Hirdetés
Hirdetés

A meggyengült miniszterelnök elmondta a nagy tervét

2017. október 09., 19:56

Különleges viszonyt akarnak az EU-val a britek, nem túl reális az elképzelésük.

Theresa May Maidenhead körzetben szerzett mandátumot, győzelmi beszédében arról beszélt, pártja stabilitást hoz - nem pedig saját sikeréről. Fotó: EPA / Will Olivier
Theresa May Fotó: EPA / Will Olivier

Nagy-Britannia nem olyan modellek alapján akarja új kapcsolatrendszerét kialakítani az Európai Unióval, amelyeket más országok már alkalmaznak, hanem egyedi és kreatív megoldásokra törekszik - mondta a brit miniszterelnök.

Theresa May részletes tájékoztatást adott a londoni alsóházban múlt havi firenzei beszédéről, amelyben kormányának célkitűzéseit vázolta a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra, és beszámolt arról is, hogy kormánya miként tervezi e célok elérését.

Valami egyénit akarnak a britek

London elveti az olyan új kapcsolatrendszert az EU-val, amelynek alapja az Európai Gazdasági Térségben (EEA) viselt tagság lenne.

Hirdetés

May szerint ugyanis az EEA-tagság azt jelentené, hogy Nagy-Britanniának a jövőben is automatikusan és teljes mértékben el kellene fogadnia az új EU-szabályokat, amelyek kidolgozására viszont uniós tagságának megszűnése után csekély befolyása lenne.

May elképzelései szépen hangzanak, csak éppen nem reálisak. Káncz Csaba  a Privátbankár.hu-n írt a brit kormányfő helyzetéről. >>>

A brit kormány olyan jellegű szabadkereskedelmi megállapodásra sem törekszik, amilyent Kanada kötött az EU-val, mivel ez olyan korlátokat emelne a kölcsönös piaci hozzáférés elé, amelyek sem a brit, sem az EU-gazdaságnak nem válnának hasznára - mondta hétfői alsóházi felszólalásában a brit miniszterelnök.

Theresa May szerint e megoldások helyett London olyan egyedi és nagyratörő gazdasági partnerséget javasol az Európai Uniónak, amely tükrözi azt a példátlan helyzetet, hogy e partneri viszonynak mindkét fél azonos szabályokkal és szabályozókkal indul neki.

Nagy-Britannia fenntartja maradéktalan elkötelezettségét a kétoldalú szabadkereskedelem mellett, és ehhez olyan keretrendszerre lesz szükség, amely lehetővé teszi egyrészt a szabályok összehangolását az EU-val, de az eltérést is e szabályoktól olyan pontokban, amelyekben Nagy-Britannia ezt szükségesnek látja - fogalmazott a brit kormányfő.

Már akarnák az átmeneti időszakot

Megerősítette, hogy jóllehet Nagy-Britannia 2019. március 29-én - a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye által előirányzott kétévi tárgyalási időtávlat végén - kilép az Európai Unióból, e dátum után azonban átmeneti időszakot javasol az új kapcsolatrendszer feltételrendszerének zökkenőmentes meghonosítása végett.

May szerint London azt javasolja, hogy e szigorúan korlátozott idejű bevezetési időszakban az Európai Unió és Nagy-Britannia a jelenlegi feltételekkel férhessen hozzá egymás piacához.

E bevezetési időszakban a külföldi EU-állampolgárok továbbra is letelepedhetnek és dolgozhatnak az Egyesült Királyságban, de számukra akkor már regisztrációs rendszer lesz érvényben. Theresa May szerint ez a határok feletti ellenőrzés visszaszerzéséhez szükséges majdani új bevándorlási rendszer előkészítésének egyik alapvető fontosságú eleme lesz.

May kijelentette ugyanakkor: a brit kormány azt szeretné, ha a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok az országban maradnának, mert London nagyra értékeli az általuk nyújtott hozzájárulást a brit gazdasághoz. Arra egyébként a brit kiskereskedelmi szövetség is figyelmeztette a kormányt, hogy katasztrofális vége lehet, ha hazamennek az EU-s munkavállalók. >>>

Nem tetszik az EU-nak

Az Európai Bizottság azonban máris elutasító módon reagált May e felvetésére. Margarítisz Szkínász, a bizottság szóvivője hangsúlyozta: világosan két szakaszra osztották a tárgyalási folyamatot, és amíg nem sikerül rendezni a brit kilépési feltételek legfőbb kérdéseit, addig nem lehet megkezdeni az egyeztetést a jövőbeni kapcsolatokról, köztük a kereskedelmi viszonyról. A bizottsági szóvivő szerint a labda tehát teljes mértékben az Egyesült Királyság térfelén pattog.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Balaton helyett a Velencei-tónál vennél nyaralót? Ennyiért találsz

Balaton helyett a Velencei-tónál vennél nyaralót? Ennyiért találsz

Az idei nyár egyelőre szeszélyes arcát mutatja, mégis ezekben a hetekben, hónapokban pörög leginkább a nyaralóvásárlás. A Balaton mellett kedvelt célterület a Velencei-tó környéke, amely elsősorban Budapesthez való közelségének köszönhető, így akár lakhatási szándékkal is megfontolandó lehetőség az ingatlanvásárlás.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?