Hirdetés
Hirdetés

Ma is nagyot erősödik a forint, hasítanak a német autógyárak

Fellegi Tamás, 2018. július 05., 10:55

Úgy tűnik, véget ér a dráma, amely a forint piacán zajlott: sokkal gyorsabb az erősödés, mint a gyengülés volt. Nagy rali van a német tőzsdén: lelkesen veszik az autógyárak papírjait. Itthon az Opus és a Konzum gyengül, a blue chipek árfolyama kismértékben csökken.

Úgy tűnik, sikerült elhárítani a forint piacát ért megrázkódtatást: az árfolyam már harmadik napja emelkedik, és ez alatt 7-8 nap gyengülését semlegesítette. Az eladók, esetleg shortolók (a forint gyengülésére játszók) elfogytak, sőt utóbbiaknak sürgős lehet a zárás, miután tartós gyengülés ezek után már nem valószínűsíthető. Az árfolyam a tegnapelőtti 330 fölötti érték után ma már 323-324 között mozog eurónként.

Euró/forint
Euró/forint  Friss árfolyamok >>>

A jegybank jelezte, hogy az ultra laza monetáris politika, vagyis a nulla közeli kamatszint a tervezettnél hamarabb ér véget, mégpedig a külső, nemzetközi körülmények hatására (máshol is ez zajlik). Ez egyértelművé tette, hogy nálunk is időben megindul a kamat-, és hozamemelkedés, sőt, a piac ezt már bőven árazza is, így nem lesz érdemes a forint és a dollár kamatkülönbözetére játszani.

Hirdetés

Ugyanezt a piac az euró esetében is végiggondolhatta, mivel erősödni kezdett a dollárhoz képest, míg június 28-án 1,1525 volt az árfolyam, ma már 1,17. Feltehetően az EKB sem fog most már túl sokáig várni a kamatemelési ciklus beindításával.

Nagy a jókedv ma a német tőzsdén: az autógyárak 4 százalék körül emelkednek azt követően, hogy vezetőik tárgyaltak az amerikai elnökkel, és remény van arra, hogy sikerül megegyezni a vámok elkerüléséről. Maga a DAX így bő egy százalékot emelkedik 12 445 pontig, és a legtöbb európai index is pluszban van.

A hazai tőzsde ma renyhe, érdemi forgalom csak az OTP-ben van, ára viszont alig változik, 10 370 forinton kötnek rá. A Mol 0,2 százalékkal van lejjebb 2772 forinton, a Richter és a Telekom is egészen kis mínuszban vannak. Egy százalék körül gyengül a Konzum és az Opus, a trend immár több napja tart bennük, feltehetően arról lehet szó, hogy miután az első félévben már nem szárnyaltak tovább a tavalyi sokszorozás után, néhány szereplő most kiszáll belőlük.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

A lengyel és az izraeli kormány már tavaly összekülönbözött egy holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt, most azonban új szintre lépett a konfliktus. Miután az ügyvezető izraeli külügyminiszter antiszemitának nevezte a lengyeleket, Varsó lemondta részvételét a holnapra tervezett V4-Izrael csúcson, majd ma délelőtt az egész találkozót törölték.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?