5p

A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.

Az európai részvényindexek szerdán többnyire 0,2-0,6 százalékkal emelkednek, kivéve Párizst, ahol 0,2 százalékos csökkenés látható. Az amerikai határidős indexek is fél százalék körüli pluszban állnak, főleg a különösen kamatérzékeny technológiai papírok árai mennek.

Pár nap szünet után kedden az amerikai részvényindexek ismét felfelé mozdultak, miközben a piacok fontos adatokra várnak, leginkább a délutáni amerikai inflációs számokra készülnek. Európában pedig sok gyorsjelentés és makroadat érkezik.

Három hónap alatt majdnem 30 százalékot ment a réz. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Három hónap alatt majdnem 30 százalékot ment a réz. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Újabb csúcs felé tart a BUX?

A BUX index 0,3 százalékkal emelkedett, nem sokkal van a múlt hét végi csúcsai alatt. Az OTP 0,1, a Mol 0,5, a Telekom 0,4 százalékkal drágul, a Richter egy hajszállal olcsóbb lett. Két százalékkal esik az Opus.

A forint lényegében stagnál kedd estéhez képest, 386,20 az euró, de reggel volt erősebb pozícióban is a devizánk, akkor csak 385,75 volt a keresztárfolyam. Az árfolyamot befolyásolhatta, hogy az MNB kedden megjegyzéseket tett a hazai gazdaságpolitikával és a kamatokkal kapcsolatban is.

Árfolyamok és grafikonok

Egy szerény mértékben gyengülő dollár mellett a legtöbb árupiaci termék szárnyal, az olaj fél, az európai földgáz másfél, az arany háromnegyed, az ezüst bő másfél százalékkal. Három százalékkal lőtt ki a réz, amire még visszatérünk.

Céláremelés érkezett az OTP-re

Az Autonomous Research 23 001 forintról 24 082 forintra emelte az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás változatlanul felülteljesítés. Jelenleg 14 elemző vételre, 4 tartásra javasolja az OTP-t, a medián célárfolyam 20 550 forint – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Jelentett a Graphisoft Park

Az árbevétel éves bázison 2,8 százalékkal 4,3 millió euróra emelkedett, a nettó eredmény négy százalékkal bővült 2,1 millió euróra – foglalta össze az Equilor Befektetési Zrt. A működési költségek 17 százalékkal emelkedtek, a személyi jellegű kiadások követték az inflációt. Az egyik legfontosabb mutató, a kihasználtság tavaly 97-98 százalékról 95 százalékra csökkent.

A Graphisoft Park menedzsmentje továbbra is óvatos, várakozásuk szerint idén tovább csökkenhet a kihasználtság, de 90 százalék felett maradhat. Ezt technikai okok magyarázzák, több bérlő esetében is változások lesznek a bérleti megállapodásokban.

Kiemelkedő fontosságú adatok érkeznek ma

A befektetők a részvény– és kötvénypiacon is az amerikai inflációs jelentésre várnak, amelyet szerdán délután tesznek közzé. Kedden Jerome Powell Fed-elnök hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a kamatokat hosszabb ideig magasan tartsák. Szerinte a döntéshozóknak türelmesnek kell lenniük, és meg kell várniuk a bizonyítékokat arra, hogy az infláció tovább hűl – írta a Bloomberg.

Az amerikai infláció előtt az európai kereskedőknek is sűrű napirendjük van. Napirenden az euróövezet GDP-je, inflációs adatok Franciaországból és Svédországból, valamint a svéd Riksbank legutóbbi ülésének jegyzőkönyve. Az Európai Bizottság is közzéteszi tavaszi gazdasági előrejelzését, a Nemzetközi Energiaügynökség pedig kiadja olajpiaci jelentését.

Folytatódik az Anglo-sztori

A gyengélkedő Anglo American bányakonglomerátum túlélési tervet fogalmazott meg, amely megegyezik az őt felvásárolni kívánó BHP Group elképzeléseivel. A rivális menedzserek pedig harcba kezdtek, hogy meggyőzzék a részvényeseket arról, ők a megfelelő emberek az átalakítási feladatra – írta a Bloomberg. A tervek között szerepel a DeBeers gyémántkereskedő ház tőzsdére vitele is.

A londoni tőzsdén jegyzett Anglo American hétfőn elutasította a BHP Group 34 milliárd fontos (42,67 milliárd dolláros), megemelt összegű vételi ajánlatát, mondván, hogy az „továbbra is jelentősen alulértékeli” a vállalatot. Korábban elutasította a BHP április 25-én tett eredeti, 39 milliárd dolláros ajánlatát is.

A réz árfolyama az USA-ban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A réz árfolyama az USA-ban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Eközben a réz, amely a BHP ajánlatának is az egyik fő mozgatórugója, az amerikai határidős piacon rekordszintre emelkedett. A történelemben először átlépte az öt dollárt kötésegységenként.

Burberry blues

Az európai színtéren egy sor vállalati eredmény érkezik, ezek közül a Burberry-re figyelnek leginkább, amely a kínai és amerikai vásárlók gyenge kereslete miatt szenved. A brit divatház részvénye négy százalékos mínuszban van. Ezen kívül a Thyssenkrupp, az Allianz, a Commerzbank, az ABN Amro, az RWE és a Merck is ma számolt be eredményeiről.

Itt az újabb mémrészvény-őrület

A mémrészvények visszatértek. A befektetők ismét rávetették magukat a GameStop és az AMC Entertainment papírjaira, újraélesztve a kisrészvényesi őrületet, amely a világjárvány idején megrázta a piacokat. A videojáték-kiskereskedő GameStop részvényei egyik nap 113, a másikon 60 százalékot ugrottak, az AMC szerényebb, 32 százalékos emelkedést produkált. Újra felbukkant ugyanis a “Roaring Kitty” nicknevű kisbefektető, aki az első mémrészvény-mániát internetes hozzászólásaival elindította.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18005 17840 18200 -1,53% 0 0 7 839 793 305 HUF 2024-05-17 17:07:11
MOL 3026 3026 3052 -0,13% 0 0 1 898 395 270 HUF 2024-05-17 17:06:54
MTELEKOM 949 931 953 -1,35% 0 0 1 540 237 008 HUF 2024-05-17 17:05:08
RICHTER 9285 9200 9485 -1,64% 0 0 2 833 958 655 HUF 2024-05-17 17:10:09
OPUS 389 381 395 -0,38% 0 0 97 506 832 HUF 2024-05-17 17:08:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Már megint izzadhat a tenyere, ha meglátja, mennyiért adják az eurót
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 07:56
Szerda reggeli árfolyammozgások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG