3p

A mikrochipek gyártásához nagyon tiszta körülmények kellenek. Na és egy csomó víz, ami problémát jelenthet. 

A félvezetőket - azaz chipeket gyártó vállalatok, élükön a világ egyik legnagyobb és legfejlettebb cégével, a tajvani TSMC-vel bajba kerülhetnek, ha a globális felmelegedés miatt nem lesz elegendő vizük termelésük fenntartásához. 

A TMSC miatt már kongatják a vészharangot. Fotó: Arisa Moriyama
A TMSC miatt már kongatják a vészharangot. Fotó: Arisa Moriyama

A TSMC a chipeket tervező vállalatok, az utóbbi időszakban az amerikai részvénypiacon óriási menetelést bemutató Nvidia, az Apple és mások megrendelése alapján bérgyártást végez. Ennél a cégnél készülnek a mesterséges intelligencia kiszolgálásához szükséges félvezetők is, amelyek jelenleg a legfejlettebb termékeknek számítanak ebben az ágazatban.

A chipgyártók azonban a „szomjas” vállalatok közé tartoznak a S&P Global Ratings hitelminősítő elemzése szerint.  A mikrochipek a mobiltelefonoktól kezdve az autókon át a tévékig nagyon sok használati tárgyban megtalálhatók, így ez a probléma elég aggasztó. Nagy vízigényük magyarázata egyrészt berendezéseik hűtési igénye, másrészt a termeléshez szükséges extratiszta, teljesen pormentes környezet megteremtése. Minél fejlettebb egy félvezető, annál több vízre van szükség az előállításához, mert annál több lépcsőben történik a gyártása.

Új mértékegység: Egy "hongkongnyi" víz 

A TSMC vízfelhasználása például 35 százalékkal nőtt, amikor 2015-ben bevezették a 16 nanométeres technológiát – derül ki az S&P adataiból. A kérdés egyebek mellett az, milyen hatással lehet a víz előteremtésének nehezebbé válása a mikrochipek piaci árára? Mivel a TSMC a világ egyik legnagyobb vállalata, bármely fennakadás a működésében nagy gondot okozhat az ellátási láncokban. Ugyanakkor a piaci dominancia lehetővé teszi, hogy emelje az árait, ha szükséges. Emellett növelheti a nagyobb árréssel előállított, fejlettebb termékei súlyát gyártásában.

A félvezetőipar vízfogyasztása közepes-magas lehet, emellett egy számjegyű tempóban növekedhet a következő években. Nem kétséges ugyanis, hogy jelentősen erősödni fog a kereslet az ágazat termékei iránt. Beszédes, hogy az iparág világszinten jelenleg annyi vizet fogyaszt, mint a 7,5 millió lakosú Hongkong. Ezért aztán a vízellátás biztonsága olyan kérdéssé válik, ami befolyásolja a félvezetőgyártó cégek hitelbesorolását is. Ez a probléma pedig a termékeken át a vásárlók pénztárcáját is elérheti. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Nem szabad, és nem is lehet megúszni az új úniós kibervédelmi irányelvet
Litván Dániel | 2024. április 14. 14:09
A NIS2, illetve a magyar szabályozás a biztonságos fejlődéshez teremt lehetőséget. Lesz tennivalója a magyar cégeknek, de saját érdekük is a megfelelés, mert mindenki veszélyben van. A Klasszis Média Lapcsoport e témával foglalkozó konferenciáján a szabályozásról, a tennivalókról, illetve a megoldási lehetőségekről is szó esett.
Tudomány-technika Gyászol a tudományos világ, elhunyt az „isteni részecske” atyja
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 06:13
95 évesen elment Peter Higgs.
Tudomány-technika Nagy bajban lehetnek a magyar cégek: 2500 érintettből még csak 100 jelentkezett a hatóságnál
Litván Dániel | 2024. április 6. 14:02
Hatalmas közvetlen és közvetett károkat tudnak okozni a kibertámadások, de az uniós irányelvet követő októberben életbe lépő magyar kibervédelmi szabályozás betartása sem lesz egyszerű. Az érintett cégek töredéke vetette magát nyilvántartásba eddig, pedig a határidő már közeleg. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, Bor Olivért kérdeztük.
Tudomány-technika Új szintre emelkedtek a kínai kibertámadások, figyelmeztetést adott ki az USA
Kormos Olga | 2024. április 4. 05:38
Figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok kormánya, mert a kínai hackerek létfontosságú infrastruktúrát céloztak meg. Minden eddiginél kártékonyabb tevékenységbe kezdett a Volt Typhoon.
Tudomány-technika Sokaknak fájni fog az Unió válasza egy többezer milliárd dolláros kérdésre
Litván Dániel | 2024. április 3. 13:58
A kiberbűnözés elképesztő károkat okoz már most is, de a jövőben csak nőni fog a fenyegetettség. A NIS2 uniós irányelv, illetve az ehhez kapcsolódó magyar szabályozás növelné a biztonságot, de egyben komoly kihívás elé állítja az érintett szervezeteket.
Tudomány-technika Megtaláltuk, ez lehet a befektetők titkos favoritja 
Privátbankár.hu | 2024. március 30. 15:01
Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra, amikre eddig kevésbé figyeltek a profi ingatlanbefektetők. Továbbra is meghatározó tényező a fenntarthatóság és energiahatékonyság, ezek dokumentált mutatói nélkül gyakorlatilag nem rúghat labdába egyetlen ilyen speciális ingatlan sem.
Tudomány-technika Hagyaték: bármilyen rosszul is hangzik, érdemes odafigyelni a digitális formájára is
Buksza blog | 2024. március 5. 08:05
Egy váratlan haláleset az érzelmi traumán túl anyagi gondokat is okozhat azoknak az özvegyeknek, akik nem tudnak hozzáférni elhunyt hozzátartozójuk számítógépén és mobiltelefonján lévő javaihoz.
Tudomány-technika Rámennek a gusztustalan dolgokra a robotok
Buksza blog | 2024. március 4. 09:03
A science-fiction filmek számtalan változatát felsorakoztatták azoknak a robotoknak, amelyek képesek átvenni a fizikai tevékenységeket is az emberektől. Úgy tűnik, a forgatókönyvek megvalósulhatnak.
Tudomány-technika Mi végzett az Apple autójával? És miért lehet ez jó hír a cégnek?
Litván Dániel | 2024. március 3. 18:04
Jókora arcvesztés, hogy az óriáscég tíz év munka és dollármilliárdok elköltése után lemondott autógyártási álmairól. De mi állhat a döntés mögött, hol csúszott félre a dolog? És hogyan vághat vissza az autógyártóknak az Apple ezután?
Tudomány-technika Az Apple feladta a legújabb tervét
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 10:55
Régóta keringenek hírek arról, hogy az Apple saját fejlesztésű önvezető autóval akarja bővíteni termékkínálatát, ám most úgy tűnik, erre várni kell. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG