<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Biden kormányzat vezető diplomatái jelenleg azon dolgoznak, hogy felszámolják a Szíriával szembeni szankciós rezsimet (Ceasar Act), és így Damaszkusz exportálhatna energiát a megrendült Libanon számára. Az USA tárgyal Egyiptommal és Jordániával is a libanoni energetikai válság különböző megoldásain. Káncz Csaba jegyzete.

 

Bassár el-Aszad szír elnök unokaöccséről és egyben fő pénzmosójáról tavaly tavasszal számoltunk be ezeken a hasábokon. Felhívtuk a figyelmet a bizalmas iráni kapcsolatokkal rendelkező Rami Makluf-ra, aki nem mellékesen az ország vagyonának felét tulajdonolta.

Szír csapat lengeti a zászlókat.Szír csapat lengeti a zászlókat.

Az amerikai szankciós listán szereplő Makluf finanszírozott számos, ellenőrizhetetlen milíciát (Al-Bustan Charitable Society, Tiger Forces és a National Shield Brigade) az országban.

Az aranyifjú Beverly Hillsben

Egy hete aztán az amerikai konzervatív híroldal, a „The Washington Free Beacon” arról számolt be, hogy a Biden kormányzat titokban amerikai vízumot adott Rami Makluf fiának, a 20-as éveinek elején járó Ali Makluf-nak. A hír felháborodást váltott ki a kongresszusban, egyben aggodalmat keltve, miszerint Washington a kapcsolatok normalizálására törekedhet a szír rezsimmel és felszámolhatja Damaszkusszal szemben a szankciós rezsimet.

Ali Maklufot pár hete fényképezték le Los Angeles Beverly Hills negyedében egy 100 millió forintos „Ferrari 488 Spider” kormánykerekénél.  A lap beszámolója szerint Makluf mellett egy izraeli állampolgárságú fiatal hölgy ült. Ez a szíriai törvények világos megsértése, amely megtiltja a kapcsolatot a „törvénytelen cionista entitás” (így nevezi hivatalosan Szíria Izraelt) bármely polgárával.

Új szelek fújnak

Republikánus törvényhozók elmondták a Free Beaconnak, hogy Makluf körülbelül akkor kaphatta meg az amerikai vízumot, amikor a Biden kormányzat a szír rezsim elleni szankciós rezsim feloldásán kezdett gondolkodni, hogy létrejöhessen egy energiaügyi megállapodás Szíria és Libanon között.

A korábban páriának minősülő szíriai elnök, Bassár el-Aszad egyre inkább szalonképessé válik az arab világban – a korábban a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával megszakító arab országok sorra rehabilitálják a tíz éve véres polgárháború dúlta ország elnökét. Antony Blinken amerikai külügyminiszter három hete megerősítette, hogy Washingtonnak nincsen kifogása a szíriai rezsim és az arab államok közeledése ellen.

Noha 2011 óta Szíria tagsága felfüggesztésre került az Arab Ligában, 2018 decemberében az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein újranyitották nagykövetségeiket Damaszkuszban. Múlt októberben Omán újra kinevezett egy nagykövetet Szíriába, idén áprilisban pedig a szír, valamint az iraki energiaügyi miniszterek tárgyaltak az együttműködésről.

Új dinamika Libanon összeomlásával

A Biden kormányzat vezető diplomatái jelenleg azon dolgoznak, hogy a szír szankciós rezsimet (Ceasar Act) felszámolják és így Damaszkusz exportálhatna energiát a megrendült Libanon számára.

Szeptember 8-án Jordánia, Szíria, Libanon és Egyiptom energiaügyi miniszterei találkoztak a jordán fővárosban, Ammánban. Megegyeztek abban, hogy Libanon – amely szinte totális áramkimaradásokkal szembesül – egyiptomi gázt fog importálni, Szírián keresztül pedig jordán villamosenergiát.

Szeptember végén pedig a szír védelmi miniszter jordán kollégájával állapodott meg egy Libanonnak szóló energetikai csomagban.

Szembeszállni az iráni befolyással

Ezeket a terveket támogatja a jordán kormány és a Bejrútba akkreditált amerikai nagykövet, Dorothy Shea is. Ez utóbbi a jordán importot az iráni befolyás ellensúlyozásának fogja fel Libanonban.

Augusztus 19-én a libanoni Hezbollah vezetője bejelentette, hogy szövetségese, Irán olajszállítmányokat küld Libanon energia-válságának enyhítésére. Ugyanazon a napon Shea leszögezte, hogy az USA tárgyal Egyiptommal és Jordániával a libanoni energetikai válság különböző megoldásain.

Kifelé áll a rúdjuk az amerikai katonáknak

Szíriában jelenleg mintegy 900 amerikai katona állomásozik, de fokozódik a politikai nyomás a kivonásukkal kapcsolatban.

Az Irakban és Szíriában szolgálatot teljesítő amerikai erőket számos támadás érte azt követően, hogy a Husszein Taeb, az iráni Forradalmi Gárda hírszerzési főnöke vezette küldöttség júliusban Bagdadba látogatott. Erre azután került sor, hogy az Egyesült Államok június 27-én légicsapásokat intézett az Irán által támogatott milíciák ellen a szíriai–iraki határon. A légicsapások óta intenzívebbé váltak az amerikai csapatok a katonai személyzet és a támaszpontok elleni támadások Irakban, és kiterjedtek Kelet-Szíriára is.

Az iráni fél egyrészt megtorlásra biztatta az irakiakat, másrészt arra intette őket, hogy kerüljék a katonai eszkalációt – mondta el a Reutersnek három katonai forrás, akiket részletesen tájékoztattak a bagdadi megbeszélésen elhangzottakról. Azt is tanácsolták, hogy az iraki milíciák „szélesítsék ki” a megtorló támadásaikat az amerikai erőkkel szemben Szíriában.

A milíciák tevékenységéhez és műveleteihez közel álló két iraki biztonsági forrás elmondta, hogy az irániak az amerikai csapatok kelet-szíriai helyzetét bemutató térképeket adtak át iraki szövetségeseiknek a bagdadi megbeszélésen.

A térség egyik vezető tisztségviselője, akit iráni hatóságok szintén részletesen tájékoztattak Husszein Taeb látogatásáról, kifejtette, hogy az iráni hírszerzési parancsnok az iraki milícia számos vezetőjével találkozott bagdadi látogatása során, és átadta „Irán legfőbb vezetőjének üzenetét az iraki partnernek arról, hogy fenn kell tartani a nyomást az amerikai csapatokon Irakban, amíg csak el nem hagyják a térséget”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló