Hirdetés
Hirdetés

Elszabadultak a bikák a spanyol-katalán csörte után

Fellegi Tamás, 2017. október 03., 10:33

Azt hinnénk, rossz hír volt a vasárnapi spanyol-katalán konfliktus, de szó sincs róla: megvadultak a bikák, ahogy a tőkepiacokon a vágtató árakat szimbolizálni szokták. Amerika és Európa tőzsdéi csúcson, itthon viszont mérsékelt a lelkesedés. Esik az olaj, gyenge a forint és a lengyel zloty.

Nem tűnik logikusnak, hogy a komoly válságot jelentő katalán népszavazás, sőt a tegnapi, Las Vegasban történt merénylet után miért emelkednek megveszekedetten a tőzsdék. Vélhetően arról van szó, hogy azok a résztvevők, akik a piacok esését várták és erre játszottak, most látják, hogy rossz hírekre sincsenek eladók. Így kétségbeesnek, és zárják short pozícióikat (visszaveszik a fedezetlenül eladott részvényeket), így ők maguk hajtják felfelé az árakat.

Ettől függetlenül is áramlik a pénz a részvényalapokba, és ezt egy-egy ilyen esemény nem befolyásolja, az alapok pedig meg kell, hogy vegyék a részvényeket, ha többletpénz érkezik. A legjobban megint Amerika szerepelt: az S&P 500 index második napja emelkedik az eddigieknél meredekebben, újabb csúcsra érve 2530 ponton.

Hirdetés
S&P 500
S&P 500

Továbbra sem a közelmúlt kedvencei, a nagy internetes és technológiai cégek vezetik a mostani ralit, hanem a bankok, a különféle fogyasztási cikkeket gyártó cégek, hagyományos iparágak, gyógyszergyárak papírjai a keresettek.

A folyamat Európában is zajlik, legalábbis a német és a francia piacon, mindkettő csúcsára ért, a DAX 12 900, a párizsi CAC-40 pedig 5350 ponton. A BUX mérsékelt emelkedést tudhat magáénak, kisebb mértékben emelkedik az OTP (10 100 forint) és a Mol (3020 forint). Csökken a Richter: ára 6640 forint.

Továbbra is igen gyenge a forint: egy euróért 312-t adnak belőle, hasonlóan mozog a lengyel fizetőeszköz is: egy euró 4,31 zlotyt ér.

Euró/forint
Euró/forint Friss árfolyamok >>>

Csökken az olajár: a WTI 50,50 dollár, a Brent 56,05. Úgy tűnik, 50 dollár fölött mindig megjelenik az erősebb kínálat, és egyelőre a kurd olaj exportjával kapcsolatos félelmek is elmúltak, mivel szomszédai szorongatják a függetlenedni akaró iraki kurdokat, de az olajukat szívesen továbbítják, azért az nagy üzlet, szép pénzt szednek a tranzitért.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?