Hirdetés
Hirdetés

Kezd felpörögni a tőzsdei gyorsjelentési szezon

Csabai Károly, 2019. október 15., 10:30

Legalábbis külföldön. Ma délután az amerikai bankok negyedéves számai lehetnek érdekesek, de a Brexit miatt jut figyelem a csütörtökön esedékes EU-csúcs előkészületeire is. Idehaza pedig arra, hogy az önkormányzati választások miatt nagyot zuhant Mészáros-papírok hogyan folytatják, az OTP-nek pedig sikerül-e új történelmi rekordot felállítania.

Enyhe mínuszokban zártak az amerikai tőzsdék, miután a befektetőkben kétségek merültek fel a pénteken még optimistán fogadott amerikai-kínai részleges kereskedelmi megállapodás kapcsán. A negatív hangulat az ázsiai börzék közül a kínaira és a hongkongira is átragadt, az alól csupán a japán tudta kivonni magát, az viszont masszívan, 2 százalékot közelítő pluszban állt kedd reggel. A határidős jegyzések és a tőzsdén kívüli kereskedés alapján pedig Európában is a hétfői veszteséges zárás csekély pozitív korrekciójára lehetett számítani. Az olajárak nagyot zakóztak, a hétfői két százalékos csökkenést kedden további eggyel fejelték meg, így a Brent 59 dollár alatt, míg az észak-amerikai valamivel 53 dollár felett kezdte a napot. Az arany gyengült, unciája 1500 dollár alatt tanyázott. A forint pedig az euróval szemben a 331-332-es sávban ingadozott.

Lássuk, mi mozgathatja ma a pénz- és tőkepiacokat.

Hirdetés

1. Mégsem olyan szép a kereskedelmi megállapodás fekvése

Kína ugyanis további egyeztetéseket szeretne, mielőtt Hszi Csin-ping aláírja a múlt pénteki előzetes megállapodás végleges változatát. Úgy hírlik, Peking a decemberre tervezett amerikai tarifaemeléseket szeretné elkerülni, így annak elengedéséhez kötné a megállapodást. Ám az Egyesült Államok tegnap jelezte, hogy erre nem hajlandó, mondván, a decemberi tarifaemelés nem része a pénteki részleges megállapodásnak – ez kedvetlenítette el a befektetőket.

2. Brexit: két nap az uniós csúcsig

Ami azt jelenti, hogy csütörtökig meg kellene egyezni a brit kilépésről szóló megállapodás részleteiről, ellenkező esetben – a brit parlament korábbi döntése alapján – Boris Johnson kormányfőnek újabb halasztást kellene kérnie, ami nyilvánvalóan komoly politikai kudarcot jelentene a számára. A soros uniós elnökséget betöltő finn miniszterelnök jelezte, több időre van szükség a megállapodáshoz, s szerdán döntenek arról, lesz-e a tarsolyukban bármilyen tervezet a holnaputáni csúcson. Ugyanakkor Michel Barnier EU-s főtárgyaló ma reggel azt mondta, a héten lehetséges egy megállapodás a Brexitről, s optimista hangnemben fogalmazott a kilépést előkészítő munkáról, aminek hatására a font a kora reggeli órákban felfelé vette az irányt – hívták fel a figyelmet a KBC Equitas elemzői.

3. Magasabb fokozatba kapcsolnak a gyorsjelentések

Ma délután az amerikai tőzsdei nyitás előtt a JP Morgan, a Goldman Sachs, a Citigroup és a Wells Fargo számaira lehet figyelni. Míg az Equilor a kereskedelmi bankoknál a nyereség növekedésére, addig a befektetési bankoknál a csökkenésére számít.

4. Új tulajdonosa lett a Richter partnerének

Az amerikai Allergan részvényesei ugyanis a tegnap rendkívüli közgyűlésükön elfogadták az AbbVie 63 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. Ami azt jelenti, hogy ezentúl az AbbVie fogja forgalmazni a Richter Vraylar névre hallgató gyógyszerét az Egyesült Államokban, amelynek bevétele után a Richter közel 19 százalékos részesedést kap royalty formájában. A hír pozitívan értékelhető, miután az AbbVie értékesítési ereje nagyobb az Allerganénál, így a tranzakcióval a Vraylar piaci részesedése is tovább növekedhet.

5. A Mol is jó hírt kapott

Nevezetesen, hogy hamarosan megegyezés születhet a klórszennyezett olaj ügyében. A hazai olajtársaság május 14-ei nyilatkozata alapján 100 kilótonna szennyezett olajat volt kénytelen kiemelni a vezetékből, és elraktározni, amit aztán különféle technológiai folyamatokkal tisztítanak meg. A Transznyeft olajvezeték-üzemelő vállalat hordónként 15 dollár kártérítést ajánlott fel, ami számítások szerint összesen 11 millió dollár összeget jelenthet a Mol-nak.

6. Vigyázó szemek a Mészáros-papírokon és az OTP-n

Az Opus Global, a 4iG és az Appeninn árfolyama egyaránt nagyot csökkent annak hatására, hogy az önkormányzati választásokon a kormányzó Fidesz sok pozíciót veszített. Az OTP viszont megközelítette a 13 250 forintos, idén áprilisban elért történelmi rekordját. Érdekes lesz ma figyelni, merre indulnak ma e papírok.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

A digitalizálódó gazdaság, a dolgok internetének térnyerése az üzleti folyamatokban azt eredményezi, hogy a cégek működésében egyre fontosabbá válnak a szoftverek, szenzorok és a munkaerő tudása. Csakhogy a banki finanszírozási modellek ezekkel még nem igazán tudnak mit kezdeni: hitelfelvételnél nem ismertethetők el fedezetként.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?