<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Németországban országos óriásrazzia során vették őrizetbe az S+K nevű ingatlancsoport hat vezetőjét, további 50 személy ellen pedig vádat emeltek. Százmillió eurós kárról, pilótajáték-rendszerben működő befektetésekről és az ügyben érintett ingatlanbefektetési alapokról szólnak a híradások.

Krimibe illő jelenetek, állig felfegyverzett rendőrök tucatjai, páncélozott gépjármű, üvegcserepek a földön, bilincsben elvezetett öltönyös urak. A német Wirtschaftswoche szerint 1200 rendőr és nyomozó, valamint 15 államügyész vett részt abban az akcióban, amely során letartóztatták az S+K nevű frankfurti ingatlancsoport két vezetőjét, Stephan Schäfert és Jonas Köllert, valamint négy további fejest. Száz településen 130 házkutatási parancsot hajtottak végre, és százmillió eurónyi értéket helyeztek biztonságba a lap szerint.

Becsületsértési per helyett razzia

Befektetési csalások terén valószínűleg ez volt az egyik legnagyobb rendőri akció Németországban, amelyet hetekig készíthetett elő a frankfurti államügyészség. A német lap saját bevallása alapján már január végén piszkálta az ügyet, mert feltűnt neki, hogy az S+K által a sajátjaként feltüntetett ingatlanok egy része biztosan nincs a tulajdonában.

Német rendőrök munkában (2007-ben, fotó: Wikimedia Commons)

A most lerohant vállalkozás akkor azt állította, hogy ezer alkalmazottat foglalkoztat és 1,7 milliárd euró értékű ingatlanvagyon felett rendelkezik, és a lap beperlésével fenyegetőzött. Az államügyészség szerint viszont egy nagyszabású, jól kitervelt befektetési csalásról van szó, a klasszikus pilótajátékok receptje szerint. (Ahol a régi belépők felé esedékessé váló kifizetéseket az új befektetők pénzéből fedezik, lásd korábbi cikkünket.)

Porsche, Lamborghini és elfolyó pénzek

Az ügyészség arról is nyilatkozott, hogy szerinte több ezer befektetőt károsítottak meg százmillió eurós nagyságrendben. A nyomozás tárgyát képezi több befektetési alap is, amelyek legalább százmillió eurót gyűjtöttek össze. Közleménye szerint a befektetőktől beszedett pénzek jórészt a gyanúsítottak nagystílű életvitelére mentek el, valamint különböző, az eredetitől eltérő célok finanszírozására, a magas költségekre.

A vádlottak a lap szerint híresek voltak észbontóan pazarló luxuspartyjaikról, garázsaikban pedig a következő autómárkákat találták: Porsche, Lamborghini, Ferrari, Audi R8, Bentley Cabrio, 7-es BMW és Aston Martin DB9 Cabrio. A pénzek számos kapcsolt vállalkozás, a letartóztatottak és különböző családtagjaik irányában kerültek ki a rendszerből, az eredetileg megjelölt befektetési célok számára pedig már nem állnak rendelkezésre – írják.

Kétszer foglal, aki gyorsan foglal

Úgy tűnik, a gyors és meglepetésszerű fellépés azért megtette a hatását, mert többek között ingatlanokban és bankszámlákon mintegy százmillió eurónyi értéket sikerült biztonságba helyezni. Ezt a befektetők kártérítési igényeinek kielégítésére várhatóan fel lehet majd használni, így a károknak legalább egy része megtérülhet. Az érintetteknek azt javasolják, hogy forduljanak erre szakosodott ügyvédhez, vagy legalább keressenek fel egy károsultakat segítő egyesületet.

(Fotó: Polizei.de)

Az ügyészség egyébként már segélytelefont is felállított a károsultak számára, a DVS fogyasztóvédő szervezet pedig munkacsoportot alakított az ügyfelek segítésére. Az osztrák Kurier szerint 400 osztrák polgár is érintett és retteghet, hogy visszakapja-e a pénzét, befektetéseik összértéke pedig mintegy hétmillió euró.

Milliárdos ingatlanalapok a háttérben

A Spiegel Online arról tudósított, hogy a rendőrség megszállta Münchenben a DCM Verwaltungs GmbH és a DCM Service GmbH helyiségeit is. Ezek a DCM Fondsemissionshaus befektetésialap-kezelő egykori leányvállalatai, amelyeket tavaly adtak el az S+K-csoportnak. A két társaság a Spiegel és a Manager Magazin információi szerint kétmilliárd euró értékben kezel mai is ingatlanalapokat, ebből mintegy 1,1 milliárd lehet magánbefektetők vagyona.

A pilótajátékokról és más csalásokról „Szörnyű rossz befektetések” című sorozatunkban írtunk:

A pilótajáték ezer formában éled újjá

Felelőtlen buxolás és bármi, amivel nagyon túlvállaltad magad

Nigériai levelektől a látszatnyereményen át a csalárd távmunkáig

Magyar vállalatok rémálom-kötvényei

A beválthatatlan és elinflált kárpótlási jegy

Keressen naponta 600 eurót és egyéb átverések

A csalók telefonon, mailen, faxon jelentkeznek

Most meg havi 10-20 százalék hozamot ígérnek

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
hírlevél
depositphotos