Hirdetés
Hirdetés

Csúcson a forint és a BUX, teljes a káosz Trump körül

Eidenpenz József, 2017. augusztus 23., 19:11

A politika szólt közbe megint, Trump újabb meglepetéseket okozott és ezzel gyengülésre kárhoztatta a tőzsdeindexeket. A BUX viszont újabb rekordot állított be, nem is egy papírnak köszönhetően. A forint éves csúcsára érkezett, 303 alatt van az euró.

A politikai kockázatok nyomasztják a piacokat a Bloomberg és több más hírforrás szerint is, Donald Trump elnök ismét bizonytalanságot hintett el. Trump lényegében a kormányzat leállításával fenyegetőzik, ha nem fogadják el költségvetési terveit, például a mexikói határra építendő fal forrásait. A NAFTA észak-amerikai kereskedelmi megállapodás jövőjét is újra kétségbe vonta.

Ennek nyomán az ócaán mindkét partján lejtmenetbe kapcsoltak a tőzsdék, ha csak szerényen is. A vártnál jobb lett a német beszerzési menedzserindex, de ez keveset használt. A német DAX 0,5, a francia CAC 0,3 százalékkal esett, a brit FTSE 100 stagnált, de az angol font gyengülése mellett. Persze megint a Brexit és a brit miniszterelnöknő körüli viták miatt.

Hirdetés

Itt az új BUX-csúcs

A BUX index újabb harmad százalékkal 37 753 forintra emelkedett, ami természetesen újabb történelmi csúcs. Négyből három részvényünk drágult, a Mol és a Richter 0,7 százalékkal (23 550, illetve 6660), az OTP 0,1 százalékkal 10 345-re. A Telekom egy százalékkal csúszott lejjebb (479-re). A korábbi emelkedések után ma öt százalékkal esett az Appeninn, a kisebb és közepes cégek BUMIX indexének viselkedéséről itt írtunk.

Mario Draghi EKB-elnök beszédében védte az EKB politikáját, erősödött az euró és gyengült a dollár, bár nem kiugró mértékben. A forint éves csúcson is járt, az euró 302,20-ig esett, de este 302,90 környékére kúszott vissza. Az olaj az újabb amerikai készletadatok nyomán emelkedett, mert bár rossz adat jött a kőolajra, jó adat a benzinre. Egy százalékos drágulás után a WTI 48,30, a Brent 52,40. Az arany kissé emelkedik vélhetően a gyengülő dollár miatt.

Telefoncégekről beszélnek

Az amerikai indexek (S&P 500, Nasdaq, Dow) 0,3 százalékos mínuszban járnak. A Samsungnak nagy napjai jönnek, végre bemutatja a Galaxy Note 8-at a 7-es típus tavalyi nagy leégése után. Az Apple körül sokat pletykálnak, állítólag szeptember 12-én mutatják be az 512 gigabájtos iPhone 8-at. Az Apple stagnál, a Samsung egy százalékkal emelkedett reggel Koreában.

100 milliárd dollár friss vásárlóerő

A Whole Foods részvényesei beleegyeztek az Amazon általi felvásárlásba (13,7 milliárd dollárért). A Fiat a Maserati és az Alfa Romeo leválasztását vizsgálja, a részvény közel hat százalékos pluszban van.

A Concorde Értékpapír blogja szerint 100 milliárd dollárt költhet el részvényekre a norvég állami vagyonalap, miután tíz százalékponttal, 60-ról 70 százalékra növeli a részvények súlyát a portfólióban a következő hónapokban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Defekt, sérült felni, rossz egyenesfutás: problémák, amelyek akár egyetlen kátyú után is jelentkezhetnek. Mindez nem csoda: egy-egy fagyos, csapadékos hét után kátyúk ezrei jelennek meg a hazai utakon, amelyek akár százezres nagyságrendű kárt is okozhatnak autónkban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?