Hirdetés
Hirdetés

Trump első katonai akciója is félresikerült

2017. február 03., 06:07

Az új elnök jóváhagyásával amerikai katonai akciót indítottak vasárnap egy al-Kaida bázis ellen Jemenben. Noha először tagadták, kiderült, hogy civil áldozatok is voltak, ezért most az amerikai hadsereg kivizsgálja az ügyet. Miután az elnök rövid idő alatt sok meglepő lépést és nyilatkozatot tett, a félresikerült akció ugyancsak nem tesz jót megítélésének.

Baklövések

A katonai akciót öt nappal az elnöki beiktatás után hagyta jóvá Trump és legközelebbi tanácsadói, köztük veje, Jared Kushner és a védelmi miniszter, Jim Mattis tábornok. A New York Times és a Reuters egyaránt hivatkozik a hadsereg tisztjeire, akik Trumpot és tanácsadóit hibáztatják a kellően át nem gondolt lépés miatt. A bírálatok szerint az akció során egyik baklövés követte a másikat, kezdve azzal, hogy a szokásosnál sokkal alacsonyabban repülő drónok felkeltették az ellenség gyanúját.

Az akciókban részt vevő speciális erők megfelelő felderítés nélkül indultak csatába, így a vártnál sokkal erősebb ellenállással találkoztak, aknákra futottak és a környező épületekből heves tűz zúdult rájuk az 50 perces tűzharc során. Egy helikoptert, amit a bajban lévő erők megsegítésére küldtek, meg kellett semmisíteni és hátrahagyni. A Reutersnek nyilatkozó amerikai katonai szakértők szerint Trump úgy hagyta jóvá első terroristák elleni hadműveletét, hogy nem végezték el a szükséges felderítést, nem szervezték meg a földi támogatást és nem rendelkeztek megfelelő vésztervekkel sem.

Hirdetés

Élő pajzs

Az akciót még Obama idején tervezték meg, de az előző elnök nem hagyta jóvá. A civil áldozatok között van egy 8 éves lány, igaz hogy családtagjai a terroristákhoz tartozhattak, mivel apját, egy al-Kaida propagandistát, aki amerikai állampolgár volt, 2011-ben ölték meg egy dróntámadásban. Az akcióról készült jelentés szerint a civil áldozatok, köztük nők, akkor haltak meg, amikor a tűzharc közepébe kerültek, de a terroristák között több női harcos is volt, így nehéz kideríteni, mennyi volt a tényleges civil áldozat.

Az amerikai légierő egy ezredese elmondta, hogy az al-Kaida gyakran tart nőket és gyerekeket élő pajzsként a harci területeken, nem nagyon érdekli őket, ha meghalnak, viszont a propagandában előszeretettel hangoztatják, hogy az ellenség civileket támadott. Az akció végül úgy ért véget, hogy speciális légijárműveket küldtek a harcoló alakulat kimentésére, melyek közül egy helikopter a földhöz csapódott, használhatatlanná vált, ezért egy másik légijárműről precíziós bombával pusztították el, hogy ne kerülhessen az ellenség kezére.

Sikeres volt

A Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy mindennek ellenére az akció sikeres volt, mert 14 terroristát, köztük al-Kaida vezetőket megöltek, és rengeteg információt szereztek, amivel lehetséges jövőbeni terrortámadásokat előznek meg. Az akcióban egy amerikai tengerészgyalogos, William Owens életét vesztette. Trump szerdán váratlanul felpattant az elnöki helikopterre és a Delaware államban lévő Dover légitámaszpontra utazott, hogy találkozzon az áldozat családjával.

Az elnöki helikopter. Forrás: Wikimedia Commons
Az elnöki helikopter. Forrás: Wikimedia Commons

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?