Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Németországban országos óriásrazzia során vették őrizetbe az S+K nevű ingatlancsoport hat vezetőjét, további 50 személy ellen pedig vádat emeltek. Százmillió eurós kárról, pilótajáték-rendszerben működő befektetésekről és az ügyben érintett ingatlanbefektetési alapokról szólnak a híradások.

Krimibe illő jelenetek, állig felfegyverzett rendőrök tucatjai, páncélozott gépjármű, üvegcserepek a földön, bilincsben elvezetett öltönyös urak. A német Wirtschaftswoche szerint 1200 rendőr és nyomozó, valamint 15 államügyész vett részt abban az akcióban, amely során letartóztatták az S+K nevű frankfurti ingatlancsoport két vezetőjét, Stephan Schäfert és Jonas Köllert, valamint négy további fejest. Száz településen 130 házkutatási parancsot hajtottak végre, és százmillió eurónyi értéket helyeztek biztonságba a lap szerint.

Becsületsértési per helyett razzia

Befektetési csalások terén valószínűleg ez volt az egyik legnagyobb rendőri akció Németországban, amelyet hetekig készíthetett elő a frankfurti államügyészség. A német lap saját bevallása alapján már január végén piszkálta az ügyet, mert feltűnt neki, hogy az S+K által a sajátjaként feltüntetett ingatlanok egy része biztosan nincs a tulajdonában.

Német rendőrök munkában (2007-ben, fotó: Wikimedia Commons)

A most lerohant vállalkozás akkor azt állította, hogy ezer alkalmazottat foglalkoztat és 1,7 milliárd euró értékű ingatlanvagyon felett rendelkezik, és a lap beperlésével fenyegetőzött. Az államügyészség szerint viszont egy nagyszabású, jól kitervelt befektetési csalásról van szó, a klasszikus pilótajátékok receptje szerint. (Ahol a régi belépők felé esedékessé váló kifizetéseket az új befektetők pénzéből fedezik, lásd korábbi cikkünket.)

Porsche, Lamborghini és elfolyó pénzek

Az ügyészség arról is nyilatkozott, hogy szerinte több ezer befektetőt károsítottak meg százmillió eurós nagyságrendben. A nyomozás tárgyát képezi több befektetési alap is, amelyek legalább százmillió eurót gyűjtöttek össze. Közleménye szerint a befektetőktől beszedett pénzek jórészt a gyanúsítottak nagystílű életvitelére mentek el, valamint különböző, az eredetitől eltérő célok finanszírozására, a magas költségekre.

A vádlottak a lap szerint híresek voltak észbontóan pazarló luxuspartyjaikról, garázsaikban pedig a következő autómárkákat találták: Porsche, Lamborghini, Ferrari, Audi R8, Bentley Cabrio, 7-es BMW és Aston Martin DB9 Cabrio. A pénzek számos kapcsolt vállalkozás, a letartóztatottak és különböző családtagjaik irányában kerültek ki a rendszerből, az eredetileg megjelölt befektetési célok számára pedig már nem állnak rendelkezésre – írják.

Kétszer foglal, aki gyorsan foglal

Úgy tűnik, a gyors és meglepetésszerű fellépés azért megtette a hatását, mert többek között ingatlanokban és bankszámlákon mintegy százmillió eurónyi értéket sikerült biztonságba helyezni. Ezt a befektetők kártérítési igényeinek kielégítésére várhatóan fel lehet majd használni, így a károknak legalább egy része megtérülhet. Az érintetteknek azt javasolják, hogy forduljanak erre szakosodott ügyvédhez, vagy legalább keressenek fel egy károsultakat segítő egyesületet.

(Fotó: Polizei.de)

Az ügyészség egyébként már segélytelefont is felállított a károsultak számára, a DVS fogyasztóvédő szervezet pedig munkacsoportot alakított az ügyfelek segítésére. Az osztrák Kurier szerint 400 osztrák polgár is érintett és retteghet, hogy visszakapja-e a pénzét, befektetéseik összértéke pedig mintegy hétmillió euró.

Milliárdos ingatlanalapok a háttérben

A Spiegel Online arról tudósított, hogy a rendőrség megszállta Münchenben a DCM Verwaltungs GmbH és a DCM Service GmbH helyiségeit is. Ezek a DCM Fondsemissionshaus befektetésialap-kezelő egykori leányvállalatai, amelyeket tavaly adtak el az S+K-csoportnak. A két társaság a Spiegel és a Manager Magazin információi szerint kétmilliárd euró értékben kezel mai is ingatlanalapokat, ebből mintegy 1,1 milliárd lehet magánbefektetők vagyona.

A pilótajátékokról és más csalásokról „Szörnyű rossz befektetések” című sorozatunkban írtunk:

A pilótajáték ezer formában éled újjá

Felelőtlen buxolás és bármi, amivel nagyon túlvállaltad magad

Nigériai levelektől a látszatnyereményen át a csalárd távmunkáig

Magyar vállalatok rémálom-kötvényei

A beválthatatlan és elinflált kárpótlási jegy

Keressen naponta 600 eurót és egyéb átverések

A csalók telefonon, mailen, faxon jelentkeznek

Most meg havi 10-20 százalék hozamot ígérnek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Balga, aki nem adósodik el fülig!
Eidenpenz József | 2021. május 14. 05:21
Kérem, ezt a cikket ne olvassa el, mert az káros lehet a nemzetgazdaságnak. Bár jó lehet az Ön zsebének. Lassan ott tartunk, hogy minden lakossági hitel kamatterhe alacsonyabb, mint a lakossági állampapírok hozama. Még akinek van pénze, annak is érdemes lehet hitelt felvenni, sőt van, hogy annak éri meg igazán. Az infláció ugyanis lassan felzabálja majd a tartozások értékét. Jegyzet.
Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.