4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ezt nagyjából minden második magyar felnőtt tudja, mégsem tesz semmit. Számítások szerint 2050-re 4 aktív korúra 6 eltartott jut, különösen a jelenlegi harmincasok, negyvenesek aggódhatnak a jövőjükért. Sokan számíthatnak arra, hogy a jelenlegi fizetésük felét vagy még ennyit sem kapnak majd nyugdíjasként. Mi legyen velük?

A Generali Biztosító 2009 és 2011 után ismét reprezentatív felmérést készített a felnőtt hazai lakosság körében arról, hogyan változott nézőpontjuk aktív éveik utáni anyagi helyzetükkel kapcsolatban. A korábbi és a jelenlegi kutatások eredményeit összevetve az a tendencia látható, hogy bár a lakosság egyre fontosabbnak tartja az öngondoskodást, és egyre inkább foglalkoztatja őket a nyugdíjkérdés is, konkrét lépéseket nehezen tesznek, hiszen az elmúlt évekhez képest kevesebben és kevesebbet tudnak félretenni.

Amikor 10-ből csak 4-en dolgoznak

A hazai demográfiai számítások szerint 2050-re 4 aktív korúra már 6 eltartott jut, ennek hatása is tükröződhet a nyugdíj összegével kapcsolatos várakozásokban. A jelenlegi kutatás szerint a felnőtt magyarok kétharmada arra számít, hogy a várható nyugdíja sokkal kevesebb lesz, mint jelenlegi jövedelme: a lakosság csaknem fele (47%) úgy véli ez egyáltalán nem lesz elegendő a megélhetéshez, további 22 százalék szerint pedig a kívánt színvonalú életvitelt sem fogják tudni fenntartani. A legtöbben (47%) a jelenlegi fizetésük legfeljebb felével számolnak nyugdíjasként, de a megkérdezettek 32 százaléka szerint is csak a mostani fizetésük felét-háromnegyedét kapják majd kézhez. Aktív éveik utáni anyagi helyzetükért legjobban a most harmincas, negyvenes korosztály tagjai aggódnak, valamint a diplomások, akiknek majdnem háromnegyede (73%) számít jelenlegi bevételeinél jelentősen kisebb összegre nyugdíjazása után.

Tudjuk, hogy baj van, de nagyon kevesen léptek

 

 

Ezrekből lesznek a milliók

A Generali a lakosság megtakarítási szokásait és lehetőségeit vizsgáló kutatásából kiderült, hogy minden negyedik ember tud megtakarítani, a legtöbben legfeljebb havi 50 ezer forintot, de ezen összeg töredékéből is, egy jól megválasztott befektetési formában, hosszú távon akár több millió forint is összegyűjthető.

Ugyanakkor a nyugdíj célú megtakarítási szándék és a konkrét tettek között egyre inkább nőtt a szakadék: míg 2011-ben 40% volt azok aránya, akik valamilyen formában már megtakarítottak ezzel a céllal, 2013-ban csupán 18%-uk tett bármilyen lépést az ügyben.

A Generali kutatásában megkérdezettek válaszaiból kiderült, hogy a nyugdíj célú megtakarítások tekintetében a férfiak (21%) előrelátóbbak, mint a nők (15%), és a kor előrehaladtával egyre nő azok aránya, akik felkészülnek erre az időszakra, de még az 50 éven felüliek körében is csupán 30 százalékos ez az arány. A felsőfokú végzettségűek és a magas jövedelműek jóval tudatosabbak, utóbbiak körében 48 százalék az aktívan előtakarékoskodók aránya.

Mit választunk?

A nyugdíjra tudatosan készülők az esetek majdnem felében (48%) önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket tesznek, minden negyedik válaszadó nyugdíj célú életbiztosítást kötött, 17 százalékuk pedig a bankszámláján spórol idős korára. Mindez összhangban van a lehetséges nyugdíj célú megtakarítási formák ismertségével is: a legtöbben (78%) a magán- és az önkéntes nyugdíjpénztári (71%) befizetéseket említették, ezt követte a nyugdíj-előtakarékossági számla (43%) és az otthon félretett pénz (41%). Az idősebb korosztály ennél szélesebb körben ismeri a nyugdíj célú életbiztosításokat: az 50 év felettiek közel fele (47%) említette ezt a lehetőséget.

Idén már a nyugdíjbiztosítás is szóba jöhet

„Várakozásaink szerint a nyugdíjbiztosítások a nyugdíj célú megtakarítások között egyre népszerűbbek lesznek, hiszen az adójóváírás lehetőségével végre megszűnt az a versenyhátrányuk, ami a legismertebb nyugdíj célú megtakarítási formák (önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ) esetében már eddig is sem volt (2014-ben újra 20 százalékos adókedvezmény jár a nyugdíjcélú életbiztosításokhoz - a szerk.). Ez a hosszú távú befektetés – mint a kutatásunk is mutatja – elsősorban a 40 év feletti aktív munkavállalók számára lehet vonzó alternatíva, de az ennél fiatalabb korosztály számára is ajánlott, hiszen minél korábban kezdjük el a pénzügyi öngondoskodást, annál nagyobb biztonságban lehetünk nyugdíjas éveinkben is” – mondta Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója. Az ideális eset azonban a több lábon álló öngondoskodás: így akár a NYESZ, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések, a nyugdíjbiztosítás és az egyéb nyugdíj célú életbiztosítások jól kiegészíthetik egymást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Ha valamit, akkor ezt tényleg forintban mérhetően is tudja hasznosítani az ember - A hét videója
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:13
A budakeszi gimnazisták legalábbis így látják - érdemes rászánni az időt és az energiát a pénzügyi ismeretek elsajátítására. Véget ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!, a Privátbankár által szervezett pénzügyi tudatossági verseny 2024 tavaszi fordulója, amelyen ezúttal gimnazisták mérhették össze tudásukat. A hét videójában a győztes Veni, Vidi, Vici csapat tagjait és felkészítő tanárukat kérdeztük, és a verseny szakmai partnerei is üzentek a diákoknak.
Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG