5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az exelnök egyre inkább törvényen kívüliként („outlaw”) tekint magára. Beszédjeiben egyre gyakrabban hasonlítja magát a hírhedt maffiózóhoz, Al Caponéhoz, és csodálja azt a Putyint, aki Oroszországot maffiaállammá változtatta. Az ijesztő az, hogy ez a mutatvány sikerülhet neki. Káncz Csaba jegyzete.

Aki annak idején kiesett Joszif Sztálin kegyeiből, annak fényképét azonnal retusálták az évkönyvekből. A szovjet diktátor tudta, amit George Orwell fektetett le „1984” című regényében: "Aki a múltat irányítja, az irányítja a jövőt. Aki a jelent irányítja, az irányítja a múltat."

Donald Trump és a Republikánus Párt (GOP) ezt a felismerést készül a saját céljaira fordítani. A volt elnök múlt csütörtökön először látogatott újra a Capitoliumba, mióta el kellett hagynia Washingtont. Nem azért tette ezt, hogy megkérdőjelezze a 2021. január 6-i puccskísérletben játszott szerepét, de még csak önkritikát sem gyakorolt. Inkább az volt a célja - Sztálin és Orwell szellemében -, hogy átírja a Capitolum elleni támadás történetét.

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt nem hivatalos elnökjelöltje beszél támogatóihoz a Michigan állambeli Detroitban rendezett kampánygyűlésen 2024. június 15-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt nem hivatalos elnökjelöltje beszél támogatóihoz a Michigan állambeli Detroitban rendezett kampánygyűlésen 2024. június 15-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Fotó: MTI/AP/Carlos Osorio

A múltat végképp eltörölni

Csupán emlékeztetőül: Trump 2020. december 19-én a legendás „Ez vad dolog lesz” ("It's going to get wild") SMS-ében szólította fel támogatóit: január 6-án zarándokoljanak Washingtonba, és tüntessenek azért, hogy a kongresszus őt erősítse meg elnöknek Joe Biden helyett.

A felhívásra tízezrek reagáltak. A felajzott tömeg megrohamozta a Capitoliumot. Megpróbálta felakasztani Mike Pence alelnököt, mert az nem volt hajlandó végrehajtani Trump utasítását, hogy ne hitelesítse Biden megválasztását.

A képviselőket is a biztonsági erőknek kellett biztonságba helyezniük. Különösen a demokraták voltak életveszélyben. A Capitolium megrohamozása következtében öt ember meghalt.

Trump azonnal véget vethetett volna az eseményeknek, de hagyta, hogy a tömeg több, mint három órán keresztül tomboljon. Ez a republikánusokat is sokkolta. Mitch McConnell, a szenátus többségi vezetője egyértelműen Trumpot tette felelőssé a puccskísérletért. Még a köpönyegforgató Lindsey Graham is kijelentette, hogy neki végképp elege van Trumpról.

A felháborodás azonban csak rövid ideig tartott. Ezt követően a vezető republikánusok egy emberként zarándokoltak el Mar-a-Lagóba, hogy bocsánatot kérjenek és egyben megcsókolják Trump gyűrűjét.

Minden másképp volt

Orwell szellemében azóta a múlt lépésről lépésre történő újra-értelmezésére tesznek kísérletet. Először is elterjesztették azt az elmélet, hogy nem is Trump támogatói rohamozták meg a Capitoliumot, hanem álruhás Antifa-tagok. Aztán Tucker Carlson, aki akkor még a Fox News sztárja volt, azzal az elmélettel állt elő, hogy FBI-ügynökök provokálták a lázadást.

Ez a két összeesküvés-elmélet nem működött. Ezért Carlson megpróbálkozott egy másikkal: A Capitolium sztrájkolóinak nem volt semmi gonosz szándékuk, és szinte kizárólag csupán békés turisták voltak.

Az igazságszolgáltatás azonban más következtetésre jutott. Időközben több mint ezer ilyen "békés turistát" ítéltek börtönbüntetésre, a két milícia, a Proud Boys és az Oath Keepers vezetőit pedig 20 évig terjedően küldték a rács mögé.

Trump és a hősök

Trump is újraértelmezi akkori szerepét. Amikor Cassidy Hutchinson, a Fehér Ház egykori munkatársa a január 6-i eseményeket vizsgáló bizottság előtt legendássá vált szereplése során azt vallotta, hogy Trump megpróbálta kényszeríteni járműve vezetőit, hogy a Capitoliumba vigye, ezt az állítást hevesen cáfolta.

Napjainkban viszont Trump nemcsak megerősíti ezt a kijelentést, hanem még büszke is rá. Az ő szemében a Capitolium sztrájkolói már nem álcázott Antifa-tagok, hanem vagy hazafiak, vagy hősök, akiket túszként tartanak fogva, és azonnal ki akarja szabadítani őket, ha újraválasztják. Ezért van az, hogy a gyűlésein rendszeresen fogolykórus énekli a himnuszt.

