Hirdetés
Hirdetés

A Facebookot is megszivatja az Apple új szabályozása

2018. június 13., 11:23

Jelentős jogokat veszít a Facebook egyik legfontosabb telefonos alkalmazása a felhasználók adatainak gyűjtésével kapcsolatban.

Az Apple új adatvédelmi szabályzata korlátozza az alkalmazásfejlesztők rálátását a felhasználók személyes adataira, ez a szabályozás azonban komoly hátrányt jelenthet a Facebook egyik kulcs alkalmazásának, az Onavo Protectnek is – írja a Bloomberg.

A cég online áruházának új irányelvei szerint letiltják azon alkalmazásokat, amelyek reklámozási céllal információt gyűjtenek arról, milyen más applikációkat töltött le a felhasználó. Ez az Apple-nek jogalapot ad, hogy törölje az Onavo-t az áruházból, a szoftver azonban továbbra is elérhető – annak ellenére, hogy már egy hete él az új szabályozás.

Hirdetés

Kifejezetten a Facebook ellen mennek?

Az Onavo Protect nevű alkalmazás egy titkos hálózatot használ, hogy ellenőrizze a telefonok adatforgalmát, de számos más információt is gyűjt az eszközökről, a felhasználó pozíciójáról, más letöltött alkalmazásokról és annak használatáról, de még arról is, pontosan milyen weboldalakat látogattak meg és mennyi adatot használtak fel.

Nagytakarítás a Facebooknál – többen is visszaéltek az adatokkal?

Eddig összesen 200 alkalmazást függesztettek fel az oldalon azzal a gyanúval, hogy visszaélnek a felhasználók adataival. Részletek >>>

Az Apple már eddig is megakadályozta a szoftvereknek, hogy más alkalmazásokat olvassanak, az ún. 'sandboxing' technológiával – az Onavo azonban nem az eszközökről, hanem a hálózati adatforgalomból gyűjt információkat.

A cég már korábban is kritizálta a Facebookot az adatkezelési botrányok miatt, nemrégiben pedig új irányelveket mutatott be, amelyek korlátozzák a Facebook és a Google számára, hogy miként követhetik a felhasználók internethasználatát a vállalat eszközein. Szakértők szerint a mostani szabályozás olyan, mintha kifejezetten az Onavo ellen készült volna. A Facebook nem kommentálta a hírt.

Tudtad? Akkor is követ a Facebook, ha nem regisztráltál

Egyre durvább a Facebook adatvédelmi botránya, az alapító elmondása szerint ugyanis már azon emberek adatait is követi az oldal, akik nem tagjai közvetlenül a rendszernek. A kongresszus azonnali változtatásokat követel, a Facebook szerint azonban mindez a mai internethasználat szerves része. Bár Zuckerberg szerint csak védelmi szempontok miatt gyűjtik az infókat, a gyakorlatban a cég ezzel a tudással lényegesen nagyobb közönséget is elérhet célzott reklámokkal. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán erős kijelentést tett – elárulta, miért támadják

Orbán erős kijelentést tett – elárulta, miért támadják

Orbán Viktor szerint Brüsszel alapvetően azért támadja őt, mert határozottan képviseli a magyar kormányzat és a visegrádi országok politikáját, amely ma sikeresebb, mint Európa nyugati felének politikája. Emellett a miniszterelnök szerint minden EU-s gazdasági növekedés motorja a Visegrádi Négyek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX35396.62+0.99%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?