5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A márciusi rekord után áprilisra nem nőttek tovább az élelmiszerárak: három hazai hipermarket közül csak egyben tapasztaltunk drágulást, két áruházban olcsóbban tudtuk megoldani a havi nagybevásárlást, mint egy hónapja vagy épp egy éve. Az élen helycsere történt. Megnéztük azt is, hogyan tartják be az új jogszabályokat az áruházak.

Április 4-én - mint bő 10 éve minden hónapban - ismét nyakunkba vettünk három hazai hipermarketet, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. Előző havi felmérésünk végén minden idők legmagasabb végösszegéről adhattunk hírt, alátámasztva az egyre gyorsuló inflációról szóló hivatalos jelentéseket. Ezúttal viszont nem tudunk új csúcsról beszámolni: a Tescóban és az Intersparban is csökkent az élelmiszerkosár végső ellenértéke, drágulást ezúttal egyedül az Auchanban mértünk, így az átlagok alapján az Árkosár értéke valamelyest lejjebb került - igaz, éves összehasonlításban csak 46 forinttal.

A legnagyobb árcsökkenést ezúttal a Tescóban tapasztaltuk, havi szinten 3,5, éves összehasonlításban közel 4 százalékkal kevesebbet kell fizetnünk a brit gyökerű láncnál. Az Interspar egy hónap alatt 2,5, 1 év alatt pedig 1,7 százalékot engedett áraiból. Az előző hónapban az Auchan volt a legvisszafogottabb az áremelésben (sőt, havi szinten még csökkenést is mértünk), most némi fáziskéséssel itt is felzárkóztatják az árakat: márciushoz képest 1,8, tavaly áprilishoz képest 5,4 százalékkal emelték meg az árakat.

Ennek eredményeképp átrendeződött az áruházak sorrendje: a Tesco megelőzte az Auchant, az Interspar pedig felzárkózott - a legolcsóbb és a legdrágább bevásárlás között a különbség 4,25 százalékosra olvadt, azaz 1000 forint alatt maradt.

Az átlagos kosáréréték a három áruház átlaga alapján 18 688 forint lett, ami 1,5 százalékkal alacsonyabb az előző havinál, és hajszállal, 0,2 százalékkal elmarad a tavaly áprilisi Árkosár-értéktől is.

Az éves árváltozás mértéke, avagy a Privátbankár Árkosár éves árindexe

Persze ugyanezekkel a termékekkel ugyanezekben az áruházakban akár 17 ezer forint alatt is meg tudnánk tölteni a kosarunkat: ha mindent ott vennénk, ahol azt a legolcsóbban adják, az 16 543 forintos végösszeget jelentene. A tripla idő vagy a tripla létszámú bevásárlócsapat azonban nem biztos hogy megérné a bő 2000 forintos spórolást, a logisztikai problémákról nem is beszélve.

Mi drágult és mi lett olcsóbb?

Az előző hónaphoz képest a banán és a narancslé árán emeltek a legnagyobbat az áruházak, 20 százalékot közelíti a drágulás mértéke. 10 százalékot meghaladó mértékben drágult még a kávé, a tea, egyes felvágottak ára is. A tejfölért, tésztáért és az almáért viszont legalább 10 százalékkal kevesebbet kellett fizetnünk, mint egy hónapja.

Tavaly áprilishoz képest a rizs átlagára ugrott a legnagyobbat (közel 40 százalékot), a sajtért közel 30 százalékkal többet kell fizetnünk. 10 százalék fölött drágult egy év alatt az UHT tej, a cukor, a jeges tea és egyes felvágottak is. 20 százalékkal olcsóbb lett viszont az alma és az áfacsökkentésnek köszönhetően a csirkemell is, de legalább 10 százalékkal kevesebet kell adni a pezsgőért, a csokoládéért és a banánért, mint egy éve.

Havi legolcsóbbak

Áprilisban a húsvét jegyében választottunk ki három terméket, hogy megnézzük, minőségre való tekintet nélkül hol lehet a legolcsóbban beszerezni őket.

A tojás esetében azt is megnéztük, betartják-e az új jogszabályokat az áruházak, magyarán ugyanakkora betűkkel írják-e ki a kilónkénti árat, mint a darabonkéntit. Ebben a cikkben részletesen és alaposan leírtuk az eredményeket - az biztos, hogy a legolcsóbb tojás keresésénél valóban nem mindegy, hogy darabra vagy kilóra vásárolunk. Darabra a legolcsóbb tojást a Tesco kínálja: az S-es méretű tálcás tojást 25,63 forintért kínálták darabonként ottjártunkkor. Az Auchan sajátmárkás kisméretű tojásait 24,63-ért kínálták tálcán, az Intersparban 28,40 volt a tojás darabja. Kilóra viszont az Auchanban kapható M-es méretű Aranykorona volt a legolcsóbb (567,72 forint / kiló), megelőzve a Tesco L-es méretű tojásait (594,44 forint / kiló).

S-es méretű tojás M/L-es méretű tojás
Auchan 27,63 Ft / db
642,64 Ft / kg
35,77 Ft / db
567,72 Ft / kg
Tesco 25,63 Ft / db
596,12 Ft / kg
37,45 Ft / db
594,44 Ft / kg

Olcsó húsvéti "sonka" kategóriában is megversenyeztettük a hipermarketeket - az idézőjel azért indokolt, mert megengedőek voltunk és a tarját is beengedtük a versenybe. A füstölt, kötözött lapocka kilója a Tescóban volt a legolcsóbb, 949 forintért adták. A Spar füstölt-kötözöttje 1090 forinttal lett a második, néhány forinttal megelőzve az Auchanban kilónként 1099 forintért kapható sajátmárkás füstölt-főtt tarját. Ebbe az árkategóriába persze csak gyorspácolt termékek férnek bele.

A húsvéti csokifigurák között már alig találni olyat, ami ne igazi csokiból készült volna. A Tescóban azért még belebotlottunk egy bevonóból készült változatba, 4,8 százalékos kakaótartalommal kilónként 1983 forintba került. Az Auchanban a legolcsóbb csokinyuszi kilónként 2660 forintba került, a tejes változast 30 százalék, az étcsokis változat 60 százalék kakaót tartalmazott, ami ennyi pénzért jó ár. Az Intersparnál kétdekás csokitojást adtak 59 forintért - 40 százalékos csokitartalom mellett ez kilónként 2950 forintot jelent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
Vásárló Hányszor kell mosni a paplant?
Buksza blog | 2024. március 15. 13:28
A matracokat kínáló cégek reklámszövege, hogy a termékeikben rejlik a zavaró álmok nélküli alvás titka. Kevesen tudják, hogy a jó matracnál egyszerűbben is tehetnek valamit a pihentetőbb alvásért.
Vásárló A „méret a lényeg” jegyében akar megújulni a Meki
Buksza blog | 2024. március 15. 10:21
Még az infláció megugrása előtt az embereknek több pénzük volt arra, hogy gyorséttermekben egyenek, és a McDonald’s azt vette a fejébe, hogy a jövőben visszatér ehhez.
Vásárló Teljes átalakulásról döntött a Decathlon, a magyar boltokat is érinti a lépés
Buksza blog | 2024. március 13. 12:39
Nagy lehetőségek nyíltak meg a francia Decathlon sportáruházlánc marketingesei előtt, a vállalat ugyanis a feje búbjától a talpáig átszabja imázsát azzal az ambícióval, hogy sportmárkává váljon.
Vásárló Az Aldi bátor lépésre készül, a jövőben összesen 800 üzletet nyitna az amerikai piacon
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 12. 16:29
A kiskereskedelem a fejlett országokban a legkeményebb versenypiacok közé tartozik, ám ezen belül vélhetően az Egyesült Államokban kell a legjobban megharcolni a vevőkért. Úgy tűnik, az Aldi nem riadt meg ettől.
Vásárló Környezetbarát megoldás a kellemetlen szagok megszüntetésére a lakásban
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 17:47
Az ózon kitűnően alkalmas a szagok semlegesítésére, ezért az ózongenerátorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Különösen olyan helyeken, ahol kiemelten fontos a kellemetlen szagok megszüntetése, a tiszta, friss környezet megteremtése.   
Vásárló Mosdószekrény-választás a praktikum és esztétikum jegyében
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 13:57
A fürdőszoba egyik legpraktikusabb és legdominánsabb eleme a mosdószekrény. Sokan úgy vélik, hogy egyszerű kiválasztani azt az egyet, ami a fürdőhelyiségbe kerül, ez azonban nem feltétlenül van így, hiszen a széles körű választék könnyen bizonytalanná teheti a vásárlót.
Vásárló Megalapozottnak látszik a piros pont, amit a Tesco kapott
Buksza blog | 2024. március 11. 12:13
Növelni tudta piaci részesedését az Egyesült Királyságban a Tesco szakértők szerint annak köszönhetően, hogy tőzsdén jegyzett vállalatként jobb pénzügyi helyzetben van versenytársainál.
Vásárló Újabb forradalom indul az otthoni mosógépeknél, nyugdíjba mehetnek a kapszulák
Buksza blog | 2024. március 11. 10:33
Változást hoztak a mosásban a kapszulás mosószerek, amelyek célja a hagyományos mosószeres flakonok kiváltása volt kapszulákkal, ám úgy fest, egy évtizeddel megjelenésük után eljárt felettük az idő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG