elég-e, a szlovák-magyar Most-Híd párton múlik.

Robert Kalinák nem csak belügyminiszter, hanem miniszterelnök-helyettes is volt, Fico szövetségese. Ő maga úgy indokolta távozását, hogy az ország stabilitása érdekében kell ezt meglépnie. Kalinák a második miniszter, akinek a botrány kirobbanása óta le kell mondania: korábban Marek Madarics kulturális miniszter távozott. Ez azonban nem volt elég: szombaton 40 ezres tömeg tiltakozott Pozsonyban Fico kormánya ellen, ami a független Szlovákia legnagyobb tüntetése volt.

Brutális gyilkosság

A szlovák kormányválság akkor alakult ki, amikor Ján Kuciak újságírót, aki mindössze 27 éves volt, és menyasszonyát, Martina Kusnírovát holtan találták lakásukban, a fiatal párt agyonlőtték. Kusniak korrupciós ügyekre és csalásokra specializálódott, oknyomozó újságíró volt. Cikkei olyan személyekről is említést tettek, akik üzleti kapcsolatban voltak a most távozó belügyminiszterrel. A koalícióban részt vevő Most-Híd párt szerint a nyomozás ideje alatt belügyminisztersége összeférhetetlenséget jelent, így tegnapig adtak neki ultimátumot a távozásra, mondván, ha ez nem történik meg, kilépnek a koalícióból és akkor összeomlik a kormány.

Hirdetés

Maffia

A rendőrség bejelentette, hogy az újságíró halála vélhetően összefüggésben volt egy folyamatban lévő nyomozással, amely magasrangú szlovák politikusok és egy olasz bűnözői szervezet közötti kapcsolatokat próbálta felgöngyölíteni. A hónap elején a rendőrség letartóztatott hét olaszt, akiket az újságíró nevezett meg, de 48 órán belül mindegyiküket szabadon engedték. Fico egyik közeli munkatársa, Márai Trosková a The Guardian szerint közeli kapcsolatban volt az egyik letartóztatott, majd szabadon engedett olasszal.

Az általános felháborodás alapját az adja, hogy egy oknyomozó újságírót, aki a kormány és a maffia ügyeiben kutakodik, nyilván nem véletlenül és nem akárki gyilkol meg brutálisan, ráadásul élettársával együtt. Az nem valószínű, hogy a kormány lenne a dolog mögött, ellenben a maffia minden további nélkül szóba jöhet, hisz hasonló módszereket alkalmaznak évtizedek óta. A kormány persze annyiban vétkes lehet a tiltakozók szemében, hogy ilyen gyilkos szervezettel tartott kapcsolatot.

Maradhat-e Fico?

Hogy végül elég-e a belügyminiszteri lemondás, vagy a kormányfőnek is mennie kell, az lényegében a Most-Híd párton múlik. Ők döntenek, hogy ezek után maradhat-e a koalíció, vagy így sem támogatják tovább, netán további követeléseket támasztanak. Fico még múlt héten azt ígérte, hogy olyan megoldásokat fog javasolni a koalíciós partnerének, ami megfelel nekik, és hajlandó velük tovább tárgyalni. A miniszterelnök vélhetően bármire kész, hogy megtartsa hatalmát, a kérdés még az, hogy a tiltakozók is megelégszenek ennyivel, vagy addig fog tartani az elégedetlenség, amíg a köztársasági elnök mégiscsak kiírja az előrehozott választásokat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Zuhan az egész világ: a magyar tőzsde lett a menedék

Zuhan az egész világ: a magyar tőzsde lett a menedék

Pénteken nagyot estek az amerikai tőzsdék, ma követi őket Ázsia és Európa is, de itthon szinte meg sem rezdülnek az árfolyamok, egyedül a Richter gyengélkedik. Esnek a kriptodevizák is, és az olajárat is alig hatotta meg a kitermelés-csökkentés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?