3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Ukrajna elkezdett közeledni a NATO-hoz, de ez úgy tűnik, több gondot okoz, mint amennyit megold, különösen Amerika számára. Az oroszokkal feszült a kapcsolat pont a térségbeli események miatt, ugyanakkor Amerikának nincs tényleges érdeke Ukrajnában, Oroszországnak viszont szívügye.

Ellentmondásos kommunikáció

A NATO és Kijev februárban szándéknyilatkozatot írt alá speciális erőik együttműködéséről. Áprilisban a NATO főtitkár-helyettes a Reuters szerint azt nyilatkozta, hogy ideje az ukrán haderőt a NATO szintjére fejleszteni. Rá egy hétre viszont egy amerikai NATO tisztviselő kizárta a katonai szervezet bővítését az elkövetkező években.

Kissé ellentmondásos kommunikáció, ami az ukránokat ugyanúgy megzavarja, mint az oroszokat. Ezek után érdemes lenne tisztázni az amerikai szándékot Ukrajnával kapcsolatban, különös tekintettel arra, hogy sem Amerika, sem maga a szervezet nem sok előnyét érezné az ukrán tagságnak, ellenben annál több gond vetődne fel.

Kétes esély

A NATO, ha befogadná is Ukrajnát, valószínűleg nem lenne képes rá, hogy ténylegesen meg is védje azt. Oroszország 270 ezer katonát és 700 harci repülőt állomásoztat az ukrán határ közelében, és szükség esetén meg tudja többszörözni ezt a mennyiséget. A Krím orosz visszaszerzése óta maga a félsziget és környéke is erődként szolgál, 25 ezer katonával, hajókkal és tengeralattjárókkal, 400 km-es hatósugarú rakétákkal.

A szíriai háborúban az oroszok bebizonyították, hogy cirkálórakétáik ugyanolyan pontosak, mint az amerikaiak, ráadásul azt sem zárták ki, hogy atomfegyvereket telepítenek a Krímbe. Ezek után, ha egy amerikai katonai stratéga meg akarja fontolni, meghívja-e Ukrajnát a szövetségbe, néhány súlyos kérdéssel találja magát szemben.

Hadijátékokon modellezték, hogy nézne ki egy hagyományos háború a Baltikumban, aminek az lett az eredménye, hogy az oroszok 36-60 óra leforgása alatt megnyernék a háborút. Kérdés, mennyivel lenne jobb a helyzet Ukrajna esetében?

Érdekek

A másik komoly kérdés nem katonai, hanem az érdekekkel kapcsolatos. Amerika számára igazából Ukrajna nem sokat jelent, hisz még a megszállt Irak és Afganisztán pacifikálása sem sikerült, és az Iszlám Állammal sem tudtak sok mindent kezdeni. Ukrajnában pedig csak kivívnák az orosz medve örökös dühét, amire semmi szükségük nincs. Ellenben Oroszország számára stratégiailag fontos a helyszín, és fenyegetve érzi magát, ha a NATO bevonul a volt szovjet területekre és felsorakozik az orosz határhoz.

A helyzetet Putyin szavai is jól érzékeltetik, melyek Krím visszacsatolásakor mondott. Akkor csak retorikai fogásnak tűntek, de utólag visszagondolva lehet is alapjuk. Azt mondta, hogy a NATO már többször hazudott a keleti terjeszkedést illetően, és az ukrajnai nyugatbarát forradalom után nem kockáztathatta meg, hogy Szevasztopolban, az orosz bázison egyszer csak NATO tengerészek üdvözöljék őt.

Közvetlen fenyegetés

Oroszország úgy tekintené Ukrajna NATO tagságát, ahogy 1962-ben Kennedy elnök fogadta a szovjet atomrakéták Kubába telepítését, vagyis közvetlen fenyegetésnek. Hiába van most már azonos társadalmi rendszere Oroszországnak és a nyugatnak, az oroszok szerint a NATO még mindig egy Oroszország elleni katonai szövetség, és az utóbbi idők történéseinek fényében ez valóban nem teljesen csak orosz paranoia.

Mindezek alapján Ukrajna NATO tagsága az egész szövetségnek, de főként Amerikának egy nukleáris hazardírozás lenne, hisz attól kezdve mindkét szemben álló fél ujjával az indítógombon kémlelné egymás szándékát, mint a hidegháború legfeszültebb időszakaiban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG