Hirdetés
Hirdetés

Vissza a feladónak – újabb ország mond nemet a fejlett világ mocskára

2019. július 18., 14:20

Sorban lázadnak föl Délkelet-Ázsia országai az ellen, hogy a fejlett világ egyfajta szemetes kukái legyenek. Indonézia után most Kambodzsa jelentette be, hogy 1600 tonnányi műanyag hulladékot küld vissza a feladó országokba.

Konténer-hegyek a Los Angeles-i kikötőben. Fotó: EPA / Andrew Gombert
Fotó: EPA / Andrew Gombert

Kambodzsa hamarosan 1600 tonnányi, konténerekben talált műanyag hulladékot fog visszaküldeni Kanadának és az Egyesült Államoknak – írja a The Guardian.

Úgy tűnik, a délkelet-ázsiai országok sorban lázadnak föl az ellen, hogy a fejlett világ egyfajta szemetes kukái legyenek. Elsőként Indonézia mondta föl ezt a hallgatólagos megállapodást, és küldött vissza Ausztráliának nyolc konténernyi hulladékot.

Hirdetés

Kambodzsa egyik fő tengeri kikötőjében jelenleg 83 konténernyi szemét vár arra, hogy azokat visszaszállítsák a két fő szemétexportőr országba, az Egyesült Államok 70, míg Kanada 13 konténert kaphat hamarosan vissza ennek megfelelően.

Miután a hulladékot tartalmazó konténerekre ráleltek a kikötőben, az ország miniszterelnöke, Hun Sen bejelentette, Kambodzsa a jövőben nem lesz a nyugati országok szemétlerakója, és nem fogja a szemétimport előtt megnyitni kikötőit. Délkelet Ázsia országai közül elsőként Indonézia lázadt fel a szemétimport ellen, öt követte Malajzia, mely májusban mintegy 450 tonnányi hulladékot szállított vissza a küldő országokba.

A WWF becslése szerint évente közel 300 millió tonna műanyag keletkezik a világban, melynek egy jelentős része egyre inkább a tengereket és óceánokat szennyezi. Májusban 187 ország részvételével született meg egyébként az a nemzetközi megállapodás, mely az aláíró országokat felhatalmazza arra, hogy megakadályozzák a szemétimportot. Néhány ország, így az Egyesült Államok nem írta alá a megállapodást.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

Méghozzá annak hatására, hogy a cég hétfőn indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. 51 százalékos üzletrészének megvásárlására, amelynek tulajdonosai az ajánlatot elfogadták.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?