Hirdetés
Hirdetés

Dohányzol? El se hinnéd, ki kémkedik utánad

2018. május 17., 18:35

Különös adatvédelmi kérdés merült fel a Philip Morris dohányvállalat körül, az általuk fejlesztett iQOS elektromos cigaretta ugyanis jó eséllyel adatokat gyűjt a használójáról. A készülékek számon tartják, mikor, mennyit dohányzik az ember. A cég szerint csak javítási céllal gyűjtenek adatokat, kérdés, hogy ebből mennyi igaz.

Forrás: Philip Morris International
Forrás: Philip Morris International

A Philip Morris 2009-ben szabadalmaztatott egy új elektromos cigarettát – bár ezt ők nem így nevezik, hanem „heat sticksnek”, vagyis „forró rúdnak” – amely végül 2014-ben debütált a piacon. Az iQOS azzal a felhanggal jelent meg, hogy egészségesebb alternatívát kínál a hagyományos és az akkor kapható más elektromos cigarettákkal szemben. A készülék ugyanis a hagyományos 850 fok helyett csak 350 fokra melegíti a dohányt, amely ugyan így elég, ám sokkal kevesebb káros anyag keletkezik (ettől még nem lesz egészséges a dohányzás – a szerk.).

A Reuters cikke szerint ugyanakkor a versenytársakkal szembeni előny mellett még egy pluszt nyert vele a vállalat: rengeteg adatot gyűjthetett ugyanis a termékeit fogyasztó dohányosokról. Az iQOS-ban található chip ugyanis folyamatosan figyelemmel követi a fogyasztó szokásait, azokat eltárolja, és egy számítógépre csatlakoztatva ez bármikor kigyűjthető belőle.

Hirdetés

E-cigi: gyógyszer?

Az elektromos cigarettákhoz (e-cigaretta) használt nikotin tartalmú hatóanyag gyógyszernek minősül (és emiatt hamisítják is). Annak gyártása, forgalmazása szigorú feltételekhez kötött és az ilyen termékek esetén a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó szabályok szerint kell eljárni. Az e-cigarettának a szükséges engedélyek hiányában történő előállítása és forgalmazása gyógyszerrendészeti szabálysértésnek minősül.

Nem adatot gyűjt, hőt szabályoz!

A Philip Morris ugyanakkor tagadja, hogy az összegyűjtött adatokból adatbázist készítenének, a kérdéses chipnek pedig egyedül hőszabályozó funkciót tulajdonítanak, mondta el a vállalat egyik korábbi alkalmazottja, Shiro Masaoka. Egy, különböző eszközök visszafejtésére specializálódott kanadai vállalat, a TechInsights Inc. szerint azonban ez nem teljesen igaz, a chip ugyanis valóban képes a felhasználó szokásait rögzíteni.

A gyártó egyébként számos országban, így például Japánban is, ahol az egyik legnépszerűbbnek bizonyul a piacon, regisztrációhoz köti a termékek használatát. Ezzel gyakorlatilag névre szólóan szűrni tudják az egyes emberek dohányzási szokásait. A vállalat ugyanakkor fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy ők csak a regisztrált eszköz által rögzített adatokra látnak rá, arra nem, hogy kihez tartozik (de akkor miért kell névvel regisztrálni? – a szerk.).

Mire kell ez nekik?

Az eszköz egyebek mellett követi, hogy hány szívással végez ki a fogyasztó egy betétet (a termék leírása szerint egy betét 12 szívásra elég), mekkorákat szív belőle, milyen betétet részesít előnyben, valamint, hogy milyen időközönként és meddig dohányzik. A Philip Morris ráadásul most egy új alkalmazást készül a piacra dobni, így gyakorlatilag közvetlen összeköttetés nélkül, egy applikációval nyomon követhetjük, mennyit dohányzunk.

Tragikus baleset: embert ölt egy elektromos cigaretta >>>

Az így szerzett adatokat a Philip Morris elmondása szerint kizárólag javítások eszközölésére használják, ugyanakkor nem mehetünk el amellett, hogy ezekből remek statisztikák készíthetők a vásárlók preferenciáiról, amivel amellett, hogy célzottan lehet számukra hirdetni, még a termékportfoliót is az igényekhez lehet szabni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40976.12+0.39%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?