Trump mostani látogatása a Capitoliumon azt mutatja, hogy a történelem retusálása működik. Egymás után járultak múlt csütörtökön a GOP képviselői és szenátorai a volt elnökhöz, hogy ismét megcsókolják a gyűrűjét. Csak két női szenátor, Susan Collins és Lisa Murkowski maradt távol az eseménytől.

Egy McConnelltől származó idézet mutatja, mennyire kínos volt az exelnök előtti hódolat. Bár őt és a feleségét Trump már többször is masszívan sértegette és fenyegette, ő mégis megszelídült. "Nincs semmi negatívum, amiről beszámolhatnék" - mondta a találkozó után.

Mit ígér Trump?

Ami a Trumppal folytatott zártkörű kongresszusi találkozókon megvitatott szakpolitikákat illeti, a résztvevők szerint ígéretet tett a jövőre lejáró, a gazdagokat érintő masszív Trump-féle adócsökkentések megújítására. Még az üzleti világ vezető képviselői is megtisztelték az exelnököt, aki meg is jutalmazta őket.

Trump megígérte nekik, hogy ha megnyeri a választást, nemcsak megújítja az adókedvezményeket, hanem még tovább csökkenti a társasági adókat. Egyenesen odáig ment, hogy a jövedelemadó teljes eltörlését és az importra kivetett büntetővámokkal való felváltását javasolta. Ez a javaslat – nem mellesleg - minden gazdasági ésszerűséget áthág.

Trump megjelenése erősen hasonlított egy maffiafőnök viselkedésére – és ez nem véletlen. Az exelnök egyre inkább törvényen kívüliként („outlaw”) tekint magára. Beszédjeiben egyre gyakrabban hasonlítja magát a legendás maffiózóhoz, Al Caponéhoz, és csodálja azt Putyint, aki Oroszországot maffiaállammá változtatta.

Az ijesztő az, hogy ez a mutatvány sikerülhet neki. A The Economist most indította el a novemberre vonatkozó választási barométerét, és arra a következtetésre jutott, hogy Trumpnak bizony jó esélyei vannak ősszel a választás megnyerésére.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Nyugtalan az Etna, már egy repteret is lezártak a vulkánkitörés miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:28
Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
Nemzetközi Pénz áll a házhoz Ukrajnában, orosz pénz is
Mester Nándor | 2024. július 23. 15:03
Elkezdik oda csöpögtetni a lefoglalt mintegy 300 milliárd eurós orosz vagyonból származó jövedelmek egy részét. Közben az Európai Unió jóváhagyta a 4,2 milliárd eurós segélyt.
Nemzetközi A Hamász rakétája pusztíthatott el egy gázai iskolát?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 13:56
A Hamász palesztin terrorszervezet Izraelre irányzott rakétája még a Gázai övezetben lezuhant, és Nuszeirat menekülttábor iskolájának épületén landolt - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője kedden.
Nemzetközi Külön védelmet kapnak az izraeli és az ukrán sportolók Párizsban
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:35
A párizsi olimpián résztvevő izraeli delegációt a nap 24 órájában a francia csendőrség különleges alakulata (GIGN) őrzi - írta a Le Monde Gerald Darmanin francia belügyminiszter közlésére hivatkozva.
Nemzetközi Az izraeli légierő alaposan odacsapott
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:33
Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában.
Nemzetközi Egymásra talált a Fatah és a Hamász Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:52
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.
Nemzetközi Vajon van-e elég kraft Kamala Harrisben ahhoz, hogy elérje, amit Hillary Clintonnak nem sikerült? 
László Éva Lilla | 2024. július 23. 09:31
Főhet az amerikai Demokrata Párt feje, hogy kit indítson az elnökválasztáson Donald Trump ellen. Sokak szerint Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne a legkézenfekvőbb jelölt. De nem ő az egyetlen, aki szóba jöhet. 
Nemzetközi Izrael soha nem látott pusztítást végez
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:00
Az ENSZ becslése szerint az izraeli offenzíva az 1980-as évek szintjére lökte vissza az oktatást és az egészségügyet a Gázai övezetben.
Nemzetközi Ime az legjobb európai meddőségi klinikák listája
Kormos Olga | 2024. július 23. 08:33
Összeállították Európa legjobb meddőségi klinikáinak sorrendjét, és nem találtunk magyarországi centrumokat közöttük. Hiába járt egykor fél Európa hozzánk az 1992-ben alapított Kaáli Intézetekbe, majd az azokat követő magánklinikákra – lekerültünk a térképről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG