Hirdetés
Hirdetés

Tippmix helyett focirészvények?

2019. szeptember 03., 17:00
Cimkék
részvények
, Foci

A veretesebb focicsapatok mérkőzéseinek eredményei az egyesületek részvényárfolyamaira is kihathatnak. Ugyanakkor egy kecsegtető új igazolás is, Cristiano Ronaldo Torinóba szerződésére például csaknem 40 százalékkal ugrott meg a Juventus jegyzése. A KBC Equitas megnézte, mely nagyobb futballklubok részvényeivel lehet a tőzsdén kereskedni, illetve azt, hogy mire érdemes figyelni az ilyen befektetéseknél.

Foci_BL

Számos topcsapatot nyílt részvénytársaságok működtetnek, melyek részvényeit bárki könnyűszerrel megvásárolhatja a tőzsdén. Így a meccsnézésen egy újabb izgalomfaktor is megjelenne, hiszen egy-egy fontosabb mérkőzésnek jelentősebb gazdasági vetülete is lehet, vereség esetén a részvényünk árfolyama csökkenhet, győzelem esetén pedig emelkedhet.

Gazdasági hasznot persze sportfogadás révén is lehet húzni egy csapat sikereiből, de azért kedvezőbb lehet a részvénybefektetés, mint a sportfogadás. Kisebb a kockázat, s a részvényügylet általában jóval kevesebbe kerül, mint a fogadás költsége.

Hirdetés

Mi mozgatja az árfolyamot?

Ugyanúgy, mint egy „normál” részvénynél, a klubcsapatok mögött álló társaságok papírjának árfolyamát a cég üzleti teljesítménye határozza meg, ami azért jelentősen függ a csapat szereplésétől is. Egy átlagos topklub bevételei három fő forrásból érkeznek: közvetítési jogdíjak, szponzorációs- és reklámbevételek, valamint meccsnapi bevételek. Egy-két egyedi esetben játékosnevelés- és eladás révén is hosszabb távon profitot termelhet egy csapat, de ilyenből azért kevés van, a nagyobbak közül talán az Ajax vagy a Benfica tud tartósan pozitívan kijönni a játékosigazolásokból.

A három fő bevételi forrás nagysága jelentősen függ a csapat népszerűségétől. Egy kisebb szurkolótáborral rendelkező csapat mérkőzése kevesebbet ér a közvetítőtársaságoknak, kevésbé lesz vonzó a legnagyobb szponzorok számára, valamint kevesebb helyszíni nézővel alacsonyabb meccsnapi bevételt tud termelni.

A klub népszerűségét pedig két tényező befolyásolja igazán: a csapat teljesítménye, valamint a kiemelkedő ismertséggel rendelkező játékosok megléte. Mivel pedig a népszerűség nagy hatással van a bevételekre, és így a csapat mögött álló társaság üzleti teljesítményére, ezért nem meglepő módon a legnagyobb árfolyammozgások jellemzően egy-egy kulcsfontosságú meccs megnyerése/elvesztése vagy sztárigazolások hatására következnek be.

Egyszer fenn, egyszer lenn

Mindkét esetre van példa a Juventus árfolyamgrafikonján. Tavaly június végén röppent fel először komolyabban a pletyka, hogy Cristiano Ronaldo a Real Madridtól a Juventushoz szerződhet, majd július elején a hivatalos bejelentés is megtörtént, az átigazolás hírére pedig pár nap alatt 38 százalékot emelkedett az árfolyam. Szintén nagy mozgás volt, csak ellenkező irányban, a tavalyi Bajnokok Ligája negyeddöntője után, amikor az Ajax elleni váratlan kiesés hatására közel 20 százalékkal csökkent az árfolyam egy nap alatt.

Ami a Juventusnál kisebb pánikot okozott, az az Ajaxnál örömünnepet jelentett. A holland csapattól előzetesen nem vártak kiemelkedő BL-szezont, már a csoportkörből való továbbjutással bőven teljesültek az elvárások. A sokkal esélyesebbnek gondolt Real Madrid, majd a Juventus elleni továbbjutás is jókora pozitív árfolyamreakciót okozott, de a legnagyobb hullámzást a Tottenham elleni elődöntő eredményezte, ahol a reményteli odavágós eredmény után csúcsra törő árfolyam a visszavágón való kiesés után nagyon visszaesett.

Nem minden a BL

Nem csak a Bajnokok Ligájában való szereplés tudja így megmozgatni az árfolyamot, egy meglepően jó/gyenge bajnoki szereplésnek is óriási hatása lehet. Ezt tapasztalhattuk 2013 októberében az AS Roma grafikonján, amikor a római csapat átvette a vezetést az olasz bajnoki tabellán, az árfolyam pár hét alatt közel megnégyszereződött. A Juventus később visszaszerezte a vezetést, és a Roma árfolyama is süllyedni kezdett, az október előtti alacsony szintekre viszont már nem csúszott vissza az árfolyam.

A nyári átigazolási szezonnak már vége, télen pedig nem szoktak lenni nagy horderejű játékosmozgások, ezért mostantól leginkább a csapatok szereplése határozhatja meg az árfolyammozgásokat. A KBC Equitas szerint a nagyobb piaci kapitalizációval rendelkező klubok kapcsán a következőkre érdemes figyelni.

  • Manchester United: A nagynevű angol egyesület előző szezonbeli hatodik helyezésével nem nyerte el az indulási jogot a Bajnokok Ligájában, nemzetközi színtéren így csak az Európa Ligában láthatjuk majd a csapatot. Így ebben a szezonban egyértelműen az angol bajnokság jelentheti a prioritást, ahol a BL-indulási jogot jelentő első négy hely egyikének a megszerzése lehet a cél. Az első két hely elérése nagy bravúrt jelentene, a Manchester City és a Liverpool ugyanis kiemelkedik a mezőnyből, az MU, az Arsenal, a Tottenham és a Chelsea viszont közel egyenlő esélyekkel küzdhet meg a maradék kettő indulást jelentő helyért, legalábbis a fogadóirodák oddsai alapján.
  • Juventus: A sorozatban nyolcszoros olasz bajnoktól idén is elvárás a címvédés, minden más eredmény csalódást okozna. A Bajnokok Ligájában is a fő esélyesek közé tartozik a klub, egy korai búcsú várhatóan árfolyamcsökkenésben mutatkozna meg.
  • Borussia Dortmund: A tavalyi német ezüstérmestől a bajnokságban idén is alapelvárás az első négy hely egyikének megszerzése. A fogadóirodák ezúttal is leginkább a második helyre taksálják a csapatot, a bajnoki cím elhódítása a Bayern Münchentől bravúr lenne. A Bajnokok Ligájában sem számít a csapat top esélyesnek, a negyeddöntőbe jutás is már komoly meglepetést jelentene, a csoportkörből való kiesés viszont kisebb csalódást okozhatna.
  • AS Roma: A római csapat az előző szezonban csak a hatodik helyet csípte meg a bajnokságban, így idén csak a kisebb jelentőségű Európa Ligában érdekelt. A szezon legfontosabb kérdése, hogy sikerül-e megszerezni a jövő évi Bajnokok Ligája indulást biztosító első négy hely egyikét. A fogadóirodák oddsai alapján egyébként a Roma az ötödik legerősebb csapat a Serie A-ban, de alig marad el az AC Milantól.
  • Ajax: A Bajnokok Ligája tavalyi meglepetéscsapata idén is az európai elitsorozatban indulhat. A holland bajnoki cím és a BL-csoportkörből való továbbjutás reális elvárás lehet, azonban a tavalyi teljesítmény megismétlése ismét óriási bravúrral érne föl.

Kockázatok

Sportcsapatokba való befektetésnél azonban érdemes vigyázni, egyrészt a csapat jövőbeli szereplése nehezen becsülhető előre, akár már egy játékos sérülésének is nagy jelentősége lehet. Másrészt pedig ezek a részvények sok esetben nem túl likvidek, így inkább csak kisebb pénzzel érdemes beszállni.

Azt viszont jó tudni, hogy futballrészvények esetén is vannak diverzifikációs lehetőségeink, akár több klub részvényeit meg lehet vásárolni azonos bajnokságból. Portugáliában például tőzsdén kereskedhetőek a három legnagyobb klub, a Benfica, a Porto és a Sporting Lisszabon mögött álló társaságok részvényei is. Nem olyan nagy elvetemültség a kedvenc csapatunk riválisába is befektetni, így az általunk nem szimpatizált csapat sikerei esetén is lehet némi vigaszunk - véli a KBC Equitas elemzése.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Magyar katonai doktrína hiányában nincs mérce, ami alapján mérni lehetne, hogy hol is tartunk, merre kell fejlődni, mit kell hatékonyabbá tenni? Márpedig a jelenlegi elavult rendszer újra-felfegyverzése nem emeli a magyar védelmi képességet a 21. század követelményeinek szintjére. Jegyzet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?