3p

A svájci békecsúcson résztvevő országok közül majdnem mindenki aláírta a záróközleményt, köztük Magyarország is.

Több mint 90 ország vett részt az Ukrajna békéjéről szóló csúcstalálkozón, és a túlnyomó többségük aláírta a közleményt. Szaúd-Arábia, India, Dél-Afrika, Thaiföld, Indonézia, Mexikó és az Egyesült Arab Emírségek azonban - bár részt vettek rendezvényen, de - nem írták alá a záróközleményt. Brazília, amely "megfigyelő" országként vett részt a csúcstalálkozón, nem írta alá, de Törökország - amely közvetítő szerepet keresett Oroszország és Ukrajna között - igen. Moszkva nem kapott meghívást, és "abszurdnak" és értelmetlennek minősítette a csúcstalálkozót.

A csúcstalálkozó hivatalos weboldalán megjelent kommüniké alján a támogató országok között megtalálható Magyarország is.

Területi integritás, fogolycsere, élelmezésbiztonság, nukleáris biztonság

A közlemény újfent megismételte, hogy Ukrajna "területi integritását" tiszteletben kell tartani a háborút lezáró bármilyen békemegállapodásban, és "minden fél közötti párbeszédre" lenne szükség a tartós rendezéshez. Az országok túlnyomó többsége támogatta a fogságba esett katonák teljes körű cseréjére és a deportált ukrán gyermekek hazatérésére vonatkozó felhívást is.

Az ukrajnai békekonfrencia plenáris ülése a svájci Luzern közelében fekvő Stansstadban, a Bürgenstock üdülőkomplexumban 2024. júniusában.
Az ukrajnai békekonfrencia plenáris ülése a svájci Luzern közelében fekvő Stansstadban, a Bürgenstock üdülőkomplexumban 2024. júniusában.
Fotó: MTI/EPA/EDA pool/Pascal Lauener

Hozzátették: "Megerősítjük elkötelezettségünket ... valamennyi állam, köztük Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének és területi integritásának elvei mellett, nemzetközileg elismert határain belül".

A záródokumentum felszólított arra is, hogy minden hadifoglyot teljeskörű csere keretében engedjenek szabadon, és minden deportált és jogtalanul kitelepített ukrán gyermeket küldjenek vissza Ukrajnába.

A csúcstalálkozó munkacsoportjai a globális élelmezésbiztonság és a nukleáris biztonság kérdésével is foglalkoztak. Az országok azt is szorgalmazták, hogy Ukrajna teljes szuverén ellenőrzést gyakorolhasson a zaporizzsjai atomerőmű felett.

Oroszország javaslatairól és az arra adott nyugati válaszokról itt írtunk:

Zelenszkij üdvözölte az első lépéseket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a találkozón tett "első lépéseket a béke felé", és kijelentette, hogy a közös közleményhez "mindenki csatlakozhat, aki tiszteletben tartja az ENSZ Alapokmányát".

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a konferenciát joggal nevezték el "Út a békéhez" konferenciának, mert a békét nem lehet egyetlen lépésben elérni. "Ez nem béketárgyalás volt, mert Putyin nem gondolja komolyan a háború befejezését. Ő ragaszkodik Ukrajna kapitulációjához. Ragaszkodik az ukrán területek átengedéséhez - még olyan területekhez is, amelyeket ma nem tart megszállva" - mondta. "Ragaszkodik Ukrajna lefegyverzéséhez, ami kiszolgáltatottá teszi a jövőbeni agressziónak. Ezeket a felháborító feltételeket egyetlen ország sem fogadná el".
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Legalább 71 embert megölt Gázában egy izraeli légicsapás
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:22
A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 71-en meghaltak, közel 300-an pedig megsérültek egy hán júniszi menekülttábort ért izraeli légicsapásban szombaton.
Nemzetközi Tömegével szöktek át az ukrán férfiak Moldovába is
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:05
Ennyit ért nekik a hazájuk. Háborús hírek.
Nemzetközi Eb-döntő: az biztos, hogy hatalmasat kaszálnak az angliai pubok
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 16:05
Hétfő hajnalig nyitva tarthatnak az angliai pubok a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti döntője után.
Nemzetközi Trump végre megint posztolhat a Facebookra és az Instagramra
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 14:27
Nincs már korlátozás a kampányban.
Nemzetközi Csehországban is egyre több a filippínó
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 13:22
Több mint egymillió külföldi állampolgár él a 10,8 milliós Csehországban - derült ki a cseh belügyminisztérium éves jelentéséből, amely a tavalyi migrációról és a külföldiek integrációjáról készült, és amelyet szombaton ismertetett a CTK hírügynökség.
Nemzetközi Joe Biden nem megy sehova
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 12:31
Detroitban az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem száll ki a versenyből és győzni fog.
Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG