Hirdetés
Hirdetés

Megvan, most éppen miért kell izgulni a tőzsdéken

2019. július 22., 10:56

Továbbra is visszafogott optimizmus jellemzi a befektetőket. A jókedv viszont némileg mérséklődött miután az amerikai kamatvágás ugyan egyre biztosabb, ám annak mértéke elmaradhat a piacon várt mértéktől.

Hirdetés

Kisebb veszteséggel zárták az amerikai indexek a múlt hetet, és hétfőn reggel az ázsiai piacok is gyengültek, igaz csak minimális mértékben. A két legfontosabb európai tőzsde, a londoni és a frankfrankfurti viszont enyhe pluszban indult. Melyek a legfontosabb hírek, amelyek hatással lehetnek a részvényekre, illetve a devizák árfolyamára.

1; A Fed vezetői egymásnak is ellentmondanak
A múlt héten a befektetők mind nagyobb arányban gondolták úgy, hogy a biztosnak tekintett 25 bázispontos csökkentésnél akár nagyobb mértékű kamatvágás is jöhet. John Williams, Federal Reserve (Fed) New York-i illetékese pénteki nyilatkozata alapján szinte biztossá tette az irányadó dollárkamat csökkentését a nyíltpiaci bizottság július végi ülésén. Sőt a galamb jegybankár (ők azok akik a laza monetáris politika iránt elkötelezettek), azt sejtette, hogy akár fél százalékos csökkentésre is sor kerülhet. Ez egyébként összhangban van azokkal a várakozásokkal, amelyek a korábbinál nagyobb mértékű vágást feltételeznek. Eric Rosengren viszont alaposan lehűtötte a kedélyeket. Az idei évben szavazó jegybankár egy pénteki interjúban úgy vélekedett, hogy nem kell kapkodni a kamatcsökkentéssel, indoklásában azzal érvelt, hogy az amerikai gazdaság erős, és egyelőre nem látszódnak visszaesésre utaló jeleket.

2; Folytatódik az amerikai gyorsjelentési időszak
Pénteken is sok cég közölte negyedéves eredményét. Ezek döntő többsége azonban kisebb vállalatok tették közzé tartozott. Az ismert vállalatok közül az American Expresst érdemes kiemelni. A pénzügyi vállalat 2,07 dolláros részvényenkénti nyereséget ért el, miközben az elemzői várakozás csak 2,03 dolláros volt. A szépen gyarapodó profit hírét viszont árnyalta, hogy a vállalat bevételei elmaradtak a várakozásoktól.
Ezen a héten viszont komoly lendületet vesz majd a jelentések sora. Egyebek mellett a Coca-Cola, Boeing, a Ford, az AT&T, a Tesla, Lockheed Martin, UBS és a Visa is a hét első felében teszi közzé a számait.

3; Európa elkerülné az autók esetében a vámháborút
Pozitív gesztust gyakorolna az Európai Unió az amerikai autógyártók felé, az Európai Unió kész nullára csökkenteni az Egyesült Államokból importált autók vámját.
Peter Altmaier, német gazdasági és energetikai miniszter a Welt am Sonntag című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az EU készen áll több fontos ipari termék importvámját nullára csökkenteni, és ezzel az intézkedéssel például értelmét veszítené az a washingtoni érvelés, hogy a járművek amerikai importvámja alacsonyabb az európainál. A német politikus szerint a lépéssel megoldható a két fél közötti vita.
Az Egyesült Államok jelenleg 2,5 százalékos behozatali vámmal terheli az EU-ból származó autókat, miközben az Európai Unió az Egyesült Államokból érkező kisebb autókat 10, a pickup járműveket 25 százalékos vámmal sújtja.

4; Amerikai állampapírokat adtak el a kínaiak
Kína már a harmadik egymást követő hónapban csökkentette amerikai állampapír-portfólióját májusban.
Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint Kína májusban 2017 májusa óta legalább 1110,2 milliárd dollárnyi amerikai állami adósságpapírral rendelkezett, ami 2,8 milliárd dollárral kisebb az áprilisinál. Májusban a korábbiaknál is feszültebbé vált az amerikai-kínai kapcsolat, a két ország közötti kereskedelmi tárgyalások megszakadtak, Donald Trump amerikai elnök pedig 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki vámot. Később a két fél megállapodott a kereskedelmi tárgyalások újrakezdéséről. Kína már hosszabb ideje az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője.

5; Olaszországban továbbra is sok a kérdőjel
A múlt héten az olaszok ismét idegessé tették a befektetőket, miután a bizonytalan gazdasági helyzetben a politikai szituáció is úgy tűnik tovább bonyolódhat. Ismét felmerült ugyanis a koalíciós szakítás, ami a jelenlegi kormány bukását és előrehozott választásokat vetített előre. Most Ursula von der Leyen német exvédelmi miniszter európai bizottsági elnökké választása miatt billent meg az olasz kormánykoalíció. Matteo Salvini, a Liga elnöke megüzente, véget ért a bizalma koalíciós partnere az M5S iránti bizalma, akik a német jelölt mellett szavaztak. Péntek délutánra viszont a kormánykoalíció mindkét tagja engedékenyebb hangot ütött meg, mint egy nappal korábban. A feszültség azonban a piacokon éreztette hatását, a milánói tőzsde indexe ugyanis július hónap leggyengébb teljesítményét nyújtotta. A befektetőket az is megnyugtatta, hogy egy esetleges előrehozott választás esetén akár a mostani koalíció megbukhatna, és reális esélye van egy piacbarát jobboldali kormány létrejöttének is.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Újabb négy helyszínen folytatódott a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Diákfórum sorozata a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával, ahol a résztvevők több fontos témával is megismerkedhettek. Családi költségvetés, befektetések, a jövő fizetési módszerei - ma már nem kérdés, hogy ezekkel a diákoknak is érdemes foglalkoznia.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?