5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

 A számítógépes játékokat is ellenőrzik.

Az ötödik ciklusát kezdő orosz elnök már a történelemoktatást is elkezdte átreformálni, hogy időben kezdje el befolyásolni a következő generációk gondolkodásmódját és nemzeti érzelmeit. Ezért rendeletet adott ki, miszerint az országnak egységes módszertannal kell rendelkeznie a történelem oktatását illetően, minden iskolában, és minden tankönyvben – adja hírül a Kommerszant orosz online napilap.

A rendelet magában foglalja a külföldi oktatási módszereknek azok orosz megfelelőivel való helyettesítését, sőt, még a számítógépes játékok piacának ellenőrzését is. 

Putyin fegyver után tollat ragadott
Putyin fegyver után tollat ragadott
Fotó: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

A jogszabály értelmében a történelmi oktatás fontos része kell, hogy legyen az állami politika végrehajtásának céljairól, alapelveiről és mechanizmusairól szóló eszmék terjesztése. Ezen belül kiemelik, hogy

"Oroszország olyan civilizáció, amely egyesítette az orosz és több más népet, Eurázsia területén, egyetlen kulturális és történelmi közösséggé." 

A dokumentum azt is kimondja, hogy az orosz társadalom öntudata "hagyományos szellemi, erkölcsi, kulturális és történelmi értékeken" alapul, amelyek megőrzésétől függ az ország szuverenitása. 

Majd következik a napi politika, illetve annak éppen aktuális értelmezése, miszerint ma Oroszországnak számos fenyegetéssel kell szembenéznie. Ilyenek a "külföldi államok barátságtalan cselekedetei, amelyek célja Oroszország történelmi szerepének lekicsinylése a világ civilizációjának fejlődésében", valamint a Nyugat szándéka a történelem meghamisítására. „Ez nem más, mint fegyver, egy információs háborúban, amelynek célja az orosz társadalom és az állam integritásának elpusztítása" - olvasható.

Az óvodától az egyetemig

E „fenyegetések” leküzdése érdekében az elnök számos feladatot tűzött ki. Ezek közé tartozik az oktatási programok tartalmának ellenőrzése, a történelemtanítás egységes módszertanának létrehozása, az óvodától az egyetemekig, az oktatási programok frissítése, sőt, a tanórán kívüli történelmi oktatási programok újjáélesztése, ami a szovjet időkre emlékeztet.

A rendelet magában foglalja egy egységes digitális platform létrehozását is, amely hozzáférést biztosít az oktatási anyagokhoz. 

Az állami ellenőrzés a számítógépes játékok piacán azért fontos, mert ez főleg a fiatalokat köti le, és mert így ki lehet védeni Oroszország szerepének torzítását, megtiltva az efféle termékek forgalmazását. Bár a történelemórák eddig az ötödik osztályban kezdődtek, az oktatási programoknak már az alsó tagozatban meg kell megjelenniük, tanulmányozva a szűkebb családi históriát, illetve a régió múltját. Fontosak a tanórán kívüli tevékenységek is, mint a múzeumok és a kiállításokat látogatása. 

Az állami Duma kötelezte az összes oktatási intézményt, hogy tűzzék ki az orosz zászlót. Az orosz zászló és a nemzet himnusza már két éve új piedesztálra lépett. 2023 szeptembere óta pedig csupán egyetlen, egységes történelemkönyvből lehet tanítani, a 10-11. osztályosok számára. Az Oktatási Minisztérium rendelete szerint 2025 szeptemberétől a középiskolai történelem órák száma 340-ről 476-ra emelkedik.

Visszanyúlni a szovjet érához

Mihail Mjahkov, az Orosz Katonai Történelmi Társaság tudományos igazgatója, úgy véli, hogy Oroszország már régóta egységesítette a gazdaságpolitikáját vagy a biztonsági kérdéseit, ám ezidáig ez nem jelent meg a történelemoktatásban. A történelmi szuverenitás alapját a hagyományos értékek alkotják. Majd hozzátette, hogy a történelmi oktatás centralizálása, vagy, ha úgy tetszik, integrálása nem újdonság Oroszország számára. A régi rendszereknek is sajátja volt ez, a cári időktől a szovjet éráig. 

Jurij Boriszionok, a Lomonoszov egyetem docensének szavait is idézi a Kommerszant, aki a szovjet éra majd száz évvel ezelőtti korszakához hasonlítja e rendeletkör értelmezését, mely szerint  "az ország mostani történelmi politikájának alapvetései, a szovjet hatóságok 1934-es döntéseivel hasonlíthatók össze”.

Most egyszerűen meghalnak

Más megközelítésben Leonyid Kacva történelemtanár merész szavait is idézi a lap, miszerint "a történelmi oktatás kezd visszatérni a szovjet elvekhez". Része volt az akkori propagandának, hogy a veteránok eljöttek az iskolákba és személyesen elmeséltek a gyerekeknek a harcok menetét. „Most egyszerűen csak meghalnak" - mondja Kavca. Aki úgy véli, hogy Fagyejev Az ifjú gárda és Nyikolaj Osztrovszkij Az acélt megedzik című regényei, amelyeket visszavettek az iskolai irodalmi tantervbe, rosszul vannak megírva, így nem valószínű, hogy az iskolások elolvassák azokat. Inkább Szimonov Élők és a holtak trilógiáját ajánlja, mert az helyesen láttatja a II. világháború eseményeit.

Az említett, magyarul is megjelent regények, a kommunista korszak ideológiai alapművei voltak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Vége a svájci békecsúcsnak - kiderült, hogy Magyarország aláírta-e a zárónyilatkozatot
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:32
A svájci békecsúcson résztvevő országok közül majdnem mindenki aláírta a záróközleményt, köztük Magyarország is.
Nemzetközi Putyin azt állítja, leülne a békéről tárgyalni - de a feltételek alapján az is lehet, hogy viccelt
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:01
Putyin akár le is ülne tárgyalni Ukrajnával a békéről, de olyan feltételekkel, amiket mindenki ésszerűtlennek, abszurdnak, komolytalannak tart a másik oldalon.
Nemzetközi Ki viszi el Putyinnak a Nyugat üzenetét? Hát majd Szijjártó Péter!
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 12:42
Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián.
Nemzetközi Politikai földindulás: százezrek vonultak utcára a szélsőjobb ellen
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 11:51
Negyedmilliós vagy bő félmilliós tüntetés lehetett Franciaországban a szélsőjobb ellen - beindult a választások előtti mozgósítás.
Nemzetközi Kiszivárgott egy dokumentum a békekonferenciáról - ez hozná el a háború végét?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 10:58
Vasárnap is folytatódik a svájci békekonferencia - a kiszivárgott nyilatkozattervezet alapján béke biztosan nem lesz az eredmény. Az USA újabb másfél milliárd dollárt küld - összefoglaló.
Nemzetközi Putyin bedühödött az ukrajnai békecsúcsra
Káncz Csaba | 2024. június 16. 09:32
Ukrajna NATO-csatlakozása kedvezőtlenül hatna Biden újraválasztására, akinek már most is Izrael elhúzódó gázai háborújával és alacsony otthoni megítélésével kell foglalkoznia. A csúcstalálkozó azonban lehetőséget ad arra, hogy Ukrajna helyzete ismét a figyelem középpontjába kerüljön, miután hónapok óta Gáza áll a középpontban. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Ukrajnai békecsúcs: ezt a három témát tárgyalják szombaton
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 18:04
Kína hiányzik a Svájcban szombaton kezdődött ukrajnai békecsúcsról, Putyin szerint a nyugat nem konstruktív a békejavaslataival. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Kukucskálás a filmipar kulisszatitkaiba
Elek Lenke | 2024. június 15. 17:41
A világ egyik legnagyobb üzlete a filmgyártás, amely mára szorosan összefonódott a popzenével, a divattal, a reklámmal. A reflektorok fényes útvesztőiben még a művelt, jó családból való ifjak is elvesztik olykor tájékozódó képességüket. Régen sem volt ez másképp, mára pedig még bonyolultabb lett a helyzet.
Nemzetközi Letette az esküt Szlovákia új elnöke
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 15:53
Peter Pellegrini, Robert Fico Ukrajna-szkeptikus miniszterelnök szövetségese szombaton letette az új szlovák elnöki hivatali esküt.
Nemzetközi A Kreml nem érti, miért így fogadta a nyugat Puyin békejavaslatait
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 15:16
Volodimir Zelenszkij az X-en közzétett egy fotót, amelyen Viola Amherd svájci elnökkel látható a globális békecsúcson, miközben a Kreml értetlenkedik
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG