Hirdetés
Hirdetés

A nagy csapkodás után végre egy kis nyugalom

2019. augusztus 27., 11:18

Úgy tűnik a pénteki zuhanás és a hétfői korrekció után egy csendesebb nap jön a piacokon. A múlt hét pánikja után úgy tűnik a befektetők ismét kicsi optimistábbak lettek, igaz a helyzet továbbra is feszült.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nyitóbeszédet mond az MNB szakmai könyvsorozatának legújabb, Bankok a történelemben: Innovációk és válságok című kötetének ünnepélyes bemutatóján (MTI Fotó: Máthé Zoltán)
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke  (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Hétfőn mind az európai, mind a tengerentúli piacok hangulata javult. A vezető európai piacok mellett a Wall Street is felfele mozdult.  A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 269,93 ponttal, 1,05 százalékkal, 25 898,83 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutatója 31,27 ponttal, 1,1 százalékkal gyarapodott, és 2878,38 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 101,97 ponttal, 1,32 százalékkal lett több, és 7853,74 ponton zárt.

1; A remény hal meg utoljára

A befektetők kockázatvállalási hajlandósága a pénteki meredek árfolyamesés után hétfőn nőtt, annak nyomán, hogy csillapodtak az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok eszkalálódása miatti piaci félelmek. Donald Trump amerikai elnök a G7 csúcstalálkozón vasárnap közölte, hogy Kína egy kedvező hangvételű telefonhívással jelezte visszatérési szándékát a tárgyalóasztalhoz. Trump "az egész világ számára nagyon pozitív fejleménynek" értékelte Kína jelzését.

Hirdetés

Érdemes megjegyezni, hogy Peking részéről semmiféle megerősítés nem érkezett, sőt informálisan kínai részről inkább az jelent meg, hogy nem fognak meghajolni a Trump féle nyomás alatt, és egyelőre nem akarnak tárgyalni. Látva azt a pisztolypárbajt, amit Washington és Peking folytatott, mindenki óvatos lett, Trump viszont most (is) azt mondta, amit a piacok hallani szeretnének, így a remény némileg újraéledt. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy mindkét ország számára az lenne az optimális, ha egy ésszerű kompromisszum születne, egyelőre azonban ez távolinak tűnik.

2; Recesszió lesz Németországban?

A második negyedévben a német bruttó hazai termék (GDP) szezonális kiigazítással az előzetes kalkulációval megegyező 0,1 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, az első negyedévben elért 0,4 százalékos negyedéves növekedés után. A második negyedévben naptári kiigazítással 0,4 százalékos éves GDP-növekedést ért el a német gazdaság, lassabbat az első negyedévi 0,9 százalékos éves növekedésnél. Az idei második negyedév egy munkanappal volt rövidebb a tavalyinál.

Naptári kiigazítás nélkül a második negyedévi éves GDP-növekedés nulla százalék volt az első negyedévi 0,8 százalékos növekedés után. A Destatis kimutatása szerint a második negyedévben az export az importnál nagyobb mértékben csökkent az előző negyedévihez képest és így 0,5 százalékponttal vetette vissza a GDP-növekedést. Az export 1,3 százalékkal, az import 0,3 százalékkal csökkent.

A gazdasági növekedést támogatta viszont a belső fogyasztás erősödése: a lakossági fogyasztás az első negyedévhez képest 0,1 százalékkal emelkedett a másodikban, az állami fogyasztás pedig 0,5 százalékkal. Növekedtek a beruházások is, a termelőeszköz-beruházások 0,6 százalékkal, a létesítmény-beruházások pedig 1,0 százalékkal. Az építőipari beruházások viszont 1,0 százalékkal csökkentek a második negyedévben az előzőhöz képest, ez azonban egyszeri tényezőnek, az enyhe tél hatásának tulajdonítható, ami az első negyedévben 2,5 százalékkal növelte meg a beruházásokat.

3; Ülésezik az MNB
Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, az elemzők arra számítanak, hogy a jegybank továbbra sem változtat az alapkamat szintjén, és a kamatfolyosón sem. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Az elemzők szerint a monetáris kondíciók nagyon lassan, fokozatosan szigorodhatnak csak a következő időszakban a beérkező új makrogazdasági adatoktól függően. Leghamarabb 2020 második felében emelheti az alapkamatot a jegybank piaci vélemények szerint. A monetáris kondíciók alakulását a szeptemberi ülésen vizsgálja majd meg alaposabban a tanács, amikor a következő Inflációs jelentés végleges verzióját tárgyalja.

Természetesen, ha valami váratlan fordulat jönne, vagy az MNB kommunikációja változna, annak komoly hatása lehet a forint árfolyamára.

4; Adóemelés jön Japánban

Aszó Taró pénzügyminiszter megerősítette, hogy ősszel sor kerülhet az évek óta halogatott fogyasztói adókulcs emelésére, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyanakkor a korábbi bejelentések szerint ezzel párhuzamosan egy fogyasztást élénkítő csomagot is bejelenthetnek, mellyel azt szeretnék megelőzni, hogy az adókulcs emelése visszavesse a belső fogyasztást, ezáltal fékezze az éppen éledező gazdasági növekedést. A politikus hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások jól alakulnak.

5; Totális támadás a Disneytől

Lezajlott a Disney éves expója, ahol számos érdekességet bejelentettek. A várhatóan nagy sikerrel kecsegtető új filmek mellett üzleti szempontból a Disney+ streaming-szolgáltatás kelthette fel a befektetők figyelmét.

Kiderült, hogy idén novemberben indul majd a Disney+, és először a Észak-Amerikában lesz elérhető. Mellette európai pilot projectként Hollandiába vezetik be, továbbá Ausztráliában és Új-Zélandon is nézhető lesz. A jövő évben indul majd a globális terjeszkedés, hiszen előbb  Nyugat-Európában és a Távol-Keleten, majd 2020 végén Kelet-Európában és Dél-Amerikában is elérhető lesz.

A havidíj 7 dollár lesz, és egy fiókhoz 7 felhasználó csatlakozhat. Ez a díj önmagában is viszonylag olcsó, ha pedig azt nézzük, hogy ezért már induláskor több mint 500 filmet és 7000 sorozatepizódot nézhetünk, akkor kifejezetten csábító. Ráadásul a tartalom gyártás már folyik, így induláskor is lesz 25 saját gyártású, új sorozat és 10 új film.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy-öt milliárd forintot költött rá. December 31-én a régi ezres kivonásával az utolsó, 1997 és 2014 decembere között kibocsátott címlet is hivatalosan eltűnik a forgalomból. Ezt követően is lehet azonban majd a régi bankjegyeket becserélni, a hitelintézeteknél további 3, míg az MNB 20 évig.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?