Hirdetés
Hirdetés

Ember legyen a talpán, aki ma lakást vesz Magyarországon

2018. január 31., 12:28

Bár valamivel lassult a lakásárak növekedése, még mindig nagyon drága lakást vásárolni.

A Magyar Nemzeti Bank ma tette közzé a 2017-es harmadik negyedévre vonatkozó lakásárindexét, ez alapján átlagosan 11,5 százalékkal, reálértéken pedig 8,7 százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak az előző év azonos időszakához képest. Ez lassulást mutat az előző negyedévben mért 15,4 százalékhoz, illetve a 13,0 százalékhoz képest. A harmadik negyedévben összesen 2 százalékos nominális lakásár-emelkedést láthattunk.

A lakásárak negyedéves növekedése Budapesten az előző időszakban elért 3 százalékról 1,8 százalékra esett vissza. Az éves lassulás a tavalyi második negyedévében mért 15,4 százalékról a harmadik negyedévére már csak 12,4 százalékos volt, ez azonban még így is meghaladta az országos lakásár drágulás mértékét.

Hirdetés

A vidéki városokban a fővárost meghaladó 3,1 százalékos nominális drágulást mért az MNB a harmadik negyedévben, az éves dinamika érdemben nem változott, 13,3 százalékos volt. A községekben mintegy 0,2 százalékkal olcsóbbak lettek a lakóingatlanok.

Vidéken olcsóbb

Közép-Magyarországot leszámítva az ország minden régiójában emelkedtek a lakásárak, a legnagyobb emelkedést a dél-alföldi városokban tapasztalták, ahol a lakásárak egy negyedév alatt 6,2 százalékkal nőttek. Ezt követték a dél-dunántúli és észak-alföldi városi lakásárak, amelyek 5,5 és 3,8 százalékkal emelkedtek.

A vidéki városok éves növekedési üteme szintén Dél-Alföldön volt a leggyorsabb, a nominális emelkedés 18,9 százalékot tett ki a múlt év harmadik negyedében, ami jóval magasabb az országos átlagnál.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jé, valaminek emelték a kamatát – de kinek jó ez?

Jé, valaminek emelték a kamatát – de kinek jó ez?

A Bonus államkötvényeket jóval kevésbé vásárolják, mint az inflációkövető Prémiumokat, ami érthető is, mert bizonytalanabb a várható reálhozam. Jelenleg nulla százalékos a mögöttes kincstárjegyek hozama. De kamatprémiumuk magas, nemrég még emelték is, és egyszer még fordulhat a kocka.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)