<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Biden kormányzat vezető diplomatái jelenleg azon dolgoznak, hogy felszámolják a Szíriával szembeni szankciós rezsimet (Ceasar Act), és így Damaszkusz exportálhatna energiát a megrendült Libanon számára. Az USA tárgyal Egyiptommal és Jordániával is a libanoni energetikai válság különböző megoldásain. Káncz Csaba jegyzete.

 

Bassár el-Aszad szír elnök unokaöccséről és egyben fő pénzmosójáról tavaly tavasszal számoltunk be ezeken a hasábokon. Felhívtuk a figyelmet a bizalmas iráni kapcsolatokkal rendelkező Rami Makluf-ra, aki nem mellékesen az ország vagyonának felét tulajdonolta.

Szír csapat lengeti a zászlókat.Szír csapat lengeti a zászlókat.

Az amerikai szankciós listán szereplő Makluf finanszírozott számos, ellenőrizhetetlen milíciát (Al-Bustan Charitable Society, Tiger Forces és a National Shield Brigade) az országban.

Az aranyifjú Beverly Hillsben

Egy hete aztán az amerikai konzervatív híroldal, a „The Washington Free Beacon” arról számolt be, hogy a Biden kormányzat titokban amerikai vízumot adott Rami Makluf fiának, a 20-as éveinek elején járó Ali Makluf-nak. A hír felháborodást váltott ki a kongresszusban, egyben aggodalmat keltve, miszerint Washington a kapcsolatok normalizálására törekedhet a szír rezsimmel és felszámolhatja Damaszkusszal szemben a szankciós rezsimet.

Ali Maklufot pár hete fényképezték le Los Angeles Beverly Hills negyedében egy 100 millió forintos „Ferrari 488 Spider” kormánykerekénél.  A lap beszámolója szerint Makluf mellett egy izraeli állampolgárságú fiatal hölgy ült. Ez a szíriai törvények világos megsértése, amely megtiltja a kapcsolatot a „törvénytelen cionista entitás” (így nevezi hivatalosan Szíria Izraelt) bármely polgárával.

Új szelek fújnak

Republikánus törvényhozók elmondták a Free Beaconnak, hogy Makluf körülbelül akkor kaphatta meg az amerikai vízumot, amikor a Biden kormányzat a szír rezsim elleni szankciós rezsim feloldásán kezdett gondolkodni, hogy létrejöhessen egy energiaügyi megállapodás Szíria és Libanon között.

A korábban páriának minősülő szíriai elnök, Bassár el-Aszad egyre inkább szalonképessé válik az arab világban – a korábban a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával megszakító arab országok sorra rehabilitálják a tíz éve véres polgárháború dúlta ország elnökét. Antony Blinken amerikai külügyminiszter három hete megerősítette, hogy Washingtonnak nincsen kifogása a szíriai rezsim és az arab államok közeledése ellen.

Noha 2011 óta Szíria tagsága felfüggesztésre került az Arab Ligában, 2018 decemberében az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein újranyitották nagykövetségeiket Damaszkuszban. Múlt októberben Omán újra kinevezett egy nagykövetet Szíriába, idén áprilisban pedig a szír, valamint az iraki energiaügyi miniszterek tárgyaltak az együttműködésről.

Új dinamika Libanon összeomlásával

A Biden kormányzat vezető diplomatái jelenleg azon dolgoznak, hogy a szír szankciós rezsimet (Ceasar Act) felszámolják és így Damaszkusz exportálhatna energiát a megrendült Libanon számára.

Szeptember 8-án Jordánia, Szíria, Libanon és Egyiptom energiaügyi miniszterei találkoztak a jordán fővárosban, Ammánban. Megegyeztek abban, hogy Libanon – amely szinte totális áramkimaradásokkal szembesül – egyiptomi gázt fog importálni, Szírián keresztül pedig jordán villamosenergiát.

Szeptember végén pedig a szír védelmi miniszter jordán kollégájával állapodott meg egy Libanonnak szóló energetikai csomagban.

Szembeszállni az iráni befolyással

Ezeket a terveket támogatja a jordán kormány és a Bejrútba akkreditált amerikai nagykövet, Dorothy Shea is. Ez utóbbi a jordán importot az iráni befolyás ellensúlyozásának fogja fel Libanonban.

Augusztus 19-én a libanoni Hezbollah vezetője bejelentette, hogy szövetségese, Irán olajszállítmányokat küld Libanon energia-válságának enyhítésére. Ugyanazon a napon Shea leszögezte, hogy az USA tárgyal Egyiptommal és Jordániával a libanoni energetikai válság különböző megoldásain.

Kifelé áll a rúdjuk az amerikai katonáknak

Szíriában jelenleg mintegy 900 amerikai katona állomásozik, de fokozódik a politikai nyomás a kivonásukkal kapcsolatban.

Az Irakban és Szíriában szolgálatot teljesítő amerikai erőket számos támadás érte azt követően, hogy a Husszein Taeb, az iráni Forradalmi Gárda hírszerzési főnöke vezette küldöttség júliusban Bagdadba látogatott. Erre azután került sor, hogy az Egyesült Államok június 27-én légicsapásokat intézett az Irán által támogatott milíciák ellen a szíriai–iraki határon. A légicsapások óta intenzívebbé váltak az amerikai csapatok a katonai személyzet és a támaszpontok elleni támadások Irakban, és kiterjedtek Kelet-Szíriára is.

Az iráni fél egyrészt megtorlásra biztatta az irakiakat, másrészt arra intette őket, hogy kerüljék a katonai eszkalációt – mondta el a Reutersnek három katonai forrás, akiket részletesen tájékoztattak a bagdadi megbeszélésen elhangzottakról. Azt is tanácsolták, hogy az iraki milíciák „szélesítsék ki” a megtorló támadásaikat az amerikai erőkkel szemben Szíriában.

A milíciák tevékenységéhez és műveleteihez közel álló két iraki biztonsági forrás elmondta, hogy az irániak az amerikai csapatok kelet-szíriai helyzetét bemutató térképeket adtak át iraki szövetségeseiknek a bagdadi megbeszélésen.

A térség egyik vezető tisztségviselője, akit iráni hatóságok szintén részletesen tájékoztattak Husszein Taeb látogatásáról, kifejtette, hogy az iráni hírszerzési parancsnok az iraki milícia számos vezetőjével találkozott bagdadi látogatása során, és átadta „Irán legfőbb vezetőjének üzenetét az iraki partnernek arról, hogy fenn kell tartani a nyomást az amerikai csapatokon Irakban, amíg csak el nem hagyják a térséget”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
Makro / Külgazdaság Behúzta a kéziféket a magyar építőipar
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:01
Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG