5p

A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.

A Levada Központ október 31-én közzétett felmérése szerint a háború folytatását támogató oroszok aránya szeptember óta 11 százalékkal, 37 százalékra csökkent - ez a legalacsonyabb érték a mozgósítás 2022 szeptemberében történt bejelentése óta. A megkérdezettek 56 százaléka támogatta a tárgyalások megkezdését Ukrajnával. Ezúttal a háború támogatottságának csökkenése nem kapcsolódik semmilyen konkrét eseményhez, sőt, akár fordulópontot is jelezhet az oroszok "különleges katonai művelethez" való hozzáállásában.

Zavar a színfalak mögött

Oroszország Ukrajna elleni háborújának számos megfigyelője arról beszél, hogy "patthelyzet" alakult ki a csatatéren. Nem mehetünk el azonban amellett, hogy az orosz hadsereg számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén.

Több közelmúltbeli fejlemény is rávilágít Moszkva fokozott aggodalmaira. Először is, egyes régiókban a helyi tisztviselők megemelték a fizetéseket azok számára, akik hajlandóak aláírni a védelmi minisztériummal kötött szolgáltatási szerződéseket. Úgyszintén, több bizonyíték is felszínre került arra vonatkozóan, hogy a 2023-ban rekrutált 410 ezer szerződéses katona és önkéntes jó része csak papíron létezik.

Mindezek tetejébe az egy évvel ezelőtt mozgósított katonák feleségei és anyái körében egyre nő az elégedetlenség. Ők nem követelik a háború teljes leállítását, hanem inkább a csapatok rendszeres rotációját a front mentén, hogy férjeik és fiaik egy időre hazatérhessenek. Szintén a gyengeséget mutatja, hogy Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára a közelmúltban felszólította a regionális kormányzókat, hogy dolgozzanak ki helyi szintű gazdasági mobilizációs terveket.

Orosz harcjárművek egy Kijev közeli úton 2022. március 7-én.  Akkor még könnyen haladtak, de a tél nekik is gondot okoz.Fotó: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY
Orosz harcjárművek egy Kijev közeli úton 2022. március 7-én. Akkor még könnyen haladtak, de a tél nekik is gondot okoz.Fotó: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Mindezek a fejlemények arról tanúskodnak, hogy a Kreml feltételezi: Kijevben nem fogadják el a tűzszünetet. Pedig egy ilyen forgatókönyv lehetővé tenné az orosz hadsereg számára, hogy legalább részben helyreállítsa a front mentén az emberállományát, és javítsa a téli védekező állásait. Oroszország romló helyzete a harctéren arra késztetheti Moszkvát, hogy szélsőséges belpolitikai intézkedéseket fontolgasson, beleértve egy újabb mozgósítási hullámot és a hazai gazdaság teljes mozgósítását a háború támogatására.

Papíron rendben megy a toborzás

Májusban kezdték közzétenni az orosz hadsereg katonai toborzásáról szóló hivatalos jelentések sorozatát. November 9-én Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője kijelentette, hogy január óta 410 ezer szerződéses katonát toboroztak. Ez a szám látszólag magában foglalja a szerződéses katonákat, akik "önkéntesként" (beleértve a foglyokat és a migráns munkavállalókat) szolgálnak a reguláris egységekben, valamint azokat, akik rövid távú szerződéseket kötöttek a védelmi minisztériummal, hogy külön önkéntes alakulatban szolgáljanak.

A Kreml a múltban felfújta ezeket a statisztikákat, hogy úgy tegyen, mintha minden a tervek szerint haladna a toborzási erőfeszítésekkel. A legtöbb "újonnan toborzott" személyt arra kényszerítették, hogy a hadseregben maradjon, miután lejárt a szolgálati szerződése.

Egy katonát ábrázoló plakát Dicsőség Oroszország hőseinek! felirattal Moszkvában, Oroszországban. Fotó: MTI/EPA/Yuri Kochetkov
Egy katonát ábrázoló plakát Dicsőség Oroszország hőseinek! felirattal Moszkvában, Oroszországban. Fotó: MTI/EPA/Yuri Kochetkov

Új szerződésük friss sorkatonáknak vagy önkénteseknek minősíti őket, ami tovább erősíti a toborzási statisztikákat. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter októberben megerősítette, hogy néhány ilyen "önkéntes" - köztük foglyok és migráns munkavállaló - befejezte első szolgálati idejét, és valamikor január és szeptember között írta alá második szerződését.

Egyszerűen szólva, a Kreml sok újoncot duplán számol, és ez a gyakorlat folytatódik, bár könnyen lehet, hogy ez súlyosan visszaüt, mivel az orosz erők súlyos veszteségeket szenvednek el a frontvonalakon.

Erőszakos toborzás

A moszkvai tisztviselők mindazonáltal továbbra is úgy tesznek, mintha minden rendben lenne. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy a város a 2023-ra vonatkozó 22 ezer szerződéses katona toborzási tervét a tervezettnél korábban teljes mértékben végrehajtotta. Ez a kijelentés hamisan cseng, mivel 2022 februárja és decembere között már 25 000 katonaképes férfit toboroztak, és jelentős számú orosz menekült el a tavalyi "részleges mozgósítás" elkerülése érdekében.

Továbbá, figyelembe véve, hogy majdnem minden tizedik orosz állampolgár Moszkvában él, és hogy a város tisztviselőinek erőszakkal kell toborozniuk a közép-ázsiai vendégmunkásokat, az Oroszországban 2023-ra toborzott szerződéses katonák és önkéntesek teljes száma aligha közelíti meg a 200 ezret. Az "újonnan szerződtetett" katonák egy része az orosz fegyveres erők olyan ágaiban fog szolgálni, amelyek valószínűleg soha nem vesznek részt közvetlenül a háborúban, ami további kétségeket vet fel a Kreml által közölt számokkal kapcsolatban.

Törékeny front

Oroszország még mindig súlyos emberhiánnyal küzd Ukrajnában. Csak a harcok jelenlegi helyzete tette lehetővé, hogy az orosz erők fenntartsák a front mentén húzódó védelmi vonalaikat. Ha az ukrán fegyveres erők a Nyugat megfelelő támogatásával visszatérnek a manőverező hadviseléshez, a Kreml nehéz döntések elé néz, beleértve a megszállt területek esetleges feladását, valamint a munkaerő és a gazdaság teljes mozgósítását. 

A tömeges mozgósítás újabb hulláma azzal fenyeget, hogy egyes régiókban tovább súlyosbítja a már amúgy is törékeny hangulatot, és Oroszország városaiban instabilitást kockáztat, ami bizonyíthatóan kisiklathatja Moszkva háborús erőfeszítéseit.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG