Hirdetés
Hirdetés

Vissza a feladónak – újabb ország mond nemet a fejlett világ mocskára

2019. július 18., 14:20

Sorban lázadnak föl Délkelet-Ázsia országai az ellen, hogy a fejlett világ egyfajta szemetes kukái legyenek. Indonézia után most Kambodzsa jelentette be, hogy 1600 tonnányi műanyag hulladékot küld vissza a feladó országokba.

Konténer-hegyek a Los Angeles-i kikötőben. Fotó: EPA / Andrew Gombert
Fotó: EPA / Andrew Gombert

Kambodzsa hamarosan 1600 tonnányi, konténerekben talált műanyag hulladékot fog visszaküldeni Kanadának és az Egyesült Államoknak – írja a The Guardian.

Úgy tűnik, a délkelet-ázsiai országok sorban lázadnak föl az ellen, hogy a fejlett világ egyfajta szemetes kukái legyenek. Elsőként Indonézia mondta föl ezt a hallgatólagos megállapodást, és küldött vissza Ausztráliának nyolc konténernyi hulladékot.

Hirdetés

Kambodzsa egyik fő tengeri kikötőjében jelenleg 83 konténernyi szemét vár arra, hogy azokat visszaszállítsák a két fő szemétexportőr országba, az Egyesült Államok 70, míg Kanada 13 konténert kaphat hamarosan vissza ennek megfelelően.

Miután a hulladékot tartalmazó konténerekre ráleltek a kikötőben, az ország miniszterelnöke, Hun Sen bejelentette, Kambodzsa a jövőben nem lesz a nyugati országok szemétlerakója, és nem fogja a szemétimport előtt megnyitni kikötőit. Délkelet Ázsia országai közül elsőként Indonézia lázadt fel a szemétimport ellen, öt követte Malajzia, mely májusban mintegy 450 tonnányi hulladékot szállított vissza a küldő országokba.

A WWF becslése szerint évente közel 300 millió tonna műanyag keletkezik a világban, melynek egy jelentős része egyre inkább a tengereket és óceánokat szennyezi. Májusban 187 ország részvételével született meg egyébként az a nemzetközi megállapodás, mely az aláíró országokat felhatalmazza arra, hogy megakadályozzák a szemétimportot. Néhány ország, így az Egyesült Államok nem írta alá a megállapodást.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elbukott az olasz forradalom, de sokat tanulhatunk belőle – a hét sztorija

Elbukott az olasz forradalom, de sokat tanulhatunk belőle – a hét sztorija

A héten megbukott az Öt Csillag és a Liga koalíciója, Európa első elitellenes-populista kormánya, miután a Liga felmondta az együttműködést, és egyedül kormányozná tovább Olaszországot. Az Öt Csillag ugyanakkor megmutatta, hogyan lehet civil alapokon, a semmiből indulva, hiteles arcokkal kormányra kerülni. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?