Hirdetés
Hirdetés

Felrobbant a tojás a hipermarketekben – mennyi pénz kell egy bevásárláshoz?

Füstös Móni, Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2017. december 07., 14:30

Az előző havi kiugró áremelkedés után decemberben újra értékelhető árcsökkentést tapasztaltunk a hazai hipermarketekben - igaz, tavaly decemberhez képest mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni a karácsonyi nagybevásárláshoz. A tojás óriásit drágult az utolsó negyedévben, olcsóbb lett viszont a krumpli és a cukor.

Ahogy lassan 11 éve minden hónapban, ezúttal is végigjártuk három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-kosarunk ára az üzletekben, mennyibe kerül egy átlagos családi nagybevásárlás a multiknál.

Az infláció ébredését szépen nyomon követhettük, az elmúlt hónapokban több alkalommal is másfél éve nem látott tempójú áremelkedést mértünk, sorra dőltek a történelmi rekordok, egyre közelebb került (egy-egy áruház esetében meg is dőlt) a 20 ezer forintos "álomhatár". Decemberre azonban visszafogták magukat az áruházak, így bár a tavalyi év végéhez képest nőttek az árak, az előző havi csúcsnál olcsóbban pakolhattuk tele a bevásárlókocsit mindhárom vizsgált áruházban.

Hirdetés

A legnagyobb havi árcsökkenést épp a legdrágább helyen mértük: az Interspar ugyanis 6,4 százalékkal olcsóbban adta ugyanazt az élelmiszer-kosarat, mint novemberben. A Tesco egy hónap alatt 4,6, az Auchan 2,9 százalékot engedett az árakból. Az átlagos havi árcsökkenés majdnem 5 százalékos lett.

Tavalyhoz képes viszont mindhárom áruházban drágult a portéka, átlagosan 3 százalékkal: a Tesco egy év alatt 1,3, az Auchan 2,9, az Interspar 4,8 százalékot emelt az árakon. A három áruház árai alapján a Privátbankár.hu árkosarának decemberi értéke 18 893 forint lett. A 3 százalékos átlagos éves áremelkedés csak a fele az elmúlt hónapokban megszokottnak.

Az éves árváltozás mértéke, azaz a Privátbankár.hu Árkosár árindexe
Az éves árváltozás mértéke, azaz a Privátbankár.hu Árkosár árindexe

A mezőny valamelyest összerázódott: a legolcsóbb és a legdrágább áruház árai között alig 3 százalék a különbség, ez 1133 forintot jelent. Persze ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor ennél jóval többet is spórolhatnánk: 17 247 forintból úsznánk meg a bevásárlást, ezesetben azonban tripla utazgatás vagy tripla bevásárlócsapat kellene, ami nem igazán valós alternatíva.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH pénteken teszi közzé a legfrissebb adatokat az infláció szeptemberi alakulásáról.

Az előző hónaphoz képest igazán nagy, 10 százalékot meghaladó áremelést csak a banánnál láttunk - 24,5 százalékkal többért adták átlagosan, mint novemberben. A krumpli és a liszt ára viszont 25 százalék körüli mértékben csökkent, a csirkemell pedig közel 20 százalékkal olcsóbb lett, mint egy hónapja. Több mint 10 százalékkal olcsóbb lett az alma, a kenyér, a kávé és a tea is egy hónap alatt.

Egy év alatt viszont sokkal több terméknél mértünk komolyabb áremelkedést: a rekorder ismét a tojás, majdnem 50 százalékkal magasabb az ára, mint egy éve - a háttérről itt írtunk, könnyen lehet hogy lesz ez még drágább is. 49 forintnál olcsóbb tojást sehol sem találtunk - ennyiért sajátmárkás, S-es méretű tojást adnak.

Harmadával drágább lett a banán, jó 20 százalékkal a tejföl és a tej, bő 10 százalékkal emelkedett egy év alatt az tea, a chips, a joghurt és a egyes üdítők ára. Nagyjából 25 százalékkal olcsóbb lett viszont a krumpli és a cukor, de az almáért is 12 százalékkal kevesebbet kell most adnunk, mint tavaly.

Havi legolcsóbbak: szaloncukor, bejgli, gesztenyepüré

Hogyan számoltunk?
Kosaras módszertan >>

Megnéztük, mennyiért adják a legolcsóbb szaloncukrot a hipermarketek: az Auchanban 999 forintba kerül egy kiló kimért, az Intersparban 1097 forint a Sweet Christmas márkájú zacskós kiszerelés kilója. A Tesco a kimért szaloncukrot 1099 forintért árulta ottjártunkkor.

A bejgli és bejgli-jellegű termékek közül a legolcsóbb a Tesco omlós diós és mákos tekercse volt kilónként 1098 forintért. Az Auchan a mákos tekercset kilónként 1247 forintért adták, ebből belga csokis ízesítésűt is találtunk. A diós és mákos tekercset az Intersparban kilónként 1373 forintért kínálták.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Azt hitted, a magyar közmédia drága? Akkor figyeld meg őket

Azt hitted, a magyar közmédia drága? Akkor figyeld meg őket

Németországban a közmédia 32-szer annyi pénzből gazdálkodik, mint Magyarországon, 2543 milliárd forintból – van is róla vita, hogy alaposan meg kéne reformálni. Ráadásul az állami média csúnyán belenyúl a piac működésébe. A brit BBC is drága. Az emberek egyre kevésbé akarnak televíziós díjat fizetni.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?