Hirdetés
Hirdetés

Gyengül a forint, tömik a Richtert

Fellegi Tamás, 2018. július 19., 10:41

Teljesen elakadt a forint hó eleji összeomlását követő gyógyulása, pedig nagyon alulértékelt. A Richterben pánikszerű eladások mutatkoznak, a Mol erősödik. A Konzum esik, miközben az üres Est Media spekulációja köti le a gyors nyereségre vágyókat.

A világban teljes nyári eseménytelenség, nálunk azonban néhány instrumentum piaca annál érdekesebben alakul. A forint tartós gyengélkedésre rendezkedett be egyelőre, miután a szélsőségesen gyenge szintről visszajött. Jelenleg 325-höz van közel az eurónkénti árfolyam, a korábban megszokott szintekhez képest ez nagyon vézna, részletes elemzésünk itt olvasható.

Euró/forint
Euró/forint  Friss árfolyamok >>>

Richter

Hirdetés

A hazai tőzsdét hetek óta a Richter tartja izgalomban, ami évekig, sőt gyakorlatilag a 20 évvel ezelőtti orosz válság óta folyamatosan stabilabb volt a tőzsdén, mint a többi blue chip. Most azonban a papír, miután a nagyok közül elsőként lépte korábbi, múlt évtizedbeli csúcsát, 5000 forintot, majd onnan még további 50 százalékot emelkedett, elhagyta magát. Ennek több oka van: a fundamentumok közül a cég egyik fontos gyógyszerével, az Esmyával kapcsolatos gondok említendők, de ettől önmagában nem omlott volna össze a papír.

A legfontosabb okok úgy tűnik, technikai, lélektani jellegűek. Egy évvel ezelőtt, 7000 forint körüli árfolyamnál néhányan csodát, további duplázást kezdtek várni a papírtól. Ennek nem is igazán tudták megmagyarázni az okát, talán az fűtötte a várakozásokat, hogy akkor még ez volt az egyetlen blue chip, ami örökös csúcsra jutott (azóta ezt az OTP is megtette 11 ezer forint fölött, de megtartani nem tudta).

A piac ugyanakkor úgy döntött, hogy nem a magyar gyógyszergyárat fogja az égig húzni, hanem a legnagyobb amerikai netes és technológiai cégeket, az Amazont, Microsoftot, Googlet-t, Facebookot és a Netflixet. A piaccal pedig nem lehet vitatkozni, a Richterből elkezdtek kiszállni (az év eleji tetőzés után jól láthatóan a többi hazai nagypapírból is), és ebbe a folyamatba csapott bele az Esmya-ügy.

Letörés

A papír visszaesett a korábbi csúcs szintjére, 5000 forintra, ami sokaknak és nagyon fájhatott, és nyilvánvaló volt, hogy ez a szint elenged, akkor kényszerlikvidálások következnek, hisz sok tőkeáttétes pozíció is kiépült. Egy ilyen szint aztán néhány nagy nemzetközi alap fantáziáját is megmozgatja, alatta úgy döntenek, hogy elég volt ebből a papírból, inkább ők is elszaladnak az Amazont és társait kergetni, mondván, azok úgyis csak emelkedni tudnak.

Richter, 20 év
Richter, 20 év. Bő 10 éves bázisba esett vissza, ne csodálkozzunk a pánikon

Ezt láthatjuk most, óriási kitárazás van, a Richter nagyot esett 5000 forintról. Az ár ma 4450-4460  forint, úgy gondoljuk, hogy ha ez a kitárazás lezajlik, óhatatlanul egy korrekció, felpattanás fog bekövetkezni, persze ember legyen, aki kitalálja, hogy ez melyik nap következik be. Az emelkedő trend ettől persze nem tér vissza, de az mintha a hazai piac egészében is véget ért volna.

Est Media

A Mol ma bő fél százalékkal emelkedik 2666 forintig, a Telekom kismértékben csökken 401,5 forintig. Érdekes még a Konzum, amely immár 2900 forint alatt van, egyértelműen alábbhagyott a Mészáros-láz, pontosabban egy újabb formája alakult ki: egy üres, semmit nem érő cégtől, az Est Mediától várják a spekulánsok, hogy jöjjön egy Mészáros Lőrinc kaliberű befektető, és milliárdokat ajándékozzon a mostani részvényeseknek azzal, hogy vagyonát beleteszi az üres cégbe. Ha valaki működő tőzsdei céget akar, bevezetheti oda pár tízmilliós költséggel, és szórt tulajdonosi szerkezetet is könnyű létrehozni egy vonzó árú kibocsátással: milliárdokat költeni egy üres tőzsdei cégre, hogy is mondjuk, böszmeség, kíváncsian várjuk, lesz-e ilyen jelentkező, vagy csak a reménykedők kergetik az Est Mediát eszement értéken.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?