Hirdetés
Hirdetés

Összeomlott a bitcoin, pánik a németeknél

Fellegi Tamás, 2018. február 01., 18:55

Eseménydúsan indult a február a tőkepiacokon: nagyot zuhant a bitcoin és a legtöbb kriptodeviza, napközben ugyancsak összeomlott a német DAX tőzsdeindex, de csak egymagában, más tőzsdék nem viselődtek meg. Egy délutáni pánik azért volt a BUX esetében is, de zárásra nyoma sem maradt. Amerika emelkedik, új csúcson a Facebook.

Lassan oda jutunk, hogy az amerikai részvényeket veszik, minden mást adnak, különösen a kriptodevizákat. Ez utóbbin egyáltalán nem vagyunk meglepve, hisz miután egyre több van belőlük, a nagy többségük halálra van ítélve, a kérdés csak az, melyiknek lesz hosszútávon is értéke. Most épp úgy tűnik, hogy az ethereum lehet az egyik ilyen, mivel összértéke (100 milliárd dollár) rohamosan közelíti a bitcoinét.

Bitcoin
Bitcoin

Utóbbi 15 százalékot zuhant, és elérte a 9000 dolláron húzódó támasz szintet, már ha egyáltalán van a technikai elemzésnek létjogosultsága a kriptodevizáknál (ha már a fundamentálisnak nincs). A befektetők, spekulánsok valószínűleg odafigyelnek rá, ha ez a szint elesik, akkor az újabb eladásokat generálhat. Kérdés, van-e elég olyan befektető, aki úgy érzi, hogy lemaradt, és most itt az alkalom a vételre.

Hirdetés

A kriptodevizák összességét jelző szám, teljes piaci kapitalizációjuk, mondhatni kvázi tőzsdeindexük 450 milliárd dollárra esett, míg tegnap még 500 milliárd fölött volt, a csúcs pedig 800 milliárd fölött alakult alig kevesebb, mint egy hónapja. Lehet, hogy az eladási hullámot épp a venezuelai elnök indította el tegnapi bejelentésével, miszerint ő maga is kibocsát egy kriptodevizát, ha már egyszer máshogy nem képes működtetni a venezuelai gazdaságot. Sokan talán ebből értik meg, hogy a legtöbb kriptodeviza mögött semmi nincs, csak a remény és a mohóság.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>>

Na de térjünk vissza a hagyományos piacokra, ott is akadt izgalom. A német DAX, amely nyitásban még plusz egy százalékban volt, esni kezdett, és délutánra másfél százalékos mínuszba került, úgy, hogy más európai tőzsdék ennél jóval kevesebbet estek. Nem tudni, hogy a kriptopánik gyűrűzött-e át Frankfurtba, vagy az ismét csúcsra érkező euró teszi meg hatását, mivel óhatatlanul mérsékelheti az exporttöbbletet.

A pesti börze is pluszban volt kora délutánig, akkor azonban rövid időre átragadt a német ijedelem, és a nap elején 40 500 fölött járó BUX benézett 40 000 pont alá. Utána megnyugodtak a kedélyek, az index szerény pluszban zárt. A Mol 0,8 százalékkal emelkedett 3080 forintig, az OTP ezzel szemben negyed százalékkal esett 11 560 forintig.

Facebook
Facebook

Az amerikai indexek emelkedésbe kapcsoltak, a Nasdaq és az S&P 500 egyaránt 0,3 százalékkal erősödnek. Nagyot megy a negyedéves jelentését közzétevő Facebook: 4 százalékkal 195 dollárra, új csúcsra ugrott. A cég továbbra is gyorsan növekedik: 2,13 milliárd felhasználója van (a gyerekek nélkül számolt emberiség több mint egyharmada, szinte hihetetlen), közülük 1,4 milliárd a mindennap az oldalra látogató felhasználó. Az egy részvényre jutó eredménye 2,21 dollár lett, míg ugyanez az adat egy éve 1,41 dollár volt, vagyis a legfontosabb adat, a profit egyelőre dinamikusan növekszik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?