Hirdetés
Hirdetés

Mire volt jó a katalán elnök beszéde?

2017. október 11., 11:45

Csapdát, elfogadhatatlan zsarolást, zűrzavarkeltést kiáltanak a spanyol lapok a keddi beszéd után.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Csapdaként értelmezi Carles Puigdemont katalán elnök kedd esti parlamenti beszédét több spanyol országos napilap szerdán megjelent szerkesztőségi véleménycikkében.

El País: Ultimátum a demokráciának

El País: akárhogy Az El País című baloldali újság szerint az, ami elhangzott, egyoldalú függetlenségi nyilatkozat, amely még álcázott formájában is sérti a jogrend legmagasabb normáit. "Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a zavar, amelyet tegnap Puigdemont okozott, szerves része függetlenségi stratégiájának" - írta a lap, amely szerint a katalán elnök által felajánlott, közvetítők útján folytatott párbeszéd eredménye eleve elrendelt, csak a függetlenséghez vezethet, ami Puigdemont szerint az egyetlen lehetséges forgatókönyv október 1-je után.

Hirdetés

Zavart okozott a katalán elnök kedden

Egy fél percig úgy tűnt, hogy Carles Puigdemont kikiáltotta a független Katalán Köztársaságot, de aztán jött a váratlan fordulat: felfüggesztették a döntést egy időre, amíg ismét tárgyalni kezdenek a spanyol kormánnyal. A káoszt így sikerült elkerülni, de a spanyol kormány első nyilatkozataiból nem úgy tűnik, hogy bármit is megértettek az elmúlt hetek történéseiből. Összefoglalónk a keddi beszédről >>

Az El País hasztalan erőfeszítésnek nevezte a közvetítés iránti igényt a nemzetközi közösség korábbi reakciójára hivatkozva. (Franciaország és Németország nem támogatja a katalán függetlenséget, az Európai Bizottság pedig azért zárkózott el a közvetítéstől, mert spanyol belügynek tartja a kérdést). A lap szerint "ez újabb ultimátum a demokráciának".

ABC: ideje felfüggeszteni az autonómiát

Az ABC című konzervatív napilap a "szavak játékának" nevezte a katalán elnök által mondottakat, amely azonban csak kevéssé vagy egyáltalán nem változtatja meg a szeparatista menetrendet. Az elhangzottak továbbra is az állam és a törvényesség elvének" elfogadhatatlan zsarolását" jelentik - írta az újság, hangsúlyozva: az állam kötelessége, hogy ne fogadja el a zsarolásokat, ne fogadja a el közvetítést, és ne fogadjon el "sem ma, sem soha" "egy intézményi puccs révén kierőszakolt", egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot.

Az ABC hangsúlyozta: Puigdemont nem hátrált meg, csak saját agóniáját hosszabbítja meg hamis, méltatlan módon, és megpróbálja megszerezni a nemzetközi legitimitást, ami "nem létezik, csak a téveszméiben". A szerkesztőség véleménye szerint elengedhetetlenné vált az alkotmány 155-ös cikkelyének alkalmazása (az autonómia felfüggesztése), hogy Katalóniában új helyi választásokat tartsanak, mert "Katalónia nem maradhat ennyire alkalmatlan vezetők kezében".

La Vanguardia: tovább vágtat a szeparatizmus

A La Vanguardia című katalán napilap megállapítása szerint amit Carles Puigdemont elért, az a "bizonytalanság" és a "zűrzavar", beszédének olvasata sok kétséget hagy. Ez újabb törekvés az időnyerésre, a függetlenségi folyamat meghosszabbítására, még tovább, mint az eredetileg kitűzött 18 hónap, és a bizonytalanság állapotának fenntartására, amelynek a katalán társadalom számára rettenetesen sok negatív következménye van - vélte az újság, amely megjegyezte: keveset számított, hogy az EU elutasította az elszakadási folyamat támogatását, de még a katalán cégek menekülése is.   A La Vanguardia hangsúlyozta: a szeparatizmus folytatja vágtatását egy országban, amely fejlődni akar, de közben a szemünk előtt "vérzik el" nap mint nap.

Árulást emlegetnek

A lapok beszámoltak arról is, hogy a kedd esti beszéd miatt sokan becsapva érezték magukat azok közül, akik élőben követték az eseményeket a katalán parlament közelében felállított kivetítőkön, és arra vártak, hogy kihirdetik az új független állam létrejöttét. A sajtó szerint sokan "árulásként" értékelték, hogy ez elmaradt.

Az első képen a közönség reakciója, amikor az elnök bejelenti a független Katalán Köztársaságot. A második képen pedig az arcok akkor, amikor Puigdemont közli: felfüggesztik a döntést és tárgyalni kezdenek a spanyol kormánnyal. EPA / Toni Albir
Az első képen a közönség reakciója, amikor az elnök bejelenti a független Katalán Köztársaságot. A második képen pedig az arcok akkor, amikor Puigdemont közli: felfüggesztik a döntést és tárgyalni kezdenek a spanyol kormánnyal. EPA / Toni Albir
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?