<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Európa megint kezd egy gigantikus fegyverraktárra hasonlítani. Néhány meggondolatlan lépés, és az egész a levegőbe repül. Lapunk új véleményrovatában, a Nagyítóban ezúttal Wéber Balázs veszi górcső alá a kontinens újbóli fegyverkezésének dilemmáját.

"A világnak békére van szüksége, de nem olyan békére, amely fegyverkezési egyensúlyon alapszik, a kölcsönös félelemre épül: ez így nem jó, így visszalépünk hetven évet a történelemben" – jelentette ki Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren múlt vasárnap, szokásos déli beszédében.

Ferenc pápa: a béke nem épülhet félelemre. (Korábbi felvétel.) Fotó: EPA/FABIO FRUSTACI   Ferenc pápa: a béke nem épülhet félelemre. (Korábbi felvétel.) Fotó: EPA/FABIO FRUSTACI

A katolikus egyház feje az ukrajnai háborúra és az azáltal kirobbantott európai fegyverkezésre utalt.

Oroszország már az elmúlt egy-másfél évtizedben jelentősen fejlesztette hadseregét, Ukrajnát a Nyugat látta és látja el fegyverekkel, Németország 100 milliárd eurós haderőfejlesztésbe kezd, a NATO pedig a múlt heti madridi csúcson jelentett be gigantikus erősítéseket.

Hogy lesz ebből béke?

Az észak-atlanti szövetség motorja, az Egyesült Államok már az év elején 20 ezerrel l00 ezerre növelte katonái létszámát Európában, és további jelentős bővítést tervez: Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, a balti államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Olaszországban is növeli jelenlétét – Lengyelországban például állandó katonai bázist létesít.

A NATO összességében csaknem 10-szeresére, 40 ezerről 300 ezerre készül emelni magas készültségű erőinek létszámát.

Ez a kollektív védelmi és elrettentő erőink legjelentősebb nagyjavítása a hidegháború óta mondta a tervekről Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára.   

Ennek szellemében a madridi csúcson új stratégiai koncepciót fogadtak el, amely Oroszországot "a legjelentősebb és közvetlen fenyegetésnek" minősítette a tagországok szempontjából. Közölték azt is, hogy megerősítik az előretolt védelmet a keleti szárnyon, valamint folytatják Ukrajna katonai és pénzügyi támogatását.

Moszkva „ellenintézkedéseket” tesz majd a kelet-európai NATO-telepítések miatt – Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint az észak-atlanti szövetség fenyegetést jelent számukra.

Mindebből NATO-tagországként Magyarország sem maradhat ki. Egy júniusban módosított kormányhatározat máris engedélyt adott arra, hogy NATO az ország bármely területén csapatmozgásokat végezzen, hadgyakorlatot, kiképzéseket bonyolítson le, valamint fegyveres erőket telepítsen.

Ráadásul a tervezettnél egy évvel korábban, már jövőre a GDP több mint két százalékát fordítjuk majd védelmi kiadásokra. (A két százalék hivatalos NATO-elvárás – a szerk.)

Összegezve: a jövőben már nem csak Ukrajnába áramlik majd óriási mennyiségű fegyver, hanem egész Közép- és Kelet-Európába. Hogy lesz ebből béke?

Vannak persze érvek a fegyverkezés mellett. Az átfogó orosz támadás Ukrajna ellen – amit sokan (köztük én is) szinte elképzelhetetlennek tartottak február 24. előtt – totálisan új helyzetet teremtett. Mostantól joggal érezhetjük, hogy bármi megtörténhet, és megjósolhatatlan, mi jár Vlagyimir Putyin fejében.

Abban is sok igazság van, hogy a putyini Oroszország az erőből ért. Ismerjük az ókori latin mondást: "Ha békét akarsz, készülj a háborúra".

Ebből a szempontból kifejezetten megnyugtató, hogy egy ütőképes katonai közösség tagjai vagyunk.

A NATO „az emberi történelem legerősebb katonai szövetsége”, Magyarország katonai értelemben biztonságban van, mondta ezzel párhuzamosan Rácz András Oroszország-szakértő lapcsoportunk Klasszis Klubjában.

Hidegháború újratöltve

Ezzel együtt mégsem tudok tapsolni az újabb fegyverkezésnek. Sőt, kifejezetten nyugtalanít.

Olyan korban nőttem fel, amikor a leszerelésről szóltak a hírek, a hidegháború épp véget ért, és Európa (a nyugati fele mindenképp) baráti országok szövetségévé vált. A határok kvázi eltűntek, a hadseregek leépültek, győzelemre állt a flower power – a háború elvont, távoli dolognak, a történelmi múlt részének tűnt.

Ehhez képest most hirtelen egy rémálomba csöppentünk, vagy ahogy Ferenc pápa mondta: visszaléptünk 70 évet.

Erre persze sokan azt mondanák: ez a reálpolitika, az erőszakra elrettentés a válasz, az ellenséget pedig nem imákkal, hanem tankokkal lehet megállítani.

Ebben is van igazság.

Én mégis aggódva nézem, hogy Európa megint kezd egy gigantikus fegyverraktárra, vagy ha úgy tetszik, lőporoshordóra hasonlítani. Elég néhány félreértett üzenet vagy meggondolatlan lépés, és az egész a levegőbe repül – velünk együtt.

Lehet olyan világot építeni – most ez történik –, amely a „fegyverkezési egyensúlyon” alapul és „a kölcsönös félelemre épül”, csak a teljes mérleget, az életminőséget tekintve aligha érdemes.

Egyszerű megoldás persze nincs. A fokozott óvatosság érthető, a túlzott erődemonstráció viszont káros. A NATO-nak is érdemes figyelembe vennie, hogy az orosz társadalom többsége (főleg a fiatalabb része) ugyanúgy békepártinak tűnik, mint a nyugati – aki ezt nem hiszi, annak ajánlom például az 1420 nevű orosz YouTube csatorna utca embere videóit –, csak más hagyományban nőtt fel.

Rájuk és a Putyin utáni Oroszországra is gondolni kell, az ő hangjukat is meg kell hallani, a saját érdekünkben is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Szubjektív Mosolygós gyilkosok és áldozatok földjén
Litván Dániel | 2022. augusztus 6. 06:19
Világjáró rovatunkban ezúttal Kambodzsába utazunk, ahol a borzalmas közelmúltat kedves mosolyok fedik el. Úgy, ahogy.
Szubjektív Brüsszel elveszi a csokit az Orbán-kormánytól, de csak nekünk lesz rosszabb
Litván Dániel | 2022. július 26. 18:49
Ér bármit a jog, ha szándék sincs a jogszabályok céljainak elérésére? Aki próbálkozott már szabályok segítségével boldogulni egy kisgyerekkel, az jobban átérezheti, milyen nehéz dolga van az Európai Bizottságnak a magyar kormánnyal. Nagyító rovatunkban munkatársunk azon morfondírozik el, hogy lehetséges-e valódi változást hozó megállapodás a felek között a jogállamisági eljárás ügyében.
Szubjektív Az EU nagy gázdilemmája – hogyan kerülhetjük el a rémálmot?
Wéber Balázs | 2022. július 19. 17:52
Továbbra is toljuk a pénzt Moszkvának, haverkodjunk egy dél-kaukázusi diktatúrával vagy vegyünk gázt aranyáron? Az EU a rossz és a még rosszabb között választhat energiaellátás szempontjából. Fő célja azonban aligha lehet más, mint hogy ne fagyjunk meg télen, és ne rokkanjunk bele az energiaszámlákba. Véleményrovatunkban, a Nagyítóban ezúttal az energia-ellátási dilemmákról olvashatnak.   
Szubjektív A sziget, ahol előbb-utóbb úgyis minden rendben lesz
Kollár Dóra | 2022. július 16. 05:57
Az „istenek szigete” megszédít és megrészegít, megrémít, majd megnyugtat és elhiteti, hogy minden rendben lesz. Világjáró rovatunkban ezúttal Baliról olvashatnak.
Szubjektív Tényleg hihetetlen, ami Ukrajnában történik
Litván Dániel | 2022. július 12. 18:16
Máris belefáradtunk volna a háborúba? Vagy inkább csak túlságosan abszurd az, ami néhány száz kilométerre zajlik tőlünk? Lapunk új véleményrovatában, a Nagyítóban Litván Dániel vall arról, miért nem tudja még mindig felfogni, ami Ukrajnában történik.
Szubjektív A sziget, ahol furcsa dolgokat művel a téridő
Litván Dániel | 2022. július 9. 06:19
Új, Világjáró című rovatunkban ezúttal Litván Dániellel utazunk Szicíliára - vagy valahova, ami bizonyos megfigyelők számára egy festői földközi-tengeri szigetnek látszódhat.
Szubjektív 416 forint egy euró: hogy éljünk az új világban?
Bendl Vera | 2022. július 7. 18:46
Egy ebéd és egy fél kávé után hat forinttal került többe egy euró. Nem tudtam, hirtelen, mihez kezdjek. Jegyzet. 
Szubjektív Az ország, ahol elfogy a benzin útközben, de ez senkit sem izgat
Wéber Balázs | 2022. július 2. 05:48
A percekből órák lettek, és mi csak üldögéltünk békésen egy autóút szélén a nagy, kék argentin ég alatt, 12 ezer kilométerre Magyarországtól. Világjáró néven új rovatot indított lapunk, amelyben elmeséljük, mit láttunk mi a nagyvilágban. Ezúttal Argentínából és Uruguayból jelentkezünk.
Szubjektív G7-csúcs – becsődölő fegyverek és hivalkodó rongyrázás
Káncz Csaba | 2022. június 28. 18:37
Nagyító néven új rovatot indít lapunk, amelyben kedd esténként egy aktuális külpolitikai történésről mondunk sommás véleményt. Elsőként Káncz Csaba írását olvashatják arról, hogy miközben az éhezés ügyében tett ígéretek felsültek, rongyrázásban nem volt hiány a G7-csúcson, Oroszország és Kína elszigetelése pedig nem sikerülhet a Globális Dél támogatása nélkül.
Szubjektív Egy ország, ahol kutya lakik a vízi benzinkúton
Bendl Vera | 2022. június 25. 05:28
Emberek egy bárkán élnek öt tyúkkal és mosogató vájdlinggal. Meddig lesz ez így? Világjáró néven új rovatot indít lapunk: elmondjuk, mit láttunk a nagyvilágban. Az első részben kollégánk, Bendl Vera viszi el az olvasókat Vietnámba.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG