4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Jelentősen átalakult a zálogjogi nyilvántartás rendszere, az új szabályok szerint bárki letöltheti az internetről a hitelbiztosítéki nyilatkozatát és tájékozódhat a zálogjogok fennállásáról. De mi az a hitelbiztosítéki nyilvántartás? Ki és hogyan tehet nyilatkozatot, mennyibe kerül ez és hogyan kell regisztrálni ahhoz, hogy ezt megtehesse a felhasználó? A Magyar Országos Közjegyzői Kamarát kérdeztük.

Az új Ptk. jelentősen átalakította a zálogjogi szabályozást. A korábban a kötelmi jogi rendelkezések között szabályozott zálogjog az új Ptk. dologi jogi könyvébe került és ezzel együtt megváltoztak a zálogjog alapításának szabályai is - mondták a Privátbankárnak a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szakemberei.

Mi a hitelbiztosítéki nyilvántartás?

Az új Ptk. szerint a zálogjog akkor jön létre, ha a zálogjogosult és a zálogkötelezett megalapítja a zálogjogot, és a zálogkötelezett rendelkezési joggal bír a zálogtárgy felett. A zálogjog megalapításához szükség van egy zálogszerződésre és a zálogjog megfelelő nyilvántartásba való bejegyzésére (jelzálogjog), vagy a zálogtárgy birtokának a zálogjogosult részére történő átruházására (kézizálogjog). A Ptk. szerint a jelzálogjogot ingatlan esetén az ingatlan-nyilvántartásba, ingó esetén pedig a hitelbiztosítéki nyilvántartásba (HBNY) kell bejegyezni.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás tehát az új Ptk. által létrehozott olyan, interneten elérhető nyilvántartás, amely a zálogkötelezettek személyéhez kapcsolódóan tartalmazza a nem lajstromozott ingó dolgokon, jogokon és követeléseken alapított jelzálogjogokat, valamint a Ptk.-ban meghatározott egyéb biztosítéki jogokat: a tulajdonjog-fenntartást, a faktorálást és a pénzügyi lízinget. A hitelbiztosítéki nyilvántartás informatikai alkalmazását a Magyar Országos Közjegyzői Kamara működteti.

Kiket érint ez a változás?

A hitelbiztosítéki nyilvántartásba be kell jegyezni a jelzálogjogot, a tulajdonjog-fenntartás tényét, a faktorálás tényét, valamint a pénzügyi lízinget. Az ilyen ügyletben résztvevő feleket tehát érinti az új Ptk. fenti szabálya. Érdemes tehát erre odafigyelni, mert a hitelbiztosítéki nyilvántartásba való bejegyzés elmulasztása komoly következményekkel járhat - mondták a szakemberek. Hitelbiztosítéki nyilatkozatot csak regisztrált felhasználó tehet.

A rendszer előnye az, hogy az átlagember – mielőtt gépkocsit, más gépjárművet, vagy nagyobb értékű ingóságot vásárol – ingyenesen betekinthet a HBNY-rendszerbe, és megnézheti, hogy azt a személyt illetően, akitől megvenni tervezi a tárgyat, van-e hitelbiztosítéki nyilatkozat bejegyezve, illetve gépjármű esetén magára a gépjárműre is rákereshet alvázszám alapján, és meggyőződhet róla, hogy a gépjárműre vonatkozóan van-e zálogjog vagy lízingbeadás ténye bejegyezve.

Fontos az is, hogy gépjármű vásárlása esetén ha a vevő nem tekint be a HBNY-be, utóbb – a zálogjogi tehertől való mentesülés érdekében – nem hivatkozhat a jóhiszeműségére, s ugyanígy nem hivatkozhat a jóhiszeműségére – lízing, illetve tulajdonjog-fenntartás esetén – az sem, aki a nyilvántartásba való betekintéssel tudomást szerezhetett volna arról, hogy a gépjármű nem a vele szerződő fél tulajdonában áll.

Hogyan kell regisztrálni?

A korábbi szabályozás szerinti zálogjogi nyilvántartástól eltérően a hitelbiztosítéki nyilvántartás nem közhiteles, és a bejegyzéshez nincs szükség hatósági közreműködésre. Ahhoz azonban, hogy a zálogjogosult, a zálogkötelezett, az eladó, a faktor, illetve a lízingbeadó hitelbiztosítéki nyilatkozatot tehessen, regisztrálnia kell, és ugyanígy regisztrált felhasználónak kell lennie a jogügylettel érintett másik félnek is.

A regisztráció érvényesítéshez közjegyzői közreműködésre van szükség, ezt követően azonban az elektronikus aláírással rendelkező fél akár maga is rögzítheti a hitelbiztosítéki nyilatkozatot. Tekintettel azonban arra, hogy a magánszemélyek körében az elektronikus aláírás még kevésbé elterjedt, a jogalkotó lehetőséget biztosított arra is, hogy a hitelbiztosítéki nyilatkozat megtehető legyen közjegyző előtt is, illetve az állandó képviselővel nem rendelkező természetes személy ügyvéd közreműködésével is tehet hitelbiztosítéki nyilatkozatot - mondták a MOKK szakemebrei.

Címkék: Mokk

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Mokk Jogosan köthetjük feltételhez a karácsonyi ajándékot – akár vissza is kérhetjük
Dr. Kuti Szilvia | 2016. december 12. 06:06
Anikó és Tibor úgy döntöttek, segítik tanulmányaiban jól haladó keresztfiukat, Pétert, ezért tavaly karácsonyra egy használt autóval ajándékozták meg, hogy a fiú könnyebben közlekedhessen a lakhelyétől távoli egyetemére. A kulcs átadásakor azonban figyelmeztették: az autót azért kapja, hogy ezzel is egyszerűbb legyen elvégezni az iskolát, így csak abban az esetben tarthatja meg az ajándékot, ha a terveknek megfelelően, tavasszal lediplomázik. Péter azonban elhanyagolta tanulmányait, így a diplomáját még a mai napig sem vette át. Keresztszülei most úgy gondolják, hogy bár csak szóban egyeztek meg az ajándékozás feltételeiről, az autó részükre visszajár.
Mokk Házasodsz? Óvd meg magad a későbbi fejfájásoktól!
dr. Böröcz Helga | 2016. november 21. 08:08
A házassági szerződés nem a bizalmatlanság, hanem a tervezés jele. A házasságok több mint fele válással végződik Magyarországon, és ezek között is többségben vannak azok, amelyek csúnya vagyoni hercehurcává fajulnak. Mindkét fél számára megoldást jelenthet, ha időben határozunk arról, kit mi illet, ha különválnak az utak - véli a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője.
Mokk Aláíráshitelesítés vagy hitelesített aláírás - ez megoldja minden gondod?
Privátbankár.hu | 2016. október 10. 10:00
Ahogyan annak idején, az erőgépek elterjedésének időszakában a gépek erejének méréséhez és megértéséhez hívta segítségül az emberiség az addig ismert legáltalánosabban elterjedt egységnyi erőként kifejező dolgot, azaz egy ló erejét, úgy hívjuk segítségül a 4.0 ipari forradalom jelenségeinek megértéséhez és kifejezéséhez a meglévő hagyományos fogalmainkat, mint például az intelligencia, a tanulás, a problémamegoldás, a stratégia vagy akár a hitelesítés fogalmát.
Mokk Beázott lakás, terméketlen tenyészkanca, hibás elszámolás? Van segítség
dr. Reviczky Renáta | 2016. szeptember 12. 08:05
Gyakran merülhet fel olyan helyzet, hogy az elvárásainkon alul teljesítik a kifizetett szolgáltatásokat, aztán csak széttárja üzleti partnerünk a kezét, hogy ő bizony mindennek maximálisan eleget tett. Jó, ha tudjuk, hogy ilyen károkozás esetén is van megoldás, ehhez pedig elég egy közjegyző segítségét kérni.
Mokk Egy megfelelő szerződéssel elkerülhető a hosszas pereskedés
Dr. Mikó Ádám | 2016. augusztus 8. 10:14
Mindkét fél jobban jár átlátható és hiteles bérleti szerződéssel.
Mokk Szinte teljes a biztonság – neked is csak így éri meg üzletelni?
dr. Rák Viktor | 2016. július 12. 11:50
A zálogjogok nyilvántartásának rendszere jelentős átalakuláson esett át 2014-ben: a zálogjogok a korábbi közhiteles nyilvántartás helyett a hitelbiztosítéki nyilvántartásba kerülnek bejegyzésre. Az új rendszer ugyan gerjesztett szakmai vitákat, de egyértelmű, hogy a rendszer biztonságosabb és átláthatóbb a korábbiaknál, ez pedig jó hatással van a gazdasági szereplők finanszírozási ügyleteire.
Mokk Szinte teljes a biztonság - neked is csak így éri meg üzletelni?
dr. Rák Viktor | 2016. július 5. 08:38
A zálogjogok nyilvántartásának rendszere jelentős átalakuláson esett át 2014-ben: a zálogjogok a korábbi közhiteles nyilvántartás helyett a hitelbiztosítéki nyilvántartásba kerülnek bejegyzésre. Az új rendszer ugyan gerjesztett szakmai vitákat, de egyértelmű, hogy a rendszer biztonságosabb és átláthatóbb a korábbiaknál, ez pedig jó hatással van a gazdasági szereplők finanszírozási ügyleteire.
Mokk Valaki tartozik neked? Így hajthatod be per nélkül a legegyszerűbben
dr. Böröcz Helga | 2016. június 14. 06:10
Fizetési meghagyásos eljárással könnyű a kintlévőségek érvényesítése.
Mokk Kerüljük el a pereskedést: mire figyeljünk az adásvételi szerződésnél?
Dr. Mikó Ádám | 2016. május 9. 10:34
A hosszú jogviták elkerülésének eszköze az adásvételi szerződés. Mire figyeljünk mindenképp, ha tulajdonosként ingatlant adunk el vagy vevőként lakást, házat, vagy akár erdőgazdasági hasznosítású földet szeretnénk venni? Miért érdemes közjegyzőt is bevonni az adásvétel folyamatába? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.
Mokk Külföldi az adósom, hogyan indítsak végrehajtást?
dr. Reviczky Renáta | 2016. április 11. 10:57
Elszállított termékek, teljesített szolgáltatások: évente több ezer alkalommal maradhatnak hoppon és kezdhetnek hosszadalmas nemzetközi perekbe magyar cégek és állampolgárok. Aggodalomra semmi ok, több európai uniós jogforrás is biztosítja, hogy a külföldi (azaz külföldön élő, külföldön bejegyzett) kötelezettel szemben felmerült pénzköveteléseink Magyarországon kívül is érvényesíthetőek legyenek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